Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 7 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ αύξησαν την αξία τους κατά 3.4 τρισ. δολάρια το 2020

Οι επτά μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla, Nvidia) αύξησαν τη χρηματιστηριακή τους αξία κατά 3.4 τρισ. δολάρια (αθροιστικά) το 2020, παρά την πανδημία και την ευρύτερη οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω αυτής.

Καθεμία κυριάρχησε με ένα διαφορετικό προϊόν και κάλυψε μια διαφορετική ανάγκη – η Apple είχε τα iPhone, η Microsofto το Teams, η Amazon είχε τον απόλυτο έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ Google – Facebook συνέχισαν να αποτελούν ένα ιδιότυπο “δυοπώλιο” όσον αφορά τις διαφημίσεις. Όποια και να ήταν όμως η πηγή κέρδους της καθεμίας, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: καμία εταιρεία δεν επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό αλλά ούτε και από τις συνεχιζόμενες έρευνες σε βάρος τους το τελευταίο διάστημα.

Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν η Tesla. Η μετοχή της ανέβηκε κατά σχεδόν εννέα φορές φέτος, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από 76 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε 669 δισεκατομμύρια δολάρια την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που στην αρχή της πανδημίας, είχε κλείσει τα εργοστάσιά της, η Tesla ανέκαμψε για να παραδώσει αριθμό ρεκόρ οχημάτων το τρίτο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η Nvidia υπερδιπλασιάστηκε σε αξία το 2020, κλείνοντας το έτος με κεφαλαιοποίηση 323 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έγινε έτσι, η έβδομη πιο “πολύτιμη” εταιρεία τεχνολογίας στις ΗΠΑ και το νούμερο 16 στη χώρα γενικά. Οι επεξεργαστές γραφικών της Nvidia έφευγαν φέτος από τα ράφια τόσο γρήγορα που η εταιρεία δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Παρ’ όλ’ αυτά, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Apple,  ανήλθε στην Apple, της οποίας η αξία αυξήθηκε κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία, χάρη στην άνοδο της μετοχής της κατά 81%. Η Amazon, η οποία επωφελήθηκε από την ανάπτυξη της επιχείρησής της και των υπολογιστών cloud, αύξησε την αξία της κατά 710 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft συγκέντρωσε 480 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Alphabet κέρδισε 268 δισεκατομμύρια δολάρια και το Facebook 193 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις