Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Με 200 ομάδες ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας

Με τη συμμετοχή 200 κορυφαίων μαθητικών ομάδων από 110 και πλέον χώρες, 1.600 περίπου μαθητές, προπονητές και 100 εθελοντές, σε ρόλο συντονιστικό, και με θέμα τον αθλητισμό, αρχίζει σήμερα Πέμπτη, 24 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021, το πρώτο ψηφιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με την καινοτομία της υβριδικής διαδικασίας, καθώς οι 200 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 – 16 ετών από διαφορετικές χώρες, θα βρίσκονται η καθεμία στο σχολείο ή στον χώρο, στον οποίο θα προπονείται και θα διαγωνίζονται μεταξύ τους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με την παρέλαση των 200 ομάδων (αριθμός που συμβολίζει και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26, θα διεξαχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τα robot games, με τους 100 εθελοντές να συντονίζουν τα πάντα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν ψηφιακά και η καινοτομία είναι το υβριδικό μοντέλο, συνθήκες που συνδυάζουν σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε τρία μέρη, πρότζεκτ καινοτομίας, (innovation project), robot design και robot game και core values -βασικές αξίες, δεξιότητες του 21ου αιώνα και ομαδικότητα, η οποία κρίνεται από τους κριτές.

Ο Κεντρικός Ambassador του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ολοένα και περισσότεροι φορείς, αγκαλιάζουν την καινοτομία που λέγεται ρομποτική και τόνισε ότι πολλές λύσεις δίνονται μέσα από τις καινοτόμες ιδέες παιδιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. «Μόνο προς τα εμπρός μπορούμε να πάμε αν είμαστε όλοι μαζί και συνεργαζόμαστε, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, είπε και ευχήθηκε «αν όχι το 2022, αλλά την επόμενη χρονιά να φιλοξενηθούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και 2.000 παιδιά με τις οικογένειές τους εδώ στη Θεσσαλονίκη και να αξιοποιηθούν κάποιες από τις προτάσεις τους στην πόλη και την Περιφέρεια», είπε.

“Φιλοξενώντας και στηρίζοντας θεσμούς, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας εδραιώνουμε ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Το πιο σημαντικό στον θεσμό αυτό είναι η τόσο αθρόα συμμετοχή νέων απ΄όλο τον κόσμο , η οποία καταργεί τα σύνορα, τα στερεότυπα και κάθε είδους ανισότητα και μας φέρνει όλους από τόσο μακριά τόσο κοντά”, τόνισε η Ιωάννα Κοσμοπούλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ Θανάσης Κοντονικολάου, ευχήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να είναι το πρώτο βήμα για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως αυριανός χώρος καινοτομίας και τεχνολογίας σε αυτό που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο διεθνές περιβάλλον.

Το FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021 διοργανώνεται από την Eduact σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη First και τη Lego Education υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι ένα τετραήμερο ανοιχτό για το κοινό. Στην ιστοσελίδα του event,  μπορεί όποιος επιθυμεί να αλληλεπιδρά με τη διοργάνωση, να ενημερώνεται για το υλικό της έρευνας των ομάδων και τις προτάσεις που υποβάλλουν «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αθλούμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία». Μέσω streaming μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει robot games, συνεντεύξεις με τις ομάδες και καλεσμένους, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, escape rooms με θέμα τον πολιτισμό κ.ά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις