Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έλον Μασκ: Ιδιοφυής επιχειρηματίας η απλώς οραματιστής;

Η ιστορία πίσω από τον εκκεντρικό entrepreneur που βάλθηκε να αλλάξει μόνος του τον κόσμο

Για πολλά χρόνια ο Έλον Μασκ “φιγουράρει” τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στα διεθνή μέσα γενικότερα, λόγω των ιδιαίτερα φιλόδοξων και παράξενων για πολλούς δηλώσεών του. Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το όνομά του με την Tesla,την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Άλλοι τον έχουν ταυτίσει με το διάστημα, καθώς διοικεί παράλληλα και την μεγαλύτερη διαστημική εταιρεία, την Space X.

Βέβαια, εκτός από αυτό, είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένας “θρύλος” γύρω από το όνομά του. Κι αυτό γιατί μέσα από τις επιχειρηματικές του κινήσεις, αλλά και τις επενδύσεις του έχει αποδείξει πως αυτό που χρειάζεται η σημερινή επιχειρηματικότητα, είναι σκέψη που βασίζεται στην καινοτομία. Έτσι, για πολλούς το όνομά του είναι συνώνυμο της της επιτυχίας ,ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο σημαντικότερους οραματιστές του 21 ου αιώνα.

Δίχως αμφιβολία, πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Πως έφτασε ,όμως, στο απόγειο της δόξας του;

Οι πρώτες επιχειρηματικές “απόπειρες” στο χώρο του διαδικτύου

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, ο Έλον Μασκ άρχισε να πειραματίζεται με τους υπολογιστές και να δημιουργεί δικά του προγράμματα. Αργότερα, σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια , ενώ απέκτησε πτυχίο και στα οικονομικά. Το 1995 ξεκίνησε το διδακτορικό του στην Καλιφόρνια, το οποίο και διέκοψε πολύ σύντομα λόγω της “λαχτάρας” του να ξεκινήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο, τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και το διάστημα.

Έτσι, στη διάρκεια του ίδιου έτους, ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του την Ζip2, μια δικτυακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταλογογράφησης και των εμπορικών επιχειρήσεων. Κατάφερε, μάλιστα, να συνεργαστεί με αξιόλογες εταιρείες όπως τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, ίδρυσε τον διαδικτυακό τόπο Χ.com , πουουσιαστικά είχε να κάνει με οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένα χρόνο μετά, η εταιρεία αυτή συγχωνεύθηκε με την PayPal.

Το “όνειρο” της…διαστημικής εκτόξευσης πραγματοποιείται!

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο νους του “στρεφόταν” και σε άλλα πεδία. Ήδη από το 2001 άρχισε να ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την εξερεύνηση του διαστήματος και την επιχειρηματική του επέκταση στον τομέα αυτό. Μετά από πολλές προσπάθειες, αλλεπάλληλα ταξίδια και αποτυχημένες συμφωνίες κατάφερε να ιδρύσει την Space X, με κεφάλαιο από την προσωπική του περιουσία.

Στη διάρκεια των επτά πρώτων χρόνων λειτουργίας, η εταιρεία βασίστηκε στη δημιουργία διαστημικών οχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2009 το διαστημικό όχημα “Falcon” έγινε το πρώτο όχημα που τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της γης. Στα επόμενα χρόνια, η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, με αποτέλεσμα το 2020 η Space Χ, να εκτελέσει επιτυχώς την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στον διεθνή διαστημικό σταθμό, για λογαριασμό της NASA!

Tesla: Η ηλεκτροκίνηση “στα καλύτερα της”

Η επόμενη επένδυση του μετά την Space Χ, ήταν η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Τesla, της οποίας έγινε πρόεδρος το 2004. Μέσα από τις δράσεις του,
κατόρθωσε ναι εξελίξει την εταιρεία, καθώς εκτός από την κατασκευή αυτοκινήτων είναι παράλληλα και προμηθευτής ηλεκτρικών συστημάτων σε εταιρείες όπως η Μercedes αλλά και η Τoyota.

Παράλληλα, ο Έλον Μασκ έχει συνάψει συμφωνίες, ώστε να κατασκευαστούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πολλές χώρες των ΗΠΑ. Σήμερα, παρά την κρίση που βιώνει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η Tesla κατόρθωσε να σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση στην ηλεκτροκίνηση.

Οι επενδύσεις συνεχίζονται- Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Επιπλέον, ο Έλον Μασκ δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ειδικότερα, το 2015 δημιούργησε τον μη- κερδοσκοπικό οργανισμό “ΟpenΑl” ο οποίος διεξάγει έρευνες σχετικά με πώς μπορεί αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Ακόμη, το 2016 συμμετείχε στην ίδρυση της Neuralink, μιας εταιρείας που βασίζεται στην κατασκευή συσκευών, οι οποίες έχουν ως στόχο να συνδέσουν τις ανθρώπινες νοητικές λειτουργίες με αυτές των υπολογιστών. Αυτό ,ουσιαστικά, θα ωφελήσει τόσο τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όσο και την ανθρωπότητα γενικότερα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να βελτιώσουν την ανθρώπινη μνήμη!

Πως σκέφτεται το μέλλον ο Έλον Μασκ;

Όσον αφορά το επιχειρηματικό του μέλλον και συγκεκριμένα την Tesla, ο ίδιος δηλώνει πως θα συνεχίσει να εισάγει καινοτομίες, προωθώντας την ιδέα της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια καινοτομία ,εξάλλου, που πρόσφατα ανακοίνωσε μέσω Twitter, είναι ότι πλέον μπορεί κάποιος να αγοράσει αυτοκίνητο της Tesla, πληρώνοντας σε bitcoin.

Τέλος, σχετικά με τις διαστημικές του “ανησυχίες”, συχνά προκαλεί εντυπωσιασμό και περιέργεια με τις δηλώσεις του. Στην πιο πρόσφατη, ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον πλανήτη Άρη, πολύ νωρίτερα από το 2030. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες είχε κάνει γνωστό ότι σχεδιάζεται επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε δύο χρόνια, στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχει και ο ίδιος!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις