Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα βραβεία του Elevate Greece

Το εθνικό μητρώο Startups Elevate Greece έχει φτάσει τις 400 εταιρείες και διοργανώνει τα πρώτα βραβεία για τις εταιρείες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του, με χρηματικά βραβεία που θα φτάσουν τις 50.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη τύπου σήμερα κήρυξαν την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής οι οποίες θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 30 Ιουνίου.

 

Κάθε Startup του μητρώου μπορεί να κάνει αίτηση σε έως 3 κατηγορίες, με τις 2 εξ΄αυτών να είναι γενικές κατηγορίες (Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς και αυτή που θα ψηφίσει ως καλύτερη το οικοσύστημα). Σε κάθε περίπτωση κάθε Startup μπορεί να διεκδικήσει έως δυο βραβεία.

Εκτός από την συμμετοχή στο Elevate Greece οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τις εταιρείες είναι να έχουν ελάχιστον κύκλο εργασιών το 2020 100.000 ευρώ και ελάχιστο αριθμό εργαζομένων 5.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους όρους συμμετοχής εδώ.

Οι κατηγορίες των βραβείων αφορούν στην ταχύτερα ανερχόμενη Startup, αυτή με την μεγαλύτερη κοινωνική συνεισφορά, αυτή με το καλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, της ανάπτυξης και εξωστρέφειας, γυναικείας επιχειρηματικότητας, αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης βιομηχανικής επανάστασης, καλύτερη επιχείρηση από το οικοσύστημα και τεχνοβλαστός της χρονιάς.

Η αξιολόγηση θα γίνει από τρεις ανεξάρτητους αξιολογητές για τις 10 κατηγορίες βραβείων και η πρώτη τελετή βράβευσης των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου, κάθε κατηγορία θα έχει τα δικά της κριτήρια και η θα βγαίνει μια μέση βαθμολογία.

Κίνητρα για ανάπτυξη των Startups σε όλη την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει εργαλείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για να ριζώσει η νεοφυής επιχειρηματικότητα στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Δυο στις τρεις καινοτομικές επιχειρήσεις είναι στην Αττική και τρεις στις τέσσερις στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα υπάρχουν περιφέρειες με μηδενική ή σχεδόν μηδενική παρουσία καινοτομίας όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Χρίστος Δήμας. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με μηδενική παρουσία νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Όμως, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου από το Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η Δυτική Μακεδονία αποτελεί βασικό στοίχημα της κυβέρνησης προκειμένου από το μοντέλο του λιγνίτη να περάσει σε νέες μορφές παραγωγής. Είμαστε σε συνεργασία με τον συντονιστή του Σχεδίου για την Απολιγνιτοποίηση κ. Μουσουρούλη και έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις», όπως σημείωσε ο κ. Δήμας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «πρέπει να δούμε πως θα δώσουμε επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων εκτός αστικών κέντρων Σε μια περιοχή χωρίς πανεπιστήμιο η ερευνητικό κέντρο ή κάποια επιχειρηματική εστία δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά υπάρχουν και ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο η αγροτεχνολογια και η ενέργεια».

Σύμφωνα με όσα είπαν ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριακής μέσα από οριζόντια προγράμματα έχουν εξασφαλιστεί περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ανάμεσα σε αυτά είναι και κονδύλια για τα τεχνολογικά πάρκα (100 εκατ ευρώ) όπου υπάρχουν και ώριμα έργα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν δοθεί οι πόροι του ταμείου μέχρι το τέλος του 2025.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά και στην ανάπτυξη των τεχνοβλαστών από τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις