Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: «Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι κατεξοχήν πεδίο καινοτομίας»

Ο ιδρυτής και CEO του Ομίλου Εταιρειών Polygreen μιλάει κατ’ αποκλειστικότητα για την «πράσινη επανάσταση», τις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας και το επιχειρηματικό του όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μία από τις πιο καινοτόμες ελληνικές εταιρείες υπηρεσιών κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης αποβλήτων και λύσεων ρύπανσης του περιβάλλοντος γνώρισε παγκόσμια προβολή τον Ιούλιο του 2020 λόγω της καθοριστικής συμβολής της στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής κρίσης στον Μαυρίκιο, μετά την πρόσκρουση του ιαπωνικού φορτηγού πλοίου «MW Wakashio» σε κοραλλιογενή ύφαλο. Ένα ατύχημα που οδήγησε σε μεγάλη διαρροή πετρελαίου, που ήταν ορατή ακόμη και από το διάστημα!

Η Polygreen είναι μια νέα εταιρεία, ελληνικής ιδιοκτησίας, με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, που αναλαμβάνει και υλοποιεί με επιτυχία τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα στην αντιμετώπιση ατυχημάτων που απειλούν με καταστροφή το περιβαλλοντικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη νέα, ταχύτατα αναπτυσσομένη, παγκόσμια αγορά για τεχνολογικά προηγμένες λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας.

Κύριε Πολυχρονόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας λίγο επιθετικά. Να εισέλθουμε δηλαδή κατευθείαν στην «καρδιά» της Polygreen. Θέλετε να μας πείτε τι σηματοδοτεί για εσάς η αγορά της κυκλικής οικονομίας και πώς την ορίζετε εσωτερικά;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Στόχος μας στην Polygreen είναι η κυκλική οικονομία να θεωρείται σε 20 χρόνια από σήμερα το αυτονόητο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας. Αυτή η μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί σκοπό της επιχειρηματικής μας αποστολής και ταυτίζεται με το όραμα που καθοδηγεί συνολικά τη ζωή και την πρακτική μας: ένας υγιέστερος πλανήτης, ένα βιώσιμο φυσικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Προϋπόθεση για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι η υιοθέτηση νέων προτύπων στην παραγωγή και την κατανάλωση. Με απλά λόγια, να σχεδιάζουμε και να χρησιμοποιούμε προϊόντα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση ή τη μετατροπή τους σε ενέργεια, πρώτες ύλες κ.λπ. Απαραίτητη όμως είναι και η αλλαγή της προσωπικής και συλλογικής μας στάσης, με συμμάχους την τεχνολογία και την καινοτομία. Τα αναμενόμενα οφέλη της κυκλικής οικονομίας αποτιμώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους: Μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από 2% έως 4%, εξοικονόμηση 600 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που ισοδυναμεί με το 6%-8% του κύκλου εργασιών τους, δημιουργία άνω των 2 εκατ. θέσεων εργασίας στην ΕΕ, ανάπτυξη έως 6% και πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένο ότι σήμερα το 80% των προϊόντων μετατρέπεται σε απόβλητα μέσα στους πρώτους 6 μήνες από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Ποιο είναι το μέγεθος της κυκλικής οικονομίας ως αγοράς στην Ελλάδα και πόσο σημαντικές προοπτικές υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Στη χώρα μας θα έχουμε σύντομα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία, οι δράσεις του οποίου μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2021-2027. Με το θεσμικό πλαίσιο να ωριμάζει, τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις να αυξάνονται και τις επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν στην κυκλική οικονομία μία μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς, παράγοντας και εξάγοντας τεχνογνωσία.

Βάση της φιλοσοφίας της Polygreen είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και το ρητό «Μηδέν Άγαν». Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το συγκεκριμένο αρχαίο ρητό, τόσο για εσάς προσωπικά, όσο φυσικά και για την εταιρεία;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Σε ελεύθερη απόδοση, το «Μηδέν Άγαν» σημαίνει τίποτα περιττό, τίποτα σε υπερβολή, και αποδίδει σοφά την ουσία της κυκλικότητας. Οι δύο αυτές ελληνικές λέξεις αποτύπωσαν πριν από 2.500 χρόνια με τον καλύτερο τρόπο αυτό που σήμερα αποτελεί την πλέον σύγχρονη επιταγή αλλά και αναγκαία κατεύθυνση. Για εμάς στην Polygreen, αυτό το δελφικό παράγγελμα αποτελεί βασική έμπνευση, οδηγό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχεδιάζουμε, αλλά και προτροπή σε όλους μας τους εταίρους – πελάτες, προμηθευτές και καταναλωτές. Είναι αυτή ακριβώς η σημασία του παραγγέλματος, που μας ώθησε να προτείνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το βήμα του Forum των Δελφών, να ονομάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «Μηδέν Άγαν». Θεωρούμε ότι θα ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και μία προσπάθεια να μεταφέρουμε αποτελεσματικά το μήνυμα για αλλαγή στάσης στους Ευρωπαίους πολίτες. 

Η Polygreen, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Startup, είναι προφανές πως λειτουργεί ως μια τέτοια εταιρεία, καθώς αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων στον τομέα
δράσης της. Πώς καταφέρατε να «παντρέψετε» την τεχνολογία με έναν τομέα που μοιάζει παραδοσιακός;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Η ενασχόληση με το περιβάλλον μάς ωθεί να ανατρέξουμε στις βασικές ανάγκες της φύσης και της ζωής. Προσωπικά η επαφή με τη γη ή τη θάλασσα μου δίνει ενέργεια και αρμονία. Ο τομέας του περιβάλλοντος όμως είναι κατεξοχήν πεδίο καινοτομίας, δεδομένου ότι απαιτούνται αλλαγές που ξεκινούν από την καθημερινή προσωπική πρακτική και εκτείνονται έως την ανάπτυξη εφαρμογών με βάση τεχνολογίες αιχμής, όπως smart automation, big data και ΑΙ. Στην Polygreen, επενδύουμε ιδιαίτερα στη γνώση, ώστε να είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες που αναδύονται και να προσφέρουμε δοκιμασμένες λύσεις που μειώνουν το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Κινούμενοι επιχειρηματικά σε αυτό το πλαίσιο, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο mindset που χαρακτηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας Startupper;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Στο βαθμό που λειτουργώ, με γνώμονα το όραμά μου, διατηρώ τον ενθουσιασμό για νέες ιδέες, το πάθος για την καινοτομία και τη δέσμευση για ανάπτυξη εφαρμόσιμων λύσεων που απαντούν στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, απόρροια της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης, θα έλεγα ότι ναι, έχω συχνά την προσέγγιση ενός Startupper. Εξάλλου πιστεύω ότι στοιχεία της φιλοσοφίας του Startup οικοσυστήματος είναι τελικά απαραίτητα σε κάθε επιχειρηματική κίνηση, ειδικά όταν μπορούν να συνδυάσουν το υπολογισμένο ρίσκο με τη διαρκή προσπάθεια ανάπτυξης.

Πως εσείς, αν σας το ζητούσαν, θα περιγράφατε την Polygreen;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Ως συνώνυμο της μετάβασης στην κυκλική οικονομία και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ως μια ηγέτιδα εταιρεία που θέτει συνεχώς νέα υψηλότερα standards στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες που αξιοποιούν την καινοτομία για να δημιουργήσουν νέα συγκριτικά πρότυπα στη διεθνή αγορά και να μειώσουν το αποτύπωμα της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στο περιβάλλον. Ως μια ελληνική εταιρεία, παράδειγμα εξωστρέφειας, που απλώνει τα «κλαδιά» της σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρει το μήνυμα της φροντίδας για το περιβάλλον.

Πιστεύετε πως υπάρχει πεδίο δράσης για νέες επιχειρήσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας για την οποία έχουμε ήδη μιλήσει;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Όπως κάθε μετασχηματισμός, η μετάβαση στην κυκλική οικονομία δημιουργεί σημαντικές οριζόντιες ή και τομεακές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Προσωπικά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν συναντώ νέους καινοτόμους επιχειρηματίες να εστιάζουν στην ανάπτυξη λύσεων που προωθούν την κυκλικότητα σε παραγωγικούς τομείς, όπως η παραγωγή και η διάθεση τροφίμων, η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, αλλά και η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση επιχειρήσεων και καταναλωτών στο νέο κυκλικό μοντέλο. Άλλωστε, στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος δεν περισσεύει κανείς.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν Startupper αν σας χτύπαγε την πόρτα;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Να έχει όραμα που υπερβαίνει τα στενά όρια της επιχειρηματικής ανάπτυξης και καταλήγει να δημιουργεί ουσιαστική αξία για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Ζούμε στην εποχή όπου η υπευθυνότητα απέναντι στο σύνολο αλλά και η δέσμευση σε λύσεις που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων με σεβασμό στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελούν κριτήρια ανάπτυξης και επιχειρηματικής επιβράβευσης. Καμία εταιρεία, μικρή ή μεγάλη, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν αγνοήσει αυτά τα δεδομένα.

Η Polygreen σήμερα δραστηριοποιείται σε πλήθος χωρών. Να μιλήσουμε για την παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό και πώς εφαρμόζεται και σε αυτές τις αγορές η φιλοσοφία σας;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Η φιλοσοφία της Polygreen είναι ενιαία, όπως και η λειτουργία της σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Έχουμε γραφεία σε πέντε χώρες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Σερβία, σε δύο χώρες στην περιοχή της Μ. Ανατολής, δηλαδή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν, ενώ σύντομα θα είμαστε παρόντες και στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, έχουμε ισχυρή παρουσία και στον Μαυρίκιο. Η επιλογή των σημείων όπου βρισκόμαστε μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε ανά πάσα στιγμή έργα σε όλο τον πλανήτη. Και, πλέον, από τις αρχές Ιουνίου, η Polygreen έχει κι έναν ακόμη επιχειρησιακό βραχίονα: την Evogreen. Η Evogreen αποτελεί κοινοπραξία της Polygreen με την Bea’ah, τη μεγαλύτερη εταιρεία στη Μέση Ανατολή στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας, των βιώσιμων μεταφορών και της εκπαίδευσης. Η Evogreen προσφέρει καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του περιβάλλοντος αλλά και των θαλασσών.

Συνολικά, λοιπόν, με την αγορά της Ελλάδας, η Polygreen βρίσκεται σε επτά χώρες και σύντομα σε οκτώ. Μπορείτε να μας πείτε αρχικά τη διάρθρωση του τζίρου (Ελλάδα και εξωτερικό) και ποιες είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις σας για τα επόμενα χρόνια;

Αθ. Πολυχρονόπουλος: Είμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρονιά που πέρασε και σύντομα θα μπορέσουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία. Αυτήν τη στιγμή είμαι σε θέση να πω ότι ο τζίρος μας θα κυμαίνεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις