Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά στο επιχειρείν

Οι σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν άφησαν ανεπηρέαστη την εύρυθμη λειτουργία του επιχειρείν. Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται καταλύτης για τη στρατηγική των επιχειρήσεων τη νέα χρονιά ώστε να εξασφαλισθεί σε πρώτη φάση η επιβίωσή τους και η συνέχεια η ανάπτυξη τους, βάσει των νέας πραγματικότητας που έφερε η πανδημία της COVID-19. Ποιες όμως είναι οι τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή;

Τηλεργασία με όρους γραφείου

Με την έλευση της πανδημίας εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εργαστούν εξ’ αποστάσεως, με τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν εσπευσμένα μέτρα ώστε να προσαρμοστούν στις έκτακτες ανάγκες. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων προχωρά σε ολική αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας. Ένα βασικό ερώτημα που ανέκυψε είναι ο βαθμός αναγκαιότητας των γραφείων εργασίας. Ορισμένες εταιρείες κατέγραψαν άνοδο στην παραγωγικότητα με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Ωστόσο, άλλες εταιρείες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.

Το σίγουρο είναι πως τη νέα χρονιά, και ενώ το οριστικό τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμα ορατό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τους χώρους εργασίας ενώ για όσες επιλέξουν να υιοθετήσουν πλήρως το μοντέλο της τηλεργασίας, απαραίτητη είναι η υποστήριξη των εργαζομένων σε υλικά και άυλα αγαθά ώστε η εργασία από το σπίτι να είναι βιώσιμη.

Αξιοποίηση των δεδομένων ως περιουσιακό στοιχείο

Τα τελευταία χρόνια ο όγκος δεδομένων έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση. Οι επιχειρήσεις προχώρησαν μαζικά σε χρήση των δεδομένων ώστε να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες και τα θέλω των πελατών τους, καθώς και να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι λύσεις cloud επιτρέπουν την πρόσβαση σε δεδομένα από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, με τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αυτών των λύσεων να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτό, για τη νέα χρονιά απαραίτητη κρίνεται η υιοθέτηση μέτρων προστασίας των δεδομένων με τον ίδιο τρόπο που οι εταιρείες προφυλάσσουν τα «παραδοσιακά» περιουσιακά τους στοιχεία. Ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις αποκτά πλέον το data literacy, η ικανότητα δηλαδή ερμηνείας των δεδομένων το οποίο απαιτεί μαζικές επενδύσεις σε νέα συστήματα επεξεργασίας, ανάλυσης και αποθήκευσης τους.

Το 2021 είναι η χρονιά που κάθε business leader θα πρέπει να επανεξετάσει τι είδους προϊόντα προσφέρει στους πελάτες και πως λειτουργεί σαν σύνολο η επιχείρησή τους. Το 2020, η βιομηχανία του τουρισμού και της διοργάνωσης εκδηλώσεων – ελέω και της πανδημίας – μεταμορφώθηκαν ολοκληρωτικά. Οι επιχειρήσεις που άνθησαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αυτές που ανταποκρίθηκαν γρήγορα στις απότομες αλλαγές. Αν και μια λειτουργική επιχείρηση θα πρέπει να έχει πάντα στο νου της τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην αγορά και τι σημαίνει αυτό για τις ίδιες, η σημασία τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τη νέα χρονιά.

Αυτοματοποίηση

Μια άλλη τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει τη νέα χρονιά είναι αυτή της αυτοματοποίησης. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εκτιμήσουν να εκτιμήσουν τις διαδικασίες λειτουργίας του και να ελέγξουν από που μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους, όπου η φυσική εργασία δεν προσθέτει πραγματική αξία. Έχουν ήδη λάβει χώρα ορισμένες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, από αποθήκες, εφοδιαστικές αλυσίδες, βιομηχανίες οχημάτων, λεωφορείων και πλοίων αλλά και στον τομέα της πληροφορικής όπως τα chatbot που αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση των πελατών. Τη νέα χρονιά δεν αποκλείεται ορισμένες από τις εργασίες που τελούνται σε κλάδους ακόμα και της υγείας να πραγματοποιούνται από αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα.

Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση

Ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία, οι αγορές κεφαλαίων συνεχίζουν να είναι νευρικές. Ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση κεφαλαίων για την επέκταση ή την έναρξη της λειτουργίας τους. Ορισμένες λύσεις είναι το crowdfunding, η τεχνολογία blockchain, και άλλες αποκεντρωμένες χρηματοπιστωτικές επιλογές. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος με τις επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά με τους παραδοσιακούς διαύλους χρηματοδότησης.

Επιστροφή στην τοπική αγορά

Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2020 έδωσαν σημαντικό λόγο στις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. Η πανδημία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ την κανονικότητα της αγοράς διατάραξαν οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα όπως και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Αρκετές επιχειρήσεις για το λόγο αυτό επέλεξαν να επικεντρωθούν στην τοπική αγορά, μεταφέροντας σε περιπτώσεις ακόμα και ολόκληρη την παραγωγή πίσω στην πατρίδα τους, σε μια προσπάθεια να προφυλαχθούν από το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που ασκεί πιέσεις στην εύρυθμη λειτουργία του επιχειρείν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις