Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ένα «βήμα» πριν τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή σκληρών μέτρων εκτάκτου ανάγκης για τον έλεγχο της πανδημίας και την αποφυγή νέας καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) και να ενισχυθεί η διαδικασία της δημιουργίας «τείχους ανοσίας» φαίνεται πως είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης πριν την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea.gr, η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 περιλαμβάνει την σταδιακή επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και κλάδους ενώ προβλέπεται -εφόσον τα νέα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα- και η καθολική υποχρεωτικότητα ως ύστατη λύση.

Ουσιαστικά, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με τον εμβολιασμό ως μέτρο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όπως αναφέρονται ρητά σε συγκεκριμένα άρθρα των δυο βασικών νόμων (4675/2020 και 4682/2020) που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι σε πλήρη ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 3β, του νόμου 4675/2020: «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».
Επιπλέον, στο πρώτο άρθρο (παράγραφοι 1 και 2) του νόμου 4682/2020, που ψηφίστηκε ειδικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρεται ρητά η δυνατότητα του Υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων πολιτών, χωρίς την ανάγκη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπουργικής απόφαση ή άλλης ενέργειας:
1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
2. Τα μέτρα αυτά συνίστανται: (α) στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο.

Σε καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι», επισημαίνοντας τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του πανδημίας σε όλη την χώρα: «Δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά με κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά γιατί το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι σε όσους έχουν εμβολιαστεί και υποφέρουν από άλλο νόσημα».

Γι’ αυτό άλλωστε όπως διευκρίνισε τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους πολίτες, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού και να περιοριστεί το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων.

Παράλληλα από την 1η Σεπτεμβρίου γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, μέτρο που θα αφορά όλο το προσωπικό του δημοσίου τομέα καθώς και τους ιδιώτες γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς, Μάλιστα, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής ενώ προβλέπεται και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων και υψηλών προστίμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -εφόσον χρειαστεί- μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες, όπως τα σώματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρεσιών και γραφείων που συναλλάσσονται με το κοινό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις