Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί η Λετονία είναι η πιο “φιλική” χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις Startups;

Η Λετονία, μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία, είναι οι πιο «φιλικές» προς Startups χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την καμπάνια «Not Optional» που τρέχει η Index Ventures.

Η καμπάνια κατατάσσει τις χώρες βάσει των πολιτικών τους γύρω από τα stock options – αν και με τι όρους δηλαδή επιτρέπουν στους υπαλλήλους Startup να αγοράζουν μετοχές των εταιρειών στις οποίες εργάζονται σε συγκεκριμένη τιμή.

Η Εσθονία και η Λιθουανία προηγούνταν μέχρι τώρα στην κατάταξη, μπροστά από 22 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ωστόσο οι αλλαγές στην πολιτική της Λετονίας για τα stock options, έφεραν τη χώρα στην κορυφή.

Σημειώνεται ότι η τακτική αγοράς μετοχών από υπαλλήλους εφαρμόζεται χρόνια στη Silicon Valley, με στόχο οι Startups να αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση σε ταλέντα και να μπορούν να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες εταιρείες. Η επιτυχία του μοντέλου αυτού είναι ο λόγος που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν πλέον την πολιτική τους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και «ανταγωνίζονται» επάξια τις ΗΠΑ.

Στη λίστα της Index Ventures, βάσει των τελευταίων ανακατατάξεων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5 ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται της Αμερικής, ενώ όλο και περισσότερες αναθεωρούν τους κανονισμούς τους. Πέρυσι η Γαλλία άλλαξε την πολιτική της στο θέμα, «προσπερνώντας» το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανία αναμένεται να περάσει μια νέα νομοθεσία τους επόμενους μήνες ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει αλλαγές επί του συγκεκριμένου ζητήματος τον Μάρτιο. Στη χώρα μας, αλλαγές έγιναν επίσης στην πολιτική των stock options με πρόσφατο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το Not Optional campaign, οι χώρες που εφαρμόζουν μη επαρκείς πολιτικές σε σχέση με τις ανάγκες των νέων εταιρειών είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις