Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς τα εθνικά εισοδήματα διαμορφώνουν τον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

Η οικονομία αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο μιας χώρας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο επίπεδο καινοτομίας της και αντιστρόφως, καθώς η καινοτομία μπορεί να γίνει οικονομική κινητήρια δύναμη, προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις.

Αυτή η σχέση συχνά επιβεβαιώνεται από τη θέση που κατέχουν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου στα παγκόσμια επίπεδα καινοτομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άρρηκτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που χώρες μεσαίου εισοδήματος ξεχωρίζουν και αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει βέβαια τον κανόνα.

Ο «κανόνας» αυτός, αποτυπώνεται και στην κατάταξη του World Intellectual Property Organization για το 2020. Πρόκειται για μία λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται οι πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου, οι οποίες κρίνονται με βάση δείκτες όπως η έρευνα και ανάπτυξη, οι επενδύσεις VC κ.ο.κ. και κατατάσσονται βαθμολογικά, με ειδική αναφορά στο εισοδηματικό τους επίπεδο.  Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: χώρες υψηλού εισοδήματος (49), χώρες άνω του μεσαίου εισοδήματος (37), χώρες κάτω του μεσαίου εισοδήματος (29), και χώρες χαμηλού εισοδήματος (16).

Στη λίστα του 2020, ξεχωρίζουν οι χώρες υψηλού εισοδήματος, με Ελβετία, Σουηδία και ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή και πολλές ακόμη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία) να ακολουθούν. Η πρώτη χώρα άνω του μέσου εισοδήματος που συναντάμε είναι στη θέση 14 και είναι η Κίνα. Ακολουθούν μερικές ακόμα χώρες υψηλού εισοδήματος (Ιρλανδία, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, μεταξύ άλλων) και φτάνουμε στη θέση 33 (!) για να βρούμε τη Μαλαισία και στη θέση 37 τη Βουλγαρία, δύο ακόμα χώρες άνω του μέσου εισοδήματος.

Η πρώτη χώρα κάτω του μέσου εισοδήματος βρίσκεται στη θέση 42 και είναι το Βιετνάμ, με την Ελλάδα να ακολουθεί στη θέση 43 ως χώρα υψηλού εισοδήματος! Στη συνέχεια συναντάμε την Ταϊλάνδη, τη Ρουμανία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες που είναι όλες άνω του μέσου, και μεσολαβούν αρκετές ακόμα χώρες για να βρούμε στη λίστα την Τανζανία που είναι η πρώτη χαμηλού εισοδήματος στη θέση 88.  Ακολουθούν αρκετές ακόμα χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος και στις τελευταίες θέσεις συναντάμε τη Μιανμάρ, τη Γουινέα και την Υεμένη.

Από τις παραπάνω χώρες, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελβετία κατατάσσεται πρώτη στη Δημιουργία Γνώσης και δεύτερη στην Παγκόσμια Αξία Επωνυμιών, ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες στη Διασκέδαση και τα Media, το Computer Software και τις Αποδείξεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, το Βιετνάμ δεύτερο σε εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και η Ινδία πρώτη  σε Εξαγωγές υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις