Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το WE SEA MORE II, το πρωτοπόρο πρόγραμμα των Polygreen και Nestlé Ελλάς που βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι αποβλήτων από την αθηναϊκή ριβιέρα, με τους πολίτες και τους επισκέπτες των παραλιών του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας να ανταποκρίνονται με θέρμη στο ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Tο WE SEA MORE ΙΙ πραγματοποιήθηκε τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, με επίκεντρο τον καθαρισμό που έγινε μεταξύ 7-11 Ιουνίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος, ενώ η διαχείριση των αποβλήτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. Στόχος της δράσης ήταν η χαρτογράφηση των αποβλήτων με καινοτόμες μεθόδους τόσο στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και στην ακτή, καθώς και η μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωση τους, με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την UcanDrone και την Divers’ World να δίνουν το «παρών» και να συνδράμουν από την πλευρά τους στην αποτελεσματική υλοποίηση της δράσης.
Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen τόνισε: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δείχνουμε στην πράξη ότι μέσα από ποιοτικές συνεργασίες μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος είμαστε όλοι σύμμαχοι. Μέσα από το WE SEA MORE ευαισθητοποιούμε και εκπαιδεύουμε τις τοπικές κοινότητες πάνω στην κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα δείχνουμε στην πράξη ότι τίποτα δεν είναι περιττό και όλα αξιοποιούνται. Στην Polygreen έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και την αξιοποιούμε για να υλοποιήσουμε το όραμά μας: έναν κόσμο χωρίς απόβλητα. Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να κάνει γρήγορα βήματα προς την πράσινη μετάβαση και σε αυτό θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς,
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συμπλήρωσε σχετικά: «Η συνεργασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τις κορυφαίες εταιρείες Polygreen και Nestle, πρωτοπόρους στον κλάδο τους, είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση 3 τόνων απορρίμματα από τις παραλίες μας και την μετέπειτα διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση τους. Οι δράσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την επίτευξη της πραγματικής αειφορίας και την ολοκλήρωση της κυκλικής οικονομίας και προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία ως κοινή δράση του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα. Συγχαίρουμε την Polygreen και την Nestle για την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να τους φιλοξενήσουμε στον όμορφο Δήμο μας και του χρόνου.»
Αναλυτικά τα αποτελέσματα (σε kg):
- Πλαστικό: 1.065,5 (830 στον βυθό και 235,5 στην ακτή)
- Σύμμεικτα: 473 (276,5 στον βυθό και 196,5 στην ακτή)
- Ύφασμα: 455 (276 στον βυθό και 196,5 στην ακτή)
- Scrap (αλουμίνιο & μέταλλο): 425 (351,5 στον βυθό και 73,5 στην ακτή)
- Ελαστικά: 109 (όλα στον βυθό)
- Γυαλί: 91,5 (69,5 στον βυθό και 22 στην ακτή)
- Ξύλο: 69,5 (44 τον βυθό και 25,5 στην ακτή)
- Χαρτί: 23,5 (όλα στην ακτή)
- Επικίνδυνα απόβλητα: 2,5 (όλα στην ακτή)
- Γόπες: 2 (στην ακτή)
- Μπαταρίες-αναπτήρες: 1,5 (στην ακτή)
Σύνολο: 2.718
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να αυξάνεται συνεχώς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια εργασιών στο πεδίο, εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής ήταν παρόντες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος. Στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσε δωρεάν rapid test για όλους τους εθελοντές.
Διαβάστε ακόμα:
Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: «Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι κατεξοχήν πεδίο καινοτομίας»