Συνεργασία με startup της Silicon Valley σύναψε το ΑΠΘ

Την πρώτη του υπερατλαντική συνεργασία με startup εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley των ΗΠΑ, πέτυχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο δραστηριότητας τη συν-ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων (chip) ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό γνωστοποίησε στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, ο αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων Winphos Research Group.

Ορισμένα από τα οφέλη της προαναφερόμενης συνεργασίας, τόσο για το ΑΠΘ, αλλά και την ομάδα του ίδιου του κ. Πλέρου, είναι η χρηματοδότηση εξοπλισμού του εργαστηρίου του ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών δημοσιεύσεων και η απασχόληση ερευνητών για την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η πρώτη ημερίδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, με θέμα «Industry 4.0 και Ανάπτυξη Λογισμικού: Από το Εργαστήριο στην Αγορά», αποτελεί την αρχή μιας σειράς που θα ακολουθήσουν και την διοργάνωσε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ, μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη στο αμέσως επόμενο διάστημα, προανήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Senior Αccount Manager δημόσιου τομέα της Cisco για την Ελλάδα και συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Αναφερόμενος στο έργο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος τόνισε ότι ένας από τους στόχους του είναι η δημιουργία λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, «ειδικά σήμερα που εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ο ψηφιακός μετασχηματισμός εισέβαλλε δυναμικά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών». Γνωστοποίησε ότι ήδη υπάρχουν περισσότερες από 12 λύσεις διαθέσιμες και επιδείξιμες στο χώρο. Ένας άλλος στόχος του διεθνούς κέντρου αποτελεί η δημιουργία καινοτομίας που θα επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση χρηματοδότησης των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και το νομοθετικό πλαίσιο για τις spin off εταιρείες, γνωστοποίησε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ Χρίστου Δήμα, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο έρευνας – τεχνολογίας – καινοτομίας, Μιχάλης Δρίτσας.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δρίτσας εξήρε το έργο του ΑΠΘ, λέγοντας ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε εταιρείες spin off και σε πατέντες στη χώρα, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλα ΑΕΙ .

Στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Ευστράτιος Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «τεράστια» πρόκληση για τον άνθρωπο και την κοινωνία, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.

Σε 2.300 ανέρχονται τα έργα βιομηχανικής συνεργασίας που υλοποίησε το διάστημα 2016-2020 το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, επισήμανε στην τοποθέτησή της η Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD και υπεύθυνη του γραφείου, Έρη Τόκα, τμήμα προγραμματισμού και υποστήριξης έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ.

«Πρόκειται για απευθείας αναθέσεις της βιομηχανίας στο ΑΠΘ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι προαναφερόμενες συνεργασίες έφεραν έσοδα στο ΑΠΘ ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών του εσόδων». Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε ότι στα χρόνια λειτουργίας του το γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ έχει πετύχει να κατοχυρώσει 75 πατέντες, να εκχωρήσει 44 άδειες χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να ιδρύσει έντεκα εταιρείες spin off.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις