Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GX Blocks Energy: Η πρώτη ελληνική startup που καινοτομεί στο χώρο του blockchain

Η GX Blocks Energy συνδυάζοντας τις πρωτοποριακές τεχνολογίες του Blockchain με την πράσινη ενέργεια θα υποστηρίξει τις ανάγκες του ψηφιακού οικοσυστήματος

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με τις πιο «ανατρεπτικές» ή «ανερχόμενες» τεχνολογίες των τελευταίων (ή των επόμενων) ετών, αρκεί για να «γνωρίσει» κανείς το Blockchain. Πρόκειται για μια τεχνολογία επαναστατική, η οποία θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σε πάρα πολλούς τομείς της νέας οικονομίας. Αν προσπαθήσουμε να το ορίσουμε, θα πούμε με πολύ απλά λόγια ότι το Blockchain είναι αρχεία που συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μηχανισμούς κρυπτογραφίας. Είναι σαν μια «αλυσίδα» δεδομένων, ανθεκτική σε αλλαγές και τροποποιήσεις, που για να εκτελέσει ή να επιβεβαιώσει τις «κινήσεις» των χρηστών της, χρειάζεται υπολογιστική ισχύ και πολλά ανεξάρτητα και αξιόπιστα μέλη τα οποία θα επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον καθημερινά σε δεκάδες βιομηχανίες για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να «προστατεύσει» διασυνοριακές συναλλαγές, να «παρακολουθεί» την εφοδιαστική αλυσίδα ή να διασφαλίσει το απόρρητο ιατρικών δεδομένων. Στην τεχνολογία αυτή βασίζεται επίσης το γνωστό σε όλους Bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι είναι ένα εργαλείο πολυδιάστατο, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό λόγω της ασφάλειας που προσφέρει. Το μόνο «αρνητικό», αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι, είναι το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, το Blockchain «τρέφεται» με ενέργεια. Επομένως, η ραγδαία εξέλιξη του τομέα έχει οδηγήσει τα data centers που ασχολούνται παγκοσμίως με αυτό να καταναλώνουν ενέργεια περισσότερη από την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας (110 TWh)!

Το επόμενο ζήτημα που προκύπτει, επομένως, είναι η παραγωγή ενέργειας σε τέτοιες «ποσότητες», χωρίς συνέπειες στο περιβάλλον. Αυτό το ζήτημα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με την τεχνολογία της μια ελληνική Startup – η πρώτη στο συγκεκριμένο χώρο. Ο λόγος για την GX Blocks Energy, η οποία δημιουργεί νέα πρότυπα μοντέλα διαχείρισης data centers, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου ο χρήστης, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα του Blockchain. Με λίγα λόγια, η GX Blocks Energy χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα data centers της, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν το δίκτυο του Blockchain. Έτσι η εταιρεία μπορεί να προστατεύει το περιβάλλον, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα χαμηλότερα κόστη.

Μια πρωτοποριακή ιδέα που έγινε πράξη

Η GX Blocks Energy ιδρύθηκε επίσημα το 2019, όμως η ιδέα πίσω από αυτήν γεννήθηκε νωρίτερα από τον συν-ιδρυτή της και ήδη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ της Θεόδωρο Κούκουτσα. Ο Θοδωρής, αλλά και οι υπόλοιποι ιδρυτές της, ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων από νωρίς, συνειδητοποιώντας τη σημασία της τεχνολογίας του Blockchain και του ρόλου της στη νέα οικονομία. Συνεπώς αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πρότυπη εταιρεία που θα εστιάζει στις ανερχόμενες ανάγκες της αγοράς για το Blockchain.

Όταν πλέον η ιδέα είχε ωριμάσει, οι ιδρυτές της συμμετείχαν στο MIT Enterprise Forum (MITEF) Greece Startup Competition 2019 με επιτυχία, γεγονός το οποίο τους εφοδίασε με την απαραίτητη τεχνογνωσία και δίκτυο έμπειρων συνεργατών, παροτρύνοντας και στην επίσημη ίδρυση της εταιρείας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μετά το διαγωνισμό, η ομάδα της GX Blocks μεγάλωσε και άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου ενώθηκαν. Οικονομολόγοι, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας του Blockchain με πολυετής εμπειρία ένωσαν τις ιδέες και την τεχνογνωσία τους για τη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος.

Βασικός στόχος της ομάδας; «Να συμβάλουμε και να εμπνεύσουμε τον κόσμο για ένα καλύτερο, πιο ανεξάρτητο μέλλον», λέει ο ιδρυτής της. «Πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτοποριακό, με επίκεντρο την τεχνολογία του Blockchain. Μια τεχνολογία τόσο καινοτόμα, που είναι ικανή να αλλάξει την καθημερινότητα στη ζωή μας».

H GX Blocks Energy θα λανσάρει διάφορες Blockchain υπηρεσίες και προϊόντα όπως πολλαπλές επιλογές διάρκειας των Συμβολαίων Παροχής Υπολογιστικής Ισχύος (Computer Power Lease Agreements), την οποία ο πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εξόρυξη (mining) bitcoin. Με τη δημιουργία ενός έξυπνου FinTech προφίλ παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει τη στρατηγική και τη διαχείριση των υπηρεσιών και των προϊόντων μέσω της τεχνολογίας των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts). Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό των έξυπνων χρηματο-οικονομικών συμβολαίων που διαθέτει η R3 Corda Enterprise και με το ανοιχτό πρωτόκολλο ILP για την ασφαλή εκτέλεση συναλλαγμάτων και τον αυτοματισμό της διαδικασίας.

Τα έξυπνα συμβόλαια της εταιρείας συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διαδικασία εξόρυξης των digital assets, με τελικό αποτέλεσμα το κόστος της παραγωγής μιας μονάδας Bitcoin να είναι φθηνότερη από την αγορά του από ανταλλακτήρια.

Στην πορεία της έως εδώ, η εταιρεία έχει αυτο-χρηματοδοτηθεί από τους ιδρυτές όπως και έχει αξιοποιήσει έσοδα από προηγούμενες δραστηριότητές της στο τομέα της εξόρυξης. Πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώρια και διεθνή VCs χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερα. Ο επόμενος στόχος της είναι η χρηματοδότηση του πρώτου αυτόνομου και μεγάλης παραγωγής καθαρής ενέργειας πάρκου στην Ελλάδα, για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που επιτρέπει για τις ΑΕ η ελληνική νομοθεσία.

Παρά τις δυσκολίες που συναντά κατά καιρούς, κυρίως λόγω της έλλειψης σαφούς νομικού πλαισίου και έλλειψης διαθέσιμων πόρων, η ομάδα είναι σίγουρη πως θα τα καταφέρει. Άλλωστε, πέρα από το αντικείμενό της στο οποίο πιστεύει, η GX Blocks έχει ιδιαίτερη πίστη στο ελληνικό επιχειρείν. «Η επίδραση του Blockchain και των digital assets θα παίξει έναν από τους βασικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη μελλοντική σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι συμμετέχοντες της αγοράς πρέπει να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν να πετύχουμε παράλληλα τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη μας», λέει κλείνοντας ο Θοδωρής

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις