StartUpper

Costa Nostrum: Μια καινοτόμος λύση από την Κρήτη “αναβαθμίζει” και πιστοποιεί τις παραλίες της Μεσογείου

Έχετε σκεφτεί πώς η βιώσιμη διαχείριση και πιστοποίηση των παραλιών των δήμων και των ξενοδοχείων μπορεί να οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη του ευρύτερου παράκτιου χώρου; Την απάντηση αυτή έρχεται να σας δώσει η Costa Nostrum με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος πιστοποίησης, με το οποίο κάθε μεσογειακή παραλία μπορεί να γίνει πιστοποιημένη βιώσιμη παραλία, αποκομίζοντας στοχευμένα οφέλη σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελείται από χιλιάδες παραλίες, που αποτελούν σημαντική φυσική κληρονομιά, αλλά και πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Ωστόσο, η μαζική προσέλευση τουριστών σε ετήσια βάση μπορεί να παρουσιάζει και σημαντικά μειονεκτήματα, που, αν δεν ληφθούν υπόψη, μπορούν να λειτουργήσουν ως «τροχοπέδη» και μοχλός υποανάπτυξης από όλες τις απόψεις. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, αλλά και τη σοβαρότητα του ζητήματος, μια βραβευμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό Startup από την Κρήτη επιχειρεί να προωθήσει τη βιωσιμότητα στις ελληνικές και μεσογειακές ακτές. Πρόκειται για την Costa Nostrum, την πρώτη βραβευμένη πιστοποίηση για αειφόρες παραλίες.

Βιωσιμότητα με… στρατηγική και αποτελεσματικότητα

Βασίλης Ζησιμόπουλος – CEO & Founder, Αθηνά Κυπριωτάκη – Public Relationships Manager, Victor Κουμαντάκης – Marketing & Communications Manager

Η Costa Nostrum ιδρύθηκε το 2015 από τον Βασίλη Ζησιμόπουλο, με αντικείμενο την πιστοποίηση των δημόσιων και «ιδιωτικά εκμεταλλευόμενων» παραλιών. Στο πλαίσιο δράσης της έχει δημιουργήσει το Πρότυπο Πιστοποίησης για τη Βιώσιμη Διαχείριση και Ανάπτυξη των Μεσογειακών Παραλιών Costa Nostrum – Sustainable Beaches, ένα καινοτόμο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την αειφόρο ανάπτυξη των παραλιών συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος, στην οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, ενώ διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών της.

Η στρατηγική για την καθιέρωση και το χαρακτηρισμό μιας παραλίας ως Costa Nostrum – Sustainable Beach περιλαμβάνει μια σειρά κριτηρίων (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά), με βάση τα οποία δίνεται η δυνατότητα μια παραλία να χαρακτηριστεί και να πιστοποιηθεί επίσημα βιώσιμη παραλία και να κατηγοριοποιηθεί με βάση τις προδιαγραφές και την υποδομή του προτύπου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της δομής του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου είναι ότι είναι ένα άκρως δυναμικό σύστημα που ενσωματώνει λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας. Κάθε παραλία έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που αποτρέπουν την εφαρμογή λύσεων σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή ίδιες προτάσεις και λύσεις για όλες τις παραλίες. Παράλληλα, το πρότυπο είναι και ένα διεθνές μέσο ανάδειξης και προώθησης των πιστοποιημένων βιώσιμων παραλιών με άκρως σημαντικά οφέλη για την πιστοποιημένη παραλία, αλλά και για την ευρύτερη παράκτια περιοχή και τις επιχειρήσεις της, όπως μεταξύ άλλων:

> Μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης των δημοτών και των επισκεπτών μιας ξενοδοχειακής μονάδας.
> Ενίσχυση των εσόδων του δήμου/της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και των επιχειρήσεων στην ευρύτερη παράκτια ζώνη.
> Υψηλή προστιθέμενη αξία για την πιστοποιημένη παραλία.
> Διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού.
> Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
> Προσέλκυση νέων επισκεπτών.
> Περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής.
> Στοχευμένη προσέγγιση ενός αυξανόμενου target group επισκεπτών που εμπιστεύονται προορισμούς με βελτιωμένο περιβαλλοντικό προφίλ.
> Αύξηση του Property Unique Selling Point (USP) και του Brand Perception.
> Δημιουργία μιας μοναδικής εξατομικευμένης βιωματικής εμπειρίας για τους επισκέπτες κάθε ξενοδοχειακής μονάδας και του παράκτιου δήμου.

Αναγνώριση και αξιοποίηση από πολλούς διεθνείς και εγχώριους φορείς

Το Πρότυπο Πιστοποίησης της Costa Nostrum έχει αναγνωριστεί ως «Καλή Πρακτική» στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας BlueIslands και Mistral και έχει διακριθεί στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το περιβάλλον το 2020. Επιπλέον, η εταιρεία έχει την υποστήριξη του προγράμματος egg της Eurobank και του CapsuleT Accelerator, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Prototype by TEE. Έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και στην Ιταλία και έχει συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η δράση της Costa Nostrum έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτικών αρχών μεγάλων τουριστικών δήμων, καθώς και πολυτελών πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ προβλέπεται η αύξηση των συνεργατών της μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2021.

Στα μελλοντικά σχέδια της Costa Nostrum είναι η άμεση έναρξη μιας crowd-funding καμπάνιας [σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου (CCCI)] στο πλαίσιο της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στο έργο Interreg MED 2014-2020 «Blue Crowdfunding». Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν το έργο και την προσπάθεια της Costa Nostrum μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο https://cnsl.eu/bcf, όπου πολύ σύντομα
θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες.

Costa Nostrum & Covid-19

Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η Costa Nostrum ήταν η πρώτη (Μάιος 2020) που δημιούργησε ένα πρωτόκολλο για τη λειτουργία των παραλιών με βάση τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν από την πανδημία του Covid-19. Τέλος, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 σχεδιάζεται η δημιουργία ενός υπο – πρωτοκόλλου για τις παραλίες, με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, που πρόκειται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.