Chatzilia Food Innovation: “Η Nestlé μας απέδειξε ότι υπάρχουν εταιρείες που υποστηρίζουν τους νέους και έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες”

Η εταιρεία που γνωρίσαμε μέσα από το πρόγραμμα Ignite Ideas, μιλά στο Startupper.gr για το όραμά της, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις εμπειρίες που απέκτησε συνεργαζόμενη με τη Nestlé Ελλάς.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Nestlé Ελλάς μέσω του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas που υλοποιείται σε συνεργασία με  το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστήριξε έμπρακτα νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύοντας στην ανάδειξη και ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών τους.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος ήταν αφιερωμένος στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναδείχθηκαν σε αυτό είναι η Chatzilia Food Innovation, που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές. Η Chatzilia Food Innovation μας μιλά για την ιδέα, τους στόχους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίσει αλλά και το όραμά της.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα σας;

Το υλικό από το υποπροϊόν του καφέ (CSS) βρέθηκε να εναποτίθεται σε μια γεωργική καλλιέργεια σαν εδαφοκαλλιεγητικό ή και να γίνεται χρήση του σαν καύσιμη ύλη χωρίς να έχει αναφερθεί η ακριβής χρήση του και χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για τη χρήση. Η ευρεία κατανάλωση του καφέ, και παράλληλα η απουσία ευρείας χρήσης των υποπροϊόντων και των αποβλήτων, κέντρισε το επιστημονικό και επιχειρηματικό μας ενδιαφέρον.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Ignite Ideas της Nestlé Ελλάς;

H ιδέα και η ανάπτυξή της είχε απόλυτη σχέση με το κύριο αντικείμενο του Ignite, την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ποιος είναι το σημαντικότερο στοιχείο του Ignite Ideas που πήρατε από την πορεία σας στο πρόγραμμα και τους ανθρώπους της εταιρείας;

Η εμπειρία τους και η μεγάλη τριβή και γνώση με το αντικείμενο της πρότασης μας, η στελέχωση και ο πλουραλισμός προσέγγισης που έχουν σχέση με την κυκλική οικονομία, το στοχευμένο mentoring και coaching καθώς και η δικτύωση.

Που θέλετε να φτάσει η λύση που προτείνετε;

Να γίνει προϊόν και να φτάσει στην αγορά, να γίνει βαθύτερη μελέτη ώστε τέτοια υποπροϊόντα να προσφέρουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να τονώσουν την κυκλική οικονομία και να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νεών προϊόντων.

Τι θεωρείτε επιτυχία για εσάς;

Να δούμε επώνυμα το προϊόν μας στην αγορά, να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη βαθύτερη ανάπτυξη της ιδέας και να έχουμε συνοδοιπόρους μεγάλες εταιρίες του κλάδου, γεφυρώνοντας την έρευνα με τη βιομηχανική παραγωγή.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η βιώσιμη ανάπτυξη;

Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται σε μορφή αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και, κυρίως, τη μακροπρόθεσμη ευημερία. Βασίζεται στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να κάνει ένας νέος επιχειρηματίας;

Να θέτει στόχους και να ρισκάρει. Χρειάζεται όμως εκπαίδευση και παιδεία και να σχεδιάσει το μέλλον και την πορεία του, να βρεθεί σε θετική συγκυρία και να βρει κεφάλαια.

Υπάρχει κάτι που διαπιστώσατε γνωρίζοντας τη Nestlé και τους ανθρώπους της;

Ότι υπάρχουν εταιρίες που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, δουλεύουν για αυτές, δίνουν ευκαιρίες και υποστηρίζουν τους νέους αλλά και τις νέες ιδέες.

Τέλος, πείτε μας πώς βλέπετε το μέλλον.

Μακρύ αλλά ωραίο. Έχει πολλές προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές με «όπλο» την εκπαίδευση.

Sponsored by Nestlé

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις