Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι μεγάλοι της τεχνολογίας “επενδύουν” στο AR και το Metaverse

To Facebook δείχνει να έχει πάρει στους ώμους του το Virtual Reality με την Oculus και τα προσιτά κράνη Quest ανακοινώνοντας μάλιστα τη δική του έκδοση Metaverse, μια ψηφιακή πραγματικότητα όπου εκτελούνται πολλές καθημερινές μας ασχολίες.

Παρότι η ενισχυμένη (AR) και εικονική πραγματικότητα (VR) δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο τους στο ευρύ κοινό Facebook, TikTok και Google δείχνουν ότι προχωράνε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά.

To Facebook δείχνει να έχει πάρει στους ώμους του το Virtual Reality με την Oculus και τα προσιτά κράνη Quest ανακοινώνοντας μάλιστα τη δική του έκδοση Metaverse, μια ψηφιακή πραγματικότητα όπου εκτελούνται πολλές καθημερινές μας ασχολίες και όχι μόνο αυτές που αφορούν την διασκέδαση. Για παράδειγμα μέσω blockchain και Smart Contracts μπορούν να τρέχουν αυτόνομα εταιρείες και διάφορες χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες!
Όπως ανέφερε ο Mark Zuckerburg σε πρόσφατο keynote το Metaverse που οραματίζεται δεν θα αφορά μόνο την εικονική πραγματικότητα αλλά θα είναι προσβάσιμο και μέσω AR αλλά και μέσω υπολογιστών. Βέβαια θα πρέπει να δούμε πόσο καλά θα υλοποιηθεί και αν γίνει επιτέλους mainstream.

Horizon Workrooms

To Horizon είναι η πρώτη έκδοση του Metaverse της Facebook, Είναι στην ουσία ένας ψηφιακός κόσμος Virtual Reality, μια αρχική έκδοση του VR Facebook θα μπορούσαμε να πούμε. Το Horizon Workrooms είναι η εταιρική έκδοση του εικονικού κόσμου και απευθύνεται σε ομάδες εργασίες οι οποίες μπορούν να δουλέψουν μαζί με κράνη VR αλλά και να τηλεμεταφερθούν σε άλλα Workrooms μέσα σε δευτερόλεπτα.
Η καθιέρωση της τηλεργασίας σίγουρα δημιουργεί μια ευκαιρία για το Horizon Workrooms αλλά μένει να δούμε το κατά πόσο τα κράνη VR μπορούν να αποδειχθούν ευέλικτα και εύχρηστα μέσα σε στη σύγχρονη εταιρική πραγματικότητα.

TikTok Effect Studio

Το TikTok έκανε κίνηση στο χώρο του AR με το Effect Studio, έναν πειραματικό τρόπο για τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφέ AR για την εφαρμογή. Το εργαλείο βρίσκεται τώρα σε κλειστές δοκιμές beta σε περιορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Χρησιμοποιώντας το toolset, οι δημιουργοί μπορούν να πειραματιστούν με οπτικά εφέ και άλλες δυνατότητες AR για το TikTok και όχι για εφαρμογές ή υπηρεσίες τρίτων. Το TikTok δήλωσε στο TechCrunch ότι παραμένει ένα πρώιμο “πείραμα”, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην ξεκινήσει ποτέ πλήρως.
Το Facebook και το Snap προσφέρουν ήδη εργαλεία στους δημιουργούς για να δημιουργήσουν “εμπειρίες AR” για τις αντίστοιχες πλατφόρμες τους.

Google Tensor Chip

Το νέο τσιπ Tensor της Google για smartphones θα μπορούσε να βελτιώσει τις δυνατότητες AR σημαντικά. Το τσιπ, το οποίο θα βρίσκεται σε νέα τηλέφωνα Pixel από αυτό το φθινόπωρο, υποστηρίζει νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Η επαυξημένη πραγματικότητα, όπως αυτή που βρίσκεται σε πολλές εφαρμογές smartphone, “ενσωματώνει πολλές τεχνικές μηχανικής μάθησης για να είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει στο περιβάλλον γύρω από το κινητό”, δήλωσε ο Rick Osterloh, SVP συσκευών και υπηρεσιών της Google.
Παραδείγματα χρήσης περιλαμβάνουν την αναγνώριση αντικειμένων στο Google Lens και τις δυνατότητες οπτικής αναζήτησης στις οδηγίες AR των χαρτών Google. Ο Osterloh ανέφερε ότι ο επεξεργαστής Tensor είναι ένα “τέλειο θεμέλιο για να γίνουν μεγάλες βελτιώσεις στο AR”.

AR μόνο σε Smartphones προς το παρόν

H πραγματική ώθηση στο AR θα συμβεί όταν η τεχνολογία καταφέρει να ενσωματωθεί σε γυαλιά οράσεως και όλοι αναμένουν την Apple να κάνει το μεγάλο βήμα εξέλιξης. Αν και υπάρχουν στα σκαριά γυαλιά AR από την Apple φαίνεται ωστόσο ότι βρισκόμαστε αρκετά χρόνια μακριά από το λανσάρισμά τους.
Το ίδιο φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Rick Osterloh της Google“Προς το παρόν, το AR θα παραμείνει ως επί το πλείστον σε smartphones, αν και θα επεκταθεί σε διαφορετικές συσκευές – δηλαδή, έξυπνα γυαλιά – κάποια στιγμή στο μέλλον”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις