Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H PayPal επενδύει στα κρυπτονομίσματα και προετοιμάζει την ανεξαρτησία της

H PayPal ανακοίνωσε πρόσφατα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και εξαγοράζει ισραηλινή Startup ασφάλειας κρυπτονομισμάτων.

Είναι συχνό το φαινόμενο όλων εμάς που ασχολούμαστε με το οικοσύστημα του Fintech να μιλάμε συνεχώς για τις νέες και πιο παλιές Startups πληρωμών για καταναλωτές και εμπόρους αλλά να ξεχνάμε μια “κρυφή” δύναμη, την PayPal.

Η PayPal είναι από τις πρώτες Fintechs του κόσμου με έτος ίδρυσης το 1998 σαν Confinity ενώ λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε PayPal, με αρχικούς founders να περιλαμβάνουν τον Elon Musk, τον Peter Thiel και τον Marc Levchin.  Την γνωρίσαμε όλοι σαν ένα ασφαλές μέσο – ηλεκτρονικό πορτοφόλι για να χρησιμοποιούμε τις κάρτες μας σε αγορές online και από τότε μέχρι σήμερα είναι από τα βασικά μέσα ψηφιακών-online πληρωμών παγκοσμίως.

Σήμερα έχει 377 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και η έκρηξη των online αγορών λόγω πανδημίας έχει φέρει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 (άνω των 21 δις δολαρίων σε έσοδα, μια αύξηση 22% από το 2019) ενώ και το 2021 διαγράφεται ευοίωνο.
Μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από την υπηρεσία πληρωμών σε app Venmo και της υπηρεσίας που ανεβαίνει ραγδαία παγκοσμίως στις πληρωμές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, Buy Now Pay Later (BNPL).

H PayPal αν και έχει τραπεζικές άδειες και την τεχνολογική υποδομή να ανεξαρτοποιηθεί, είναι αναγκασμένη να κρατάει ισορροπίες με τους μεγάλους συνεργάτες της, οι οποίοι είναι οι παραδοσιακές τράπεζες και οι εταιρείες καρτών, με τον λαλίστατο CEO της, Dan Schulman, να κάνει κατά περιόδους έντονα παράπονα για τις υψηλές προμήθειες που έχουν οι “επαφές” της PayPal με τις τράπεζες και τις κάρτες (εμβάσματα, εκκαθαρίσεις, αναλήψεις από ATM κλπ.) κάτι που αυξάνει σημαντικά τα κόστη για τους πελάτες της κάνοντας αναφορές μάλιστα  στον εκδημοκρατισμό της τραπεζικής – χρηματοπιστωτικής πρόσβασης αλλά και την ευρεία συμμετοχή των (μέχρι σήμερα αποκλεισμένων) πολιτών στις ψηφιακές πληρωμές. Μια ρητορική που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Fintechs αλλά και ο χώρος των κρυπτονομισμάτων.

Η PayPal αυτή τη στιγμή έχει εξαπλωθεί σε πολλούς τομείς των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με δεκάδες υπηρεσίες και brands κυρίως μέσω συνεργασιών και εξαγορών. Πέρα από τις “καθαρόαιμες” υπηρεσίες πληρωμών για ιδιώτες, (PayPal – Venmo), ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (iZettle), και για το ηλεκτρονικό εμπόριο (Braintree), η PayPal έχει στην κατοχή της πλέον την υπηρεσία εύρεσης κουπονιών Honey και το σουηδικό marketplace Tradera.

Δυναμική είσοδος στα κρυπτονομίσματα και το Blockchain

Η PayPal δεν γινόταν να έμενε εκτός αγοράς κρυπτονομισμάτων και το τελευταίο έτος μιλάει με πολλές Startups, όπως για παράδειγμα με την BitGo για την φύλαξη και διαχείριση των κλειδιών, και την ισραηλινή Curv την οποία μόλις εξαγόρασε έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Ο αριθμός των χρηστών που ασχολούνται με τα κρυποτονομίσματα έχει αυξητική τάση από τα μέσα του 2020 σύμφωνα με τον CEO της PayPal οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην εταιρεία.
Η Curv έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο deeptech σύστημα εξασφάλισης των πολύτιμων ιδιωτικών κλειδιών κρυπτονομισμάτων, το οποίο βασίζεται στα μαθηματικά και το cloud computing, ένα σύστημα διαφορετικό από το κλασικό που αφορά τη διασπορά του κλειδιού σε διάφορα μέρη.
Η PayPal στην ουσία μέσω της Curv θα προσφέρει ένα επίπεδο ασφάλειας τόσο στους πελάτες της κρυπτονομισμάτων, όσο και σε τρίτους μια και η “απόλυτη” εξασφάλιση σε συνδυασμό με την ευκολία πρόσβασης στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που προσφέρει το σύστημα της Curv μπορεί να είναι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε δύσχρηστες φυσικές λύσεις με εκτυπωμένα κλειδιά κρυμμένα σε θησαυροφυλάκιο μέσα σε ένα βουνό…

Η PayPal προφανώς έχει ήδη αρχίσει την ανάπτυξη του δικού της δικτύου ψηφιακών συναλλαγών, το οποίο θα βασίζεται φυσικά στο blockchain – την τεχνολογική – δικτυακή υποδομή των κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα της επέτρεπε να ανεξαρτοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το “κατεστημένο” τραπεζικό σύστημα προσφέροντας καλύτερες και ειδικά φθηνότερες υπηρεσίες.
Πάντως η δημιουργία του λεγόμενου Super-App, μιας εφαρμογής η οποία θα ολοκληρώνει όλες τις σχεδόν τις υπάρχουσες υπηρεσίες της PayPal είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις