Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρίντ Χέιστινγκς: Ο άνθρωπος που δημιούργησε κινηματογράφο και τηλεόραση στην συσκευασία του ενός, δηλαδή το Netflix

Τα μαθηματικά, ένα πρόστιμο σαράντα δολαρίων, η τακτική της επανεφεύρεσης και τα λοιπά δομικά στοιχεία στο life story ενός ανθρώπου που αποτελεί την πεμπτουσία της επιτυχίας.

Ιούνιος 2020, οι ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημικής κρίσης του covid-19, έρχονται αντιμέτωπες με κοινωνική αναταραχή η οποία έχει φυλετικό πρόσημο. Ο ατιμωτικός θάνατος του Τζόρτζ Φλόιντ, από νταή αστυνομικό, βγάζει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και ανάβουν εστίες διαμαρτυρίας. Ο Ντόναλντ Τράμπ, που βρίσκεται σε αποδρομή από τον προεδρικό θώκο και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για την προεκλογική του καμπάνια, προχωρά σε  εμπρηστικές δηλώσεις. Φουντώνει το ήδη τεταμένο κλίμα προσδοκώντας προφανώς να συσπειρώσει το “άριο”  εκλογικό του ακροατήριο. Την ίδια στιγμή ανάχωμα στο κλίμα μισαλλοδοξίας στήνει το Χόλυγουντ το οποίο είτε προσφέρεται να βοηθήσει την οικογένεια του αδικοχαμένου Φλόιντ είτε αναλαμβάνει αλλού τύπου ευρύτερες κοινωνικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων που μοιάζουν να επανέρχονται στο προσκήνιο όπως στο διάσημο φιλμ “Ο Μισσισιπής καίγεται”. Μέσα σ’ αυτές πρωτοβουλίες προκύπτει μια τεράστια δωρεά ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Την έκανε μαζί με την σύζυγο του Πατρίσια Αν Κίλλιν ο Ρίντ Χέιστινγκς ο ιδρυτής του Netflix. 

To κολοσσιαίο ποσόν προκαλεί ζάλη και  είναι μια από τις πρώτες φιλανθρωπικές δωρεές άνω των εκατό εκατομμυρίων στις οποίες προχωρούν  Αμερικάνοι κροίσοι. Ο Χέιστινγκς θέλει η οικονομική του προσφορά να σπάσει σε μια τριάδα χρηματοδότησης, ανά σαράντα εκατομμύρια δολάρια,  στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Morehouse College, Spelman College, και στο United Negro College Fund, το οποίο χρηματοδοτεί υποτροφίες για ιστορικά σχολεία της Αφροαμερικανικής κοινότητας. Σκέφτεται και όχι άδικα ότι η παιδεία είναι ο καλύτερος τρόπος για την διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των αυριανών πολιτών αλλά και η ενδεδειγμένη λύση για να καλυφθούν τα κενά φτώχειας, υποτίμησης και μειωμένων ευκαιριών στους έγχρωμους Αμερικανούς. Και για να μην υπάρχουν σκιές και υποψίες ότι αυτή την κίνηση του κυρίου Netflix του την επέβαλε κάποιο ευφυές think tank το οποίο βρίσκεται στο payroll του ο ίδιος ο Χέιστινγκς εξήγησε καθαρότατα τα κίνητρα της δωρεάς του δηλώνοντας τα ακόλουθα:  “Και οι δυο μας(εννοεί και την σύζυγο του) είχαμε το προνόμιο μιας εξαιρετικής εκπαίδευσης και θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερους μαθητές- ιδίως έγχρωμους μαθητές- να κάνουν το ίδιο ξεκίνημα στη ζωή. Ελπίζουμε ότι αυτή η επιπλέον δωρεά 120 εκατομμυρίων δολαρίων, θα βοηθήσει περισσότερους Αφροαμερικανούς μαθητές να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και επίσης θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να υποστηρίξουν αυτά τα ιδρύματα- βοηθώντας στην αντιστροφή γενεών ανισοτήτων στη χώρα μας”. Στο  τέλος της δήλωσης του ο Χείστινγκς κάλεσε και εμβληματικούς επιχειρηματικούς ηγέτες να χρηματοδοτήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή τα ιστορικά Αφροαμερικάνικα πανεπιστήμια και κολέγια. Ήταν μια πανέξυπνη στοχευμένη δράση. Εκεί ακριβώς που χρειαζόταν.

Το πρόστιμο από ένα καθυστερημένο DVD και η περιουσία των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο κύριος Netflix λοιπόν καταγράφει, με τον τρόπο του,  ώρες ακτιβιστικής δράσης. Αποστρέφεται τον ρατσισμό και αυτό φαίνεται άλλωστε και στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο της πλατφόρμας του μέσω του οποίας προασπίζεται  την, παντός είδους διαφορετικότητα, και τα Λοατκι δικαιώματα. Θέλει να περιορίσει τις κοινωνικές ανισότητες και να δώσει- μέσω της εκπαίδευσης, της συνακόλουθης  εξάλειψης της ανεργίας-σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες την δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί της  πλατφόρμας του και να ενωθούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα 183 εκατομμύρια συνδρομητών του Netflix είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να είναι και μια φιλήσυχη πολιτιστική επανάσταση χωρίς κραυγές που θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε άλλους λαούς, άλλες γλώσσες, άλλα ήθη και έθιμα. Υπ’ αυτή την έννοια ο Χείστινγκς δημιούργησε και ένα κανάλι εκπαίδευσης και  επιμόρφωσης. Αμιγώς τεχνικά και επιχειρηματικά πρέπει να του χρεώσουμε την επιχειρηματική ενόραση του ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα μέσο που είναι κινηματογράφος και τηλεόραση μαζί. Και αν κάποια vintage μυαλά είχαν τις επιφυλάξεις τους ότι η κινηματογραφική τέχνη οδεύει προς  στην σαλαμοποιήση και την λογική του super market ο κορωνοιός, τα παγκόσμια lockdown, η κοινωνική αποστασιοποίηση ήρθαν από το πουθενά  για να μας επιβεβαιώσουν απλώς ότι ο Χείστινγκς είναι το φωτεινό μυαλό που βλέπει μπροστά. Και όπως όλες οι ηγετικές μορφές, στην ιστορία της ανθρωπότητας, όταν έδειξαν, φώτισαν τον δρόμο της προόδου αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό. Αλλά εν τέλει δικαιώθηκαν.

Το success story του Ρίντ Χέιστινγκς σαφέστατα έχει κάτι το παραμυθιακό. Πιθανότατα να γινόταν ένα ωραίο mini series κατάλληλο για binge watching, ορολογία την οποία εισήγαγε στην ψηφιακή μας καθημερινότητα το ίδιο το Netflix. Αν και από το παζλ της ζωής του εκλείπουν τα σκάνδαλα και οι ερωτικές ατασθαλίες οι οποίες πάντα “νοστιμεύουν” ένα τέτοιο προιόν. Ο Χέιστινγκς είναι παντρεμένος με την σύζυγο του Πατρίσια από το 1991. Το ζευγάρι, που απέκτησε και δυο παιδιά, διάγει έναν ήσυχο ιδιωτικό βίο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι λίγοστές σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν λένε ότι ο γάμος τους είναι προιόν ενός μεγάλου έρωτα ο οποίος ακόμη ανθίζει και χρειάστηκε να αντέξει και να ξεπεράσει πολλές φουρτούνες. Η 55χρονη Πατρίτσια βρίσκεται στο πλευρό του Χείστινγκς για πάνω από τριάντα χρόνια και πιθανοτότατα να γνωρίστηκαν την εποχή που εκείνος δίδασκε μαθηματικά στην Σουαζηλάνδη.

Διαβάστε το πλήρες αφιέρωμα στο emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις