Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ποια είναι τα 5 καλύτερα κρυπτονομίσματα για επενδύσεις

Δίχως αμφιβολία τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τη νέα καυτή τάση τόσο στο χώρο των χρηματοοικονομικών, όσο και στο χώρο των επενδύσεων και της τεχνολογίας.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, δεδομένης και της υψηλής αποδοχής που λαμβάνουν από ολοένα και περισσότερους οργανισμούς αλλά και μεγάλες εταιρείες. Το 2021, επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Tesla, η PayPal και η Square, άρχισαν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσο συναλλαγών. Παράλληλα, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές εξετάζουν πλέον τα κρυπτονομίσματα ως ένα εναλλακτικό asset, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους, εν μέσω του γενικού κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές. Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης δημοτικότητας που αποκτούν τα ψηφιακά νομίσματα – ιδίως στους νέους – , είναι πολύ πιθανό στο μέλλον η παγκόσμια αγορά να βασίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στις τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων.

Την τελευταία δεκαετία έχει κάνει την εμφάνισή της μια μεγάλη γκάμα κρυπτονομισμάτων με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αλλά και ποικίλες εφαρμογές στην λεγόμενη “παραδοσιακή” και ψηφιακή οικονομία. Τι είναι όμως τα κρυπτονομίσματα;

Για όσους δεν γνωρίζουν, το νέο “hot trend” της τεχνολογίας, τα κρυπτονομίσματα, συνιστούν επί της ουσίας ψηφιακά χρήματα με τη μορφή “νομίσματος” τα οποία χρησιμοποιούνται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία του blockchain για τη διασφάλιση των online συναλλαγών διαμέσου αποκεντρωμένων συστημάτων. Όλα τα κρυπτονομίσματα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην επιδέχονται οποιασδήποτε κυβερνητικής παρέμβασης και μέτρων ελέγχου. Το τελευταίο χαρακτηριστικό ευθύνεται εν πολλοίς στην αυξανόμενη δημοτικότητά τους.

Ποια είναι όμως αυτή τη στιγμή τα κρυπτονομίσματα με τις μεγαλύτερες ανοδικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά;

Bitcoin

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Aπρίλιο, το bitcoin σημείωσε ένα εκπληκτικό ράλι, με την τιμή του κρυπτονομίσματος να αυξάνεται κατά 24.000 δολάρια σε μόλις 3 μήνες. Στη συνέχεια, η τιμή του νούμερο ένα κρυπτονομίσματος υποχώρησε ελάχιστα πρωτού ανακάμψει εκ νέου για να διαμορφωθεί σήμερα στα 58.102 δολάρια.

Ether

Μαζί με το Dogecoin το κρυπτονόμισμα που παράγεται μέσω της blockchain τεχνολογίας Ethereum αποτελεί το βασικό “ανταγωνιστή” του bitcoin. Το Ether είναι το ψηφιακό νόμισμα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή του να διαγράφει ανοδική πορεία σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια του 2021.

Από την αρχή του έτους η τιμή του Ether τετραπλασιάστηκε, ενώ σήμερα αγγίζει τις 4.000 δολάρια. Πίσω από την επιτυχία του Ether, κρύβεται οι επερχόμενες αναβαθμίσεις  της τεχνολογίας του Ethereum, καθώς και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα NFT.

Τα non-fangible tokens (στα ελληνικά αποδίδονται ως μη ευέλικτα διακριτικά) είναι κρυπτονομίσματα τα οποία είναι αδιαίρετα και δεν μπορούν να ανταλλαχθούν ισότιμα. Η αξία των NFT token, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τις μεμονωμένες τους ιδιότητες. Ο κύριος λόγος πίσω από την ξέφρενη πορεία της τιμής του Ether είναι οι ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που βρίσκει το κρυπτονόμισμα στον τομέα των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών (decentralized finance).

Αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχουν τεχνολογίες blockchain οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν τη δυνατότητα για τη διενέργεια συναλλαγών με μεγαλύτερη ταχύτητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ethereum να διατηρήσει την πρωτιά ως η βέλτιστη DeFi πλατφόρμα και τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας παράλληλα την αξία του κρυπτονομίσματος Ether ως επενδυτική επιλογή.

Dogecoin

Αν υπάρχει ένα κρυπτονόμισμα που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη διεθνή αγορά τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από κάθε άλλο, αυτό είναι αναμφισβήτητα το Dogecoin. Μάλιστα, αν κάποιος ιδιαίτερα διορατικός επενδυτής είχε “ποντάρει” σε αυτό το κρυπτονόμισμα-μιμίδιο στις αρχές Ιανουαρίου αυτή τη στιγμή θα ήταν σημαντικά πλουσιότερος.

Το ψηφιακό νόμισμα με το περίφημο σκύλο για μασκότ, έχει σημειώσει μέχρι σήμερα μια αστρονομική άνοδο που ξεπερνάει το 12.000%. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το Dogecoin με την υποστήριξη του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ, αποτελεί το next big thing στα κρυπτονομίσματα, ενώ αν η ανοδική του τάση συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, ακόμα και το κραταιό bitcoin θα βρεθεί σε “κίνδυνο”.

Cardano

Ένα από  κρυπτονομίσματα με την καλύτερη απόδοση το 2021 στην παγκόσμια αγορά είναι το Cardano. Στα τέλη Απριλίου η IOHK, η εταιρεία πίσω από το Cardano και την ομώνυμη τεχνολογία Blockchain, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, το λιανεμπόριο, τα χρηματοοικονομικά και η υγεία.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των κλάδων είναι ο υψηλός βαθμός συγκεντρωτισμού ο οποίος μειώνει σημαντικά τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Καθώς ο πλανήτης, υλοποιεί μαζικά προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη μετάβαση στη μετά covid-εποχή, η πλατφόρμα και το κρυπτονόμισμα Cardano υπόσχονται καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση της διαδικασίας αποκέντρωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Οι επενδυτές έως σήμερα φαίνεται να πιστεύουν σημαντικά στις δυνατότητες του Cardano. Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο η τιμή του κρυπτονομίσματος παραμένει σταθερά πάνω από τα 1.000 δολάρια, επίδοση σημαντική αν ληφθεί υπόψιν ο μεγάλος ανταγωνισμός.

Binance Coin

Το binance coin ξεκίνησε το 2017 ως το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη δυνατότητα όγκου συναλλαγών. Το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιείται για την πληρωμή προμήθειας συναλλαγών στο ομώνυμο ανταλλακτήριο, ενώ μπορεί να ανταλλαχθεί και με άλλα κρυπτονομίσματα. Πράγματι το bitcoin συνιστά εξαιρετική επιλογή ως αποθετικό μέσο, παρά τις ενστάσεις της αμερικανικής Federal Reserve. Ωστόσο η χρήση του binance coin επεκτείνεται πέρα της καθαρής του αξίας. Ως γνωστόν, το Ethereum έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της δημοφιλίας των NFT,  ωστόσο το Ether δεν είναι το μόνο κρυπτονόμισμα που θέτει στο επίκεντρο τα non-fangible tokens.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα λανσάρει το δικό του marketplace, όπου οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν, να αγοράζουν και να πωλούν NFT στην πλατφόρμα του. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία 2 αγορών. Μια premium αγορά για δημοπρασίες μεγάλης αξίας, και μια συμβατική, την οποία ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να “κόψει” νέα νομίσματα.

Οι μεγάλες δυνατότητες του Binance για την αξιοποίηση των NFT, έχουν ενισχύσει σημαντικά και το binance coin τους τελευταίους μήνες, με την τιμή του να έχει εξαπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.

Το παρόν άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύσταση ή προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος ή άλλης επένδυσης. Αναζητήστε επενδυτικό σύμβουλο για οποιαδήποτε επένδυση. Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπική και μόνο, άποψη του συγγραφέα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις