ΕΕ: Δέσμευση για αυστηροποίηση των εργαλείων αναγνώρισης προσώπου

Ο Ευρωβουλευτής της Ιταλίας Brando Benifei θα τροποποιήσει τους κανόνες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω προειδοποιήσεων για "το τέλος της ανωνυμίας".

Αυστηρότερους περιορισμούς για τα αμφιλεγόμενα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου στην Ευρώπη επιθυμεί να εισάγει ο Ιταλός Ευρωβουλευτής, από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Brando Benifei σχετικά με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (Al).

Ο Benifei έχει οριστεί ως ένας από τους επικεφαλής του Κοινοβουλίου για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, του πρώτου στο είδος του που απαγορεύει ή περιορίζει τη χρήση της όταν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Ο ίδιος θέλει να θέσει αυστηρότερους ελέγχους στο μπλοκ της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας βιομετρικών δεδομένων, η οποία κατασκευάζει την τεχνολογία παρακολούθησης όλων όσων κάνουμε, για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες τηρούνται με συνέπεια σε όλη την Ευρώπη.

“Πιθανότατα θα παρέμβουμε για να ενισχύσουμε τις διατάξεις σχετικά με τη βιομετρική επιτήρηση”, δήλωσε ο νομοθέτης σε συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας τη μέθοδο αυτή ως υψηλού κινδύνου για τον πολίτη σε ορισμένα έθνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, παρουσίασε τον Απρίλιο μερικούς κανονισμούς για τη ρύθμιση του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης, με προτάσεις για τον καθορισμό των ορίων γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας σε μια σειρά δραστηριοτήτων όπως περιπτώσεις προσλήψεων, τραπεζικού δανεισμού, σχολικής εγγραφής και βαθμολόγησης εξετάσεων.

Ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα απαγορευτούν πλήρως σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου σε “πραγματικό χρόνο” σε δημόσιους χώρους, με αρκετές εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και περιστατικά αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

Σημειώνεται ότι τόσο σε αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα όσο και στην Ευρώπη, η δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου γίνεται με ελάχιστη εποπτεία, καταλήγοντας στην κατάχρηση της και συνιστώντας αντικείμενο τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών παγκοσμίως.

Απειλές στην ανωνυμία

Τον Ιούνιο, η ανεξάρτητη αρχή δεδομένων της ΕΕ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το οποίο ενεργεί ώστε οι χώρες να εφαρμόζουν τον ΓΚΠΔ, ζήτησαν την απαγόρευση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην αυτόματη αναγνώριση ανθρώπων.

“Η ανάπτυξη της βιομετρικής αναγνώρισης από απόσταση σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό σημαίνει το τέλος της ανωνυμίας στους χώρους αυτούς”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των δύο φορέων, Andrea Jelinek και Wojciech Wiewiórowski.

Οι ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι δυνητικά αυταρχική, επειδή καταγράφει εικόνες χωρίς συγκατάθεση, εκφράζοντας ανησυχίες και για το ενδεχόμενο φυλετικής προκατάληψης. Εάν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευτεί κυρίως σε πρόσωπα λευκών ανδρών, αλλά σε λιγότερες γυναίκες και έγχρωμους, θα είναι λιγότερο ακριβείς με τις τελευταίες.

Κίνδυνοι για την καινοτομία

Οι υπέρμαχοι της ρύθμισης συμφωνούν ότι η ανθρώπινη εποπτεία είναι απαραίτητη σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα που παρουσιάζει νέους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και το εισόδημα των ατόμων. Άλλοι προειδοποιούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να καταπνίξουν τη δημιουργικότητα με μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Ο Benifei, δηλώνοντας την ανησυχία του για τα όρια της καινοτομίας, τάχθηκε υπέρ των ρυθμιστικών sandboxes, μια έννοια που συνεπάγεται τη συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών, συνιστώντας πια ένα δημοφιλές μέσο για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Γαλλία.

Στο AI sandbox της Νορβηγίας, για παράδειγμα, μια εταιρεία με την ονομασία Secure Practice διερευνά τη νομιμότητα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία προφίλ των ατόμων. Η νεοσύστατη επιχείρηση που εδρεύει στο Τροντχάιμ, εξετάζει αν μπορεί να συμπεράνει τις ανάγκες για κατάρτιση των εργαζομένων σύμφωνα με μια ανάγνωση των τύπων προσωπικότητας από την AI.

Ένας επιπλέον συμμετέχων στο sandbox, μια Startup που ονομάζεται Age Labs, πειραματίζεται με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της πιθανότητας ασθένειας ενός ατόμου με βάση ένα δείγμα αίματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις