Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα η πρώτη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης με Impact Investment Fund

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ανακοινώθηκε χθες επίσημα το πρώτο «πράσινο» fund στη χώρα μας, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του «Green Greek Funds call» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Με μέγεθος μεταξύ 30 και 60 εκατ. ευρώ, το νέο fund, που ονομάζεται «Sporos» πρόκειται να εστιάσει σε εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Βιο-οικονομία, την Καθαρή Ενέργεια και τη Βιομηχανική Συμβίωση. Θέλοντας να ξεκλειδώσει την αναπτυξιακή δυναμική του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, θα παρέχει εργαλεία quasi–equity χρηματοδότησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής, και θα στηρίζεται σε «μη-χρηματοοικονομικούς δείκτες» για τη μέτρηση του θετικού αντικτύπου. Βάσει όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο Sporos θα εφαρμόσει μια μεθοδολογία «ολικής αξίας», με τη διεξαγωγή ανάλυσης του κύκλου ζωής («LCA») για κάθε project. Στόχος του είναι, η Κυκλική Μετάβαση να μετρηθεί με ακρίβεια και να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά. Επίσης, να ξεκλειδωθούν οι δυνατότητες που δίνει στη χώρα μας το Σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ο Sporos, ο οποίος καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης με Impact Investment Fund προσανατολισμένο στην Κυκλική Οικονομία, βρίσκεται στην τελευταία φάση του fundraising, με στόχο να ξεκινήσει τις πρώτες επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η επενδυτική στρατηγική του, θα βασιστεί στα ευρήματα μιας της πρότυπης πανελλαδικής Έρευνας Αγοράς για τη δυναμική των «κυκλικών επενδύσεων» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κάπα Research. Τα ευρήματα αυτά, αποδεικνύουν σύμφωνα με το fund, το σημαντικό επενδυτικό κενό στην αγορά και τo ανεκμετάλλευτο «κυκλικό δυναμικό» των επιχειρήσεων, ειδικά στη μεταποίηση και τον αγροδιατροφικό τομέα. 

Σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις αυτές αλλά και στην πορεία του «Σπόρου» γενικότερα, αναμένεται να παίξει το Circular Board που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της κυκλικής μετάβασης και τα στελέχη που απαρτίζουν το fund και την επιτροπή του. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο Γιώργος Κοφινάκος, Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του Sporos, ο Γεράσιμος Ρουτζούνης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδύσεων του Sporos ο Δημήτρης Σίμος και ο Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, ως partners με μεγάλη εμπειρία στο sustainable finance, την καινοτομία, την ενέργεια και την εταιρική διακυβέρνηση, ο Λευτέρης Κοντός, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Dealflow, αλλά και η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων  του Περιβάλλοντος (EAERE), Διευθύντρια του EIT Climate KIC Greece και μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται επίσης η συμμετοχή του καθηγητή Πλούταρχου Σακελλάρη, Επίτιμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Sporos.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις