Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρομπότ που θα μαθαίνει εύκολα από τον άνθρωπο κατασκευάζει το ΑΠΘ με στόχο τη βιομηχανία

Ένα ρομπότ που θα μαθαίνει εύκολα από τον άνθρωπο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας στη συνέχεια, κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η καινοτομία του αφορά στη δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον γύρω του και να μαθαίνει εύκολα το έργο που του ζητείται να εκτελέσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του εργαστηρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί προς το παρόν καθώς σήμερα για να χρησιμοποιηθούν ρομποτικοί βραχίονες στη βιομηχανία είναι απαραίτητο να τους προγραμματίσει κάποιος και να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο ρομπότ θα λειτουργεί όπως ένας μαθητής με το δάσκαλό του, και θα μαθαίνει απλώς μετά από μερικές επαναλήψεις.  Όλη η προσπάθεια ακολουθεί την παγκόσμια τάση που υπάρχει σήμερα για ευφυή και ευέλικτα συστήματα παραγωγής, με δυνατότητες όπως η αυξημένη αντίληψη, η γρήγορη προσαρμογή σε αλλαγές και ο μικρός χρόνος προγραμματισμού.

Το ρομπότ κατασκευάζεται με έτοιμα προϊόντα, ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο, όπως βραχίονες, κάμερες και άλλα συστήματα αυτοματισμού, τα οποία συνδυάζουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής, αναπτύσσοντας τον κώδικα και την τεχνητή νοημοσύνη που απαιτείται ώστε το ρομπότ να μπορεί να κάνει αυτό που θα του ζητηθεί. Διαθέτει, άλλωστε, «μάτια» και εφοδιάζεται με μεθόδους, ώστε να βρίσκει αντικείμενα στο χώρο και αν αλλάξει κάτι στο περιβάλλον να μπορεί να προσαρμοστεί.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα έχει φτιάξει ένα εργαστηριακό πρωτότυπο του ρομπότ και στόχος της είναι μέσα στο 2022 να έχει εντάξει σε αυτό και άλλες τεχνολογίες και να κάνει τις πρώτες της δοκιμές σε μια πραγματική γραμμή παραγωγής. Το όραμά της είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το ρομπότ να καταφέρει να γίνει εμπορικά διαθέσιμο, βοηθώντας τη βιομηχανία να βελτιστοποιήσει τις συνθήκες παραγωγής και ταυτόχρονα να διευκολύνει τους εργαζομένους της.

Σημειώνεται ότι τo ερευνητικό έργο για την κατασκευή του ρομπότ φέρει την ονομασία ProgHRC και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ-Β’ κύκλος». Υλοποιείται με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΑΠΘ και τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις