Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα εποχή για τη γεωργία: Καλλιέργεια με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα από τη Brite Solar

Η Brite Solar, ελληνική Startup που καινοτομεί στον τομέα της γεωργίας με την προηγμένη τεχνολογία της, σε συνεργασία με το οινοποιείο ΤΣΑΝΤΑΛΗ, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στην Ελλάδα, ανέπτυξε ένα πειραματικό θερμοκήπιο για καλλιέργεια αμπέλου χρησιμοποιώντας το ηλιακό γυαλί που έχει αναπτύξει η ίδια.

Αυτό το πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο έχει έκταση 1.200 m² και λειτουργεί όλο το χρόνο λόγω των εγκατεστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι εγγενώς ελληνική, ονομάζεται Ασύρτικο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκού κρασιού.

Μετά από έναν κύκλο καλλιέργειας, η BRITE διεξήγαγε μια λεπτομερή μελέτη με στόχο τον προσδιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος ανά κιλό παραγόμενων σταφυλιών στο θερμοκήπιο.

Η μελέτη εξετάζει όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στο αποτύπωμα εκπομπών CO2:

1. Υποδομή θερμοκηπίου
2. Ενεργειακές απαιτήσεις θέρμανσης / ψύξης
3. Ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας & παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το
φωτοβολταϊκό σύστημα της BRITE
4. Εργασίες γεωργικής καλλιέργειας
5. Λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα
6. Άρδευση

Το αποτέλεσμα της μελέτης για αυτήν την καλλιέργεια αποδίδει ένα ανθρακικό αποτύπωμα -15,78 kg CO2e / kg παραγόμενων σταφυλιών, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και ίσως μία παγκόσμια πρωτιά αρνητικού ανθρακικού αποτυπώματος σε γεωργική καλλιέργεια. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ηλιακό γυαλί που χρησιμοποιείται στο θερμοκήπιο και στην καθαρή ενέργεια που παράγει.

Καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και δίνει ελπίδα για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής με την εξάλειψη ή ακόμη και την αντιστροφή του ανθρακικού αποτυπώματος στη γεωργία με τη χρήση του ηλιακού γυαλιού της BRITE σε θερμοκήπια και συστήματα Agri PV. Το θερμοκήπιο που αναπτύχθηκε από την BRITE έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το
πρόγραμμα H2020 SME Instrument Phase II της Ε.Ε, Έργο: PanepowerSW 804554 με
τίτλο: «Τεχνολογία διαφανών ηλιακών πλαισίων για ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια
και γυάλινα κτίρια» υπό τη διεύθυνση του συμβούλου έργου Δρ. Marco Cecchetto.

Διαβάστε περισσότερα για τη Brite Solar:

Brite Solar: Το θερμοκήπιο του μέλλοντος είναι εδώ, και είναι αυτόνομο και αποδοτικό

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις