Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Big Tech: Ο Mark Zuckerberg ο τελευταίος ιδρυτής που παραμένει στο “θρόνο” του

Μόλις ο Jeff Bezos της Amazon παραιτηθεί και επίσημα από τη θέση του CEO της εταιρείας, πράγμα που όπως ανακοινώθηκε θα γίνει μέσα στο 2021, ο Mark Zuckerberg θα είναι και επίσημα ο τελευταίος εναπομείναντας ιδρυτής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών που θα έχει ακόμα τα ηνία της εταιρείας του.

Αυτό, καθώς όλες οι λεγόμενες Big Tech εταιρείες των ΗΠΑ, διοικούνται πλέον από “τρίτους” και όχι από τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν. Πρώτη η Apple, έκανε τη μετάβαση το 2011, όταν ο Steve Jobs αρρώστησε σοβαρά και ο Tim Cook ανέλαβε την εταιρεία. Το 2014, σειρά είχε η Microsoft, της οποίας τα σκήπτρα πήρε ο Satya Nadella, όταν ο Steve Ballmer (ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της Microsoft) συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του CEO και ο Bill Gates εγκατέλειψε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου.  Στη συνέχεια η Google, ή πιο σωστά η μητρική της εταιρεία, Alphabet, άλλαξε χέρια το 2019, όταν ο συνιδρυτής της Larry Page, παρέδωσε τα “σκήπτρα” στον Sundar Pichai.

Όσον αφορά την Tesla, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι ο Elon Musk ήταν εξαρχής στο project, η αλήθεια είναι ότι προστέθηκε ως συνιδρυτής και CEO το 2004, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας. Επομένως ούτε αυτή διοικείται από τους δημιουργούς της. Τέλος, στη λίστα προστίθεται η Amazon, η οποία τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε πως αλλάζει ηγεσία. Ο ιδρυτής και επικεφαλής της από το 1994, Jeff Bezos, αποχωρεί και παραδίδει τη θέση του CEO στον Andy Jassy, χρόνια υπάλληλο της Amazon και επικεφαλής του τμήματος Amazon Web Services.

Ο Zuckerberg και… οι άλλοι

Ο Zuckerberg παραμένει στο τιμόνι του Facebook – χωρίς “διάλειμμα” – από το 2004 και έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλους τους προαναφερθέντες founders. Είναι ο μόνος ο οποίος διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία στις μετοχές της εταιρείας, γεγονός που του δίνει την ικανότητα να την καθοδηγεί όπως ο ίδιος θέλει, χωρίς να “ανησυχεί” για μετόχους που μπορεί να “υποσκάπτουν” τη θέση του. Στην πραγματικότητα, η μόνη επιλογή που έχουν οι μέτοχοι όταν διαφωνούν με τις κινήσεις τους είναι να πουλήσουν τις μετοχές τους!

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς ο Zuckerberg έχει, για παράδειγμα τη δύναμη να προχωρήσει ακόμα και projects τα οποία δεν πηγαίνουν καλά, εφόσον ο ίδιος πιστεύει σε αυτά – και το έχει κάνει. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και αρνητικά καθώς δεν υπάρχει ευελιξία και ανοχή στην κριτική. Πολλές φορές η εταιρεία έχει σταθεί επίμονα στις απόψεις του ιδρυτή της, αγνοώντας άλλες φωνές (από την κοινωνία ή τους μετόχους) όπως με το θέμα των προσωπικών δεδομένων ή των θεωριών συνομωσίας που άνθισαν το τελευταίο διάστημα στην πλατφόρμα. Η απόλυτη “εξουσία” του Zuckerberg καταφέρνει πολλές φορές να τον απομονώσει και να τον οδηγήσει σε λάθη. Αυτό δεν είναι όμως κάτι που τον πτοεί, ούτε κάτι που αναμένεται να αλλάξει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις