Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στο 1ο CASSINI Hackathon στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το 1ο CASSINI Hackathon στην Ελλάδα με την ανάδειξη εξαιρετικών ομάδων και νέων ιδεών για την «ψηφιοποίηση» χώρων πρασίνου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του Corallia και του ESA BIC Greece από την Ελλάδα και άλλων 9 φορέων από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τσεχία) στις 25 Ιουνίου.

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CASSINI Hackathons & Mentoring, μιας δυναμικής πρωτοβουλίας με σκοπό να συνδέσει “hackers” στον τομέα του διαστήματος χρησιμοποιώντας δεδομένα Copernicus και τα σήματα Galileo και EGNOS για την επίλυση σημαντικών καθημερινών προκλήσεων Ευρωπαίων πολιτών.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα είναι οι:

  1. Gree(n)k team (1η Θέση), με μέλη τους: Δ. Γαλανόπουλο, Δ. Καλογεροπούλου, Ν. Λαμπρινίδη, Θ. Μαριόγλου, Μ. Μπέντο, Δ. Φαρμάκη, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 2.500 ευρώ.
  2. Citathlon (2η Θέση), με μέλη τους: Ι. Ζαχαράκη, Π. Κοκμοτό, Ι. Ρουγγέρη, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 1.500 ευρώ.
  3. Gen XYZ (3η Θέση), με μέλη τους: Ε. Κότση, Λ. Κυροπούλου, Λ. Μουσελίμη, Α. Τρίτας, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 1.000 ευρώ.

Σε όλους τους συμμετέχοντες του ελληνικού διαγωνισμού θα δοθεί, επιπρόσθετα, ένα τετραήμερο bootcamp επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα beyourownboss και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το ESA BIC Greece.

Η νικητήρια ομάδα σχεδίασε εφαρμογή που δίνει κίνητρο στο χρήστη να αθλείται στις πιο πράσινες διαδρομές της περιοχής που τον ενδιαφέρει. Η εφαρμογή θα εξατομικεύει την διαδρομή ανάλογα με τον χρήστη (ένταση άσκησης, θερμοκρασία, επίπεδο UV ακτινοβολίας, κ.λπ.).

Η Citathlon σχεδίασε εφαρμογή που δείχνει διαδρομές άθλησης σε αστικές περιοχές καθώς εμφανίζει παράλληλα χρήσιμα στατιστικά δεδομένα, και η Gen XYZ σχεδίασε εφαρμογή που βοηθά τους πολίτες να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα.

Στόχος του Hackathon ήταν η «ψηφιοποίηση» χώρων πρασίνου με τρεις συγκεκριμένες προκλήσεις:

  1. Ανακαλύψτε την πόλη σας
  2. Παραμείνετε σε φόρμα & υγιείς
  3. Προστατεύοντας τις αγροτικές μας περιοχές

Στην Ελλάδα, 150 άτομα δήλωσαν συμμετοχή, και τελικά σχηματίστηκαν 10 ομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις. Ήταν ένα έντονο σαββατοκύριακο γεμάτο δουλειά, ενθουσιασμό και hacking.

Ο διαγωνισμός που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε 5 σημαντικούς χορηγούς: egg, την Planetek Hellas, την GET, την Geosystems Hellas και την NEUROPUBIC, οι οποίοι εξαρχής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες ιδέες και τις προτεινόμενες λύσεις των διαγωνιζομένων. Χορηγός επικοινωνίας του Διαγωνισμού ήταν το epixeiro.

Το CASSINI Hachathon Greece υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τους εξής ερευνητές, καθηγητές, και υπεύθυνους φορέων:

  • Ο. Βουτυρά, Ερευνητής Μηχανικός στο ΕΜΠ, Corallia Associate.
  • Α. Δήμου, Πρόεδρος της Εταιρείας Γεωπληροφορικής.
  • Ε. Καπρέλη, Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Κ. Καράντζαλος, Καθηγητής Αγρονομίας & Τοπογραφίας Μηχανικής, ΕΜΠ.
  • Κ. Καρπούζης, Διευθυντής Ερευνών Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών «ΕΠΙΣΕΥ», ΕΜΠ.
  • Π. Λολώνης, Διευθυντής Τμήματος Γεωχωρικών Εφαρμογών, Ελληνικό Κτηματολόγιο.
  • Ρ. Μητούλα, Καθηγήτρια Οικονομικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Μ. Ντούκο, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Αγροτική, Τοπογραφία και Γεωπληροφορική στο ΕΜΠ.
  • Ουγκρίνης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Ν. Στριμπάκος, Καθηγητής Φυσικοθεραπείας, Παν. Θεσσαλίας.
  • Φ. Τσαραβόπουλο, Διευθυντής Κοινωνικού Συνεταιρισμού Paths of Greece.
  • Η. Ψυρούκη, Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος στο SPIN – Space Innovation, National Geographic Young Explorer, Forbes Greece 2021.

Ο συντονιστής του Διαγωνισμού στην Ελλάδα, Jorge Sanchez, συνιδρυτής του Corallia και Διευθυντής του ESA BIC Greece ανέφερε: “Από το 2016 διοργανώνουμε στην Ελλάδα hackathons σχετιζόμενα με διαστημικές τεχνολογίες, δεδομένα και εφαρμογές ώστε οι φοιτητές, νέοι επιχειρηματίες, ερευνητές, hackers, κ.λπ. να έρθουν σε επαφή με τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του διαστήματος. Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πρέπει η Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά ώστε να μη χάσει αυτό το τραίνο. Πάνω από 1.000 άτομα έχουν έρθει έτσι σε επαφή με τις τεχνολογίες αυτές και τις προκλήσεις των διαγωνισμών. Πολλοί από αυτούς σήμερα εργάζονται στο χώρο ή έχουν ανοίξει τη δική τους επιχείρηση”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις