Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες Startuppers και Digital Nomads επιλέγουν τα co-working spaces;

Γιάννης Βλαχογιάννης, Λευτέρης Καραμπατσάκης και Γιώργος Βλασακάκης εξηγούν στο Startupper.gr γιατί επιλέγουν "συνεργατικούς χώρους" γενικά και ειδικότερα το ViOS στο κέντρο της Αθήνας.

Στην ερώτηση «τι κοινό έχει η Uber, το Spotify και το Instagram», η απάντηση δεν είναι μόνο αυτή που φαντάζονται οι περισσότεροι. Πέρα από το γεγονός ότι είναι μεγάλες και επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες, αυτό που «ενώνει» τα παραπάνω brands είναι το ότι ξεκίνησαν από co-working spaces!

Κι όμως, οι εταιρείες που σήμερα θεωρούνται κολοσσοί ήταν κάποτε Startups και επέλεγαν τους λεγόμενους «κοινόχρηστους» χώρους εργασίας για να δουλέψουν πάνω στην ιδέα τους και να κάνουν τα πρώτα βήματα προς το Scaleup.

Το ίδιο κάνουν μέχρι σήμερα πολλοί νέοι επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό και τα ίδια τα co-working spaces εξελίσσονται συνεχώς και προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια αγορά που αναμένεται να φτάσει από 7,97 δισ. δολάρια το 2020 στα 8,14 δισ. δολάρια το 2021, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη παρά την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, και στη χώρα μας βλέπουμε μια άνοδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτού του είδους και ξεχωρίζουμε χώρους «διεθνών» προδιαγραφών που επιλέγουν μερικοί από τους πιο γνωστούς Έλληνες entrepreneurs. Ένας από αυτούς είναι το ViOS, o πολυχώρος εργασίας που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας και ήδη φιλοξενεί μεγάλα «ονόματα» της Startup σκηνής.

Το ViOS, όπως έχει δηλώσει η Κορίνα Σαΐας, COO της εταιρείας, δεν παρέχει απλώς έναν εργασιακό χώρο, αλλά μια εμπειρία. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν από γυμναστήριο και αίθουσα γιόγκα έως χώρο διαλογισμού και φυσικά αίθουσες για εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ ο χώρος διαθέτει προηγμένη τεχνολογία κατά του κορωνοϊού. Αξίζει να αναφερθεί για παράδειγμα ότι ο αέρας ανανεώνεται ανά 20-30 λεπτά και πραγματοποιείται απολύμανση με ultra-violetlights.

Τεχνολογικά, ο χώρος διαθέτει οπτική ίνα και redundant μικροκυματική πρόσβαση, SSID για κάθε πελάτη, ups για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και, τέλος, τα πιο εξελιγμένα συστήματα στις αίθουσες συναντήσεων για συνεδριάσεις εξ αποστάσεως και παρουσιάσεις.

Σήμερα μερικοί από τους ανθρώπους – εταιρείες που έχει φιλοξενήσει και φιλοξενεί είναι ο Serial Entrepreneur Γιάννης Βλαχογιάννης, ο οποίος πραγματοποίησε στο ViOS το μεγάλο event V as in MetaVerse, η ομάδα της Carge που “τρέχει” από εκεί την ανερχόμενη εφαρμογή της για οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο Γιώργος Βλασακάκης, ο οποίος εργάζεται από την Ελλάδα για την GSK στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Το Startupper.gr μίλησε μαζί τους και έμαθε γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο αλλά και τη λογική του «κοινόχρηστου» χώρου και πώς αυτή η επιλογή εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Γιάννης Βλαχογιάννης – Serial Entrepreneur & Futurist

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης

Startupper.gr: Το V as in MetaVerse ήταν το πρώτο event του Vios. Πώς ήταν η εμπειρία;

Γ.Β: Επικότατη. Ο χώρος είναι υπέροχος και είναι χαρούμενος που το πρώτο event ήταν του μετα-σύμπαντος.

Startupper.gr: Το Vios είναι ένα νέο working space στην Αθήνα με έμφαση το well being των φιλοξενούμενων. Πόσο σημαντικό είναι αυτό σε ένα περιβάλλον εργασίας;

Γ.Β: Για εμένα προσωπικά είναι απαραίτητο. Επειδή περνάω αρκετές ώρες στο γραφείο αλλά και πολλές ώρες σε άθληση και self development, ο χώρος πρέπει να τα έχει όλα. Είμαι από τους ανθρώπους που θα δουλέψουν “until it’s done” και διαχειρίζομαι μία ομάδα που τρέχει αρκετά projects παράλληλα. Παλαιότερα δεν είχα ιδέα ότι πρέπει να “αφήνεις” το πόδι από το γκάζι και σίγουρα έπαιρνα αποφάσεις που δεν ήταν βέλτιστες.

Startupper.gr: Υπάρχουν αντίστοιχα στις Η.Π.Α; Αν ναι πώς πάνε;

Γ.Β:  Εξ ορισμού. Meditation area, Yoga και self development σεμινάρια διαθέσιμα μέσα στην εβδομάδα. Τώρα ξεκίνησαν να βάζουν και Ice Baths για Wim Hoff ασκήσεις και είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις μετά από μία ημέρα που το μυαλό σου δεν σταμάταγε να σκέφτεται.

Τα high end γυμναστήρια αρχίζουν να έχουν co working spaces αν αυτό σημαίνει κάτι.

Startupper.gr: Πόσο σημαντικός είναι ο εργασιακός χώρος για μια εταιρεία στα πρώτα της βήματα;

Γ.Β: Για εμένα προσωπικά (και έχω γράψει αρκετές φορές για αυτό στο jon.io), τα coworking είναι το μέλλον γιατί παρέχουν υποδομές για remote working. Αντιμετωπίζω τον εργασιακό μου χώρο σαν ένα εργαλείο και θέλω να έχω το καλύτερο διαθέσιμο περιβάλλον. Αν είναι να απαντήσω emails, να κάνω brainstorming και να χαλαρώσω, θέλω ένα community area. Αν θέλω να γράψω κάποιο κομμάτι σε κώδικα που θα διαχειρίζεται εκατομμύρια δολλάρια, θέλω απόλυτη ησυχία (αρκετά κομμάτια της HelloFire γράφτηκαν σε ένα Airbnb στην έρημο γιατί ήθελα απόλυτη ησυχία).

Στην αρχή μιας εταιρίας είναι από τις πιο σημαντικές επιλογές και μακάρι περισσότεροι founders να έδιναν προσοχή σε αυτό.

Startupper.gr: Τα Coworking spaces ειδικά στο επίπεδο του Vios πόσο συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων;

Γ.Β:  Ειδικά στην Ελλάδα, τα coworking spaces είναι απαραίτητα για τα communities. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να γνωρίσεις κόσμο που κάνει ενδιαφέροντα πράγματα σε καθημερινή βάση ούτε φυσικά να υπάρχουν τα meetups. Είναι θετικό που τα coworking spaces δεν είναι novelty αλλά είναι κάτι απαραίτητο για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Λευτέρης Καραμπατσάκης, Co-founder της Carge

Startupper.gr: Γραφείo ή Co-Working Space και γιατί;

Ο Λευτέρης Καραμπατσάκης

Λ.Κ: Κάτι ενδιάμεσο. Διαλέξαμε dedicated γραφείο σε ανοικτό, όμως, χώρο διότι είμαστε μικρή ομάδα και θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί τώρα που η Carge βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Επιπλέον, θέλαμε να έχουμε τοποθετημένες οθόνες και λοιπά περιφερειακά, χωρίς όμως να είμαστε κλεισμένοι σε ένα box.

Startupper.gr: Πως καλύπτει τις ανάγκες μιας εταιρείας σαν την δική σας το Vios; (Γιατί το επιλέξατε σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Λ.Κ: Σημαντικό ρόλο για εμάς έπαιξαν η άμεση απόκριση και η ποικιλία υπηρεσιών που προσφέρει το Vios. Επιλέξαμε να πάμε στο Vios αφενός λόγω τοποθεσίας και αφετέρου λόγω των κλιμακωτών πακέτων που προσφέρει για εταιρείες διαφορετικών μεγεθών και budget.

Startupper.gr:  Πόσο σημαντικό είναι το well being των φιλοξενούμενων σε ένα περιβάλλον εργασίας;

Λ.Κ:  Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, το well-being αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντας των εργαζομένων μιας εταιρείας.

Μάλιστα, είδαμε ήδη μεγάλους οργανισμούς να κάνουν ανακαινίσεις γραφείων για να υποδεχθούν τα μέλη τους ύστερα από τα απανωτά lockdowns.

Στη δική μας περίπτωση, επειδή παρέχουμε υπηρεσίες ψηφιακά και δεν έχουμε διαπροσωπική επαφή με τους χρήστες, θέλουμε το περιβάλλον εργασίας να είναι ιδανικό, έτσι ώστε να εκπέμπουμε αυτήν τη θετική διάθεση προς τους πελάτες που εξυπηρετούμε.

Γιώργος Βλασακάκης PhD, Director, Clinical Pharmacology, GSK House UK

Startupper.gr: Ενοικιαζόμενο γραφείo ή Co-Working Space και γιατί;

Ο Γιώργος Βλασακάκης

Γ.Β: Με τον καιρό, όλο και περισσότεροι εργοδότες αρχίζουν να κατανοούν ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να δεσμεύεται στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου. Εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά υπό νέες ευέλικτες εργασιακές συνθήκες, τότε θα πρέπει να αφεθούν να συνεχίσουν να το κάνουν στο περιβάλλον που αυτοί επιλέγουν, καθώς η ελευθερία και η ευελιξία τους καθιστούν πιο επιτυχημένους. Ευελιξία σημαίνει ότι μπορεί κανείς να εργάζεται υπό τις δικές του προσωπικές συνθήκες, ώστε να μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις μέγιστες δυνατότητές του.

Προσωπικά, “αγκαλιάζω” αυτή τη λογική στο έπακρο.

Πιστεύω ότι το co-working έχει φέρει επανάσταση στους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους εργάζονται οι άνθρωποι. Μέσα σε ένα συνεργατικό περιβάλλον, κάποιος είναι ευέλικτος να μοιράζεται έναν χώρο γραφείου με άλλους επαγγελματίες, ο οποίος είναι λιγότερο δαπανηρός, χρησιμοποιώντας κοινές εγκαταστάσεις και υποδομές πληροφορικής. Επιπλέον, διατίθεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών συσκέψεων, της ρεσεψιόν, των δομών ασφάλειας, καθώς και παροχών όπως οι εγκαταστάσεις ευεξίας, τα οποία είναι βασικά συστατικά που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία.

Οι συνεργατικοί χώροι έχουν γίνει ελκυστικοί για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που εργάζονται εξ αποστάσεως και άτομα σαν εμένα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό πολύ συχνά. Είναι σημαντικό οι χώροι αυτοί να βοηθούν στην αποφυγή της απομόνωσης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος ενώ ταξιδεύει ή εργάζεται από το σπίτι, κάνοντάς τον να αισθάνεται ότι είναι μέρος μιας κοινότητας.

Startupper.gr: Πώς καλύπτει το ViOS τις δικές σας ανάγκες;

Γ.Β: Οι νέοι κανόνες εργασίας ακολουθούν κινήσεις μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στη Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, οι οποίες πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι «για πάντα». Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι μπορεί μερικές φορές να είναι εξαιρετικά δύσκολη!

Επέλεξα το Vios επειδή υποσχέθηκαν ότι θα ανταποκρίνονταν σε όλες τις επιθυμίες και τις ανησυχίες μου – και το έκαναν! Πιο συγκεκριμένα, το Vios μου πρόσφερε τις ακόλουθες αρχές εργασίας που προσωπικά απολαμβάνω:

  • υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πληροφορικής
    Για μερικούς ανθρώπους, ένας χώρος συνεργασίας είναι απλά ένας χώρος
    μεταξύ ταξιδιών ενώ για άλλους, είναι σαν «σπίτι» με τη διαφορά ότι είναι πιο παραγωγικό από τον προσωπικό τους χώρο. Το Vios είναι εξαιρετικό στην ικανοποίηση και των δύο.
  • συνεργασία αλλά και ανεξαρτησία
    Το Vios προσφέρει έναν χώρο συνεργασίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να γνωρίσουν νέα άτομα. Για να γίνει αυτό, το coworking πρέπει να έχει ανοιχτούς και κοινόχρηστους χώρους που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά, το Vios εκτιμά επίσης την ανάγκη της ανεξαρτησίας και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα απομονωμένων χώρων εργασίας που υποστηρίζουν την ιδιωτικότητα και τη συγκέντρωση, όπως ιδιωτικά γραφεία και τηλεφωνικούς θαλάμους.
  • διακόσμηση που δημιουργεί ένα κλίμα ευημερίας και εξασφαλίζει τη θετική ενέργεια
    Η διακόσμηση του χώρου εργασίας σας είναι σημαντική. Εκτός από την ομορφιά του χώρου, το ViOS θεωρεί ότι η διακόσμηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία της κοινότητας. Όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο συνεργασίας του ViOS, το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι ένα περιβάλλον που σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις εκεί. Αυτό χρειαζόμαστε όλοι!

Startupper.gr:  Πόσο σημαντικό είναι το well being των φιλοξενούμενων σε ένα περιβάλλον εργασίας;

Είναι καιρός να εκτιμήσουν οι άνθρωποι τη σημασία της ψυχικής υγείας και πώς είναι καθοριστικός παράγοντας στην παραγωγικότητα.  Το ViOS ακολουθεί μια σοβαρή προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση. έχει σχεδιαστεί με βάση βιοφιλικές αρχές με στόχο την ενσωμάτωση της φύσης σε όλους τους εσωτερικούς της χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιος νιώθει πάντα συνδεδεμένος με τον έξω κόσμο παρά το ότι βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Όλοι οι χώροι έχουν διακοσμηθεί χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία που μοιάζουν με έναν αστικό κήπο που προσφέρει μια φυσική ροή ενέργειας σε όλους τους χώρους.

Το πιο σημαντικό, είναι ότι το Vios διαθέτει μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ευεξίας, όπως γυμναστήριο, καθώς και χώρους για γιόγκα και διαλογισμό. Τα απολαμβάνω πλήρως και μου επιτρέπουν να χαλαρώνω και να αποσυμπιέζομαι μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις