Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Zoe: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής Startup που καινοτομεί στον χώρο της διατροφής;

20 εκατομμύρια δολάρια έβαλε στα ταμεία της η Startup Zoe, ειδική σε θέματα εξατομικευμένης διατροφής, συμπληρώνοντας τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησής της που φτάνει συνολικά τα 53 εκατ. δολάρια. Του γύρου ηγήθηκε η Ahren Innovation Capital, ενώ συμμετείχαν οι δύο πρώην παίκτες ράγκμπι Eli Manning και  Ositadimma “Osi” Umenyiora, και μερικά ακόμα VCs αρχικού σταδίου.

Η Zoe, με έδρα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 2017 και ήταν σε «stealth mode» για τρία χρόνια, κάνοντας έρευνα σε συνεργασία με επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και νοσοκομεία (Massachusetts General Hospital, Stanford Medicine, Harvard T.H. Chan School, μεταξύ άλλων). Μέσα σε αυτά τα χρόνια, δημιούργησε τον αλγόριθμο που οδήγησε στο πρώτο της προϊόν: ένα κιτ «διατροφικών τεστ» για το σπίτι, που επιτρέπει στον «εξεταζόμενο» να μάθει πώς ανταποκρίνεται το σώμα του σε διάφορες τροφές και να πάρει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Προς το παρόν το κιτ αυτό μπορούν να λάβουν όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα της εταιρείας το οποίο κοστίζει 360 δολάρια (ποσό που καταβάλλεται σε 6 δόσεις). Για να συμμετάσχει κανείς πρέπει να υποβληθεί σε έναν αριθμό εξετάσεων για να αναλυθεί η «βιολογική» του κατάσταση, η υγεία του μεταβολισμού αλλά και του εντέρου του. Στη συνέχεια, η Zoe χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα και μηχανική μάθηση για να παρουσιάσει προβλέψει σχετικά με το πώς ο κάθε συμμετέχων θα ανταποκριθεί σε διαφορετικά τρόφιμα, ώστε να μπορεί να προσφέρει ειδικές συμβουλές με στόχο τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τη μείωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκαλούνται από τη διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο προϊόν της Zoe δεν είναι ιατρική συσκευή. Η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της ότι δεν προσφέρει ιατρική διάγνωση ή θεραπεία για συγκεκριμένες καταστάσεις. Αντ ‘αυτού, λέει μόνο ότι είναι «ένα εργαλείο που προορίζεται μόνο για γενικούς σκοπούς ευεξίας».

Zoe όπως… Ζωή

Η Zoe όπως είδαμε ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, επομένως το όνομά της μόνο τυχαίο δεν είναι. Παρόλο που η έδρα της εταιρείας είναι στο εξωτερικό, η ονομασία της έρχεται από την Ελλάδα, όπως και ο ένας εκ των ιδρυτών της.

Ο George Hadjigeorgiou

Ο λόγος για τον George Hadjigeorgiou, τον Έλληνα που είναι πίσω από αρκετά success stories της ελληνικής και όχι μόνο startup σκηνής. Ο Hadjigeorgiou έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν 17 ετών για να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Tufts και το MIT. Στα επόμενα 20 χρόνια πέρασε από την Accenture, τη Yahoo και ίδρυσε τις δικές του εταιρείες. Η μία εξ αυτών είναι η HouseTrip, μια από τις πρώτες πλατφόρμες κρατήσεων που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την TripAdvisor, και στη συνέχεια το γνωστό σε όλους efood, το οποίο εξαγοράστηκε από τη Delivery Hero το 2015.

Το τελευταίο του εγχείρημα είναι η Zoe, η οποία έχει όπως φαίνεται εξίσου μεγάλες προοπτικές. Με τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία θα επιταχύνει την κυκλοφορία του προϊόντος και του προγράμματός της, με πρώτο σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021 και άλλες περιοχές μέσα στο επόμενο έτος. Η Zoe δεν αποκαλύπτει πόσους χρήστες έχει σήμερα, ωστόσο ο George Hadjigeorgiou αναφέρει στο TechCrunch ότι η ζήτηση είναι υψηλή – και υπάρχει λίστα αναμονής που δέχεται αυτή τη στιγμή εγγραφές.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις