Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ICON: 207 εκατ. δολάρια για την κατασκευή τρισδιάστατων εκτυπωμένων σπιτιών και ετοιμάζεται για τον Άρη!

Η ICON ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 και λάνσαρε κατά τη διάρκεια του SXSW τον Μάρτιο του 2018 το πρώτο αδειοδοτημένο σπίτι με 3D εκτύπωση στις ΗΠΑ. Αυτό το σπίτι 32 τετραγωνικών μέτρων χρειάστηκε περίπου 48 ώρες για εκτύπωση.

Οι Norwest Venture Partners ηγήθηκαν του B γύρου χρηματοδότησης, στον οποίο επίσης συμμετείχαν οι 8VC, Bjarke Ingels Group (BIG), BOND, Citi Crosstimbers, Ensemble, Fifth Wall, LEN x, Moderne Ventures και Oakhouse Partners. Η χρηματοδότηση αυξάνει τα συνολικά κεφάλαια της ICON στα 266 εκατ. δολάρια αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει την αποτίμησή της.

H δημιουργία κατοικιών για άστεγους χρησιμοποιώντας ρομποτική 3D εκτύπωση, η ανάπτυξη δομικών συστημάτων για τη δημιουργία υποδομών και κατοικιών στο φεγγάρι, και τελικά στον Άρη σε συνεργασία με την NASA καθώς και ο μεγαλύτερος εκτυπωμένος στρατώνας – κτήριο στις Η.Π.Α. είναι μόνο μερικά από τα projects πάνω στα οποία εργάζεται η εταιρεία τεχνολογίας κατασκευών ICON με έδρα το Ώστιν, στο Τέξας.

Η ICON ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 και λάνσαρε κατά τη διάρκεια του SXSW τον Μάρτιο του 2018 το πρώτο αδειοδοτημένο σπίτι με 3D εκτύπωση στις ΗΠΑ. Αυτό το σπίτι 32 τετραγωνικών μέτρων χρειάστηκε περίπου 48 ώρες για εκτύπωση. Η ICON επέλεξε σκόπιμα το σκυρόδεμα ως υλικό επειδή, όπως είπε ο συνιδρυτής και CEO Jason Ballard, “Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά στη Γη”.

Από τότε, η Startup λέει ότι έχει παραδώσει πάνω από δύο δωδεκάδες τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια και ειδικές δομές στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα σπίτια ανήκουν σε άστεγους ή σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια φτώχεια. Για παράδειγμα, το 2020, η ICON παρέδωσε τρισδιάστατα σπίτια στο Μεξικό σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό συνεργάτη της New Story. Επίσης, ολοκλήρωσε μια σειρά από σπίτια που εξυπηρετούν τους χρόνια άστεγους στο Ώστιν του Τέξας, με μη κερδοσκοπικούς φορείς όπως η Mobile Loaves & Fishes.

Η Startup εισέβαλε στην αγορά κατοικιών στις αρχές του 2021 με τα πρώτα σπίτια με τρισδιάστατη εκτύπωση προς πώληση στις ΗΠΑ για την εταιρεία ανάπτυξης 3Strands στο Ώστιν του Τέξας. Δύο από τα τέσσερα σπίτια είναι υπό σύμβαση.Τα υπόλοιπα δύο σπίτια θα βγουν στην αγορά στις 31 Αυγούστου.

Πρόσφατα, η ICON αποκάλυψε το σύστημα κατασκευής “επόμενης γενιάς” Vulcan και παρουσίασε τη νέα σειρά σπιτιών Exploration Series. Το πρώτο σπίτι της σειράς βελτιστοποιήθηκε και σχεδιάστηκε ειδικά για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Η ICON λέει ότι η ιδιόκτητη τεχνολογία Vulcan παράγει “ανθεκτικά, ενεργειακά αποδοτικά” σπίτια γρηγορότερα από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής, με λιγότερα απόβλητα και μεγαλύτερη ελευθερία σχεδιασμού. Το νέο σύστημα κατασκευής Vulcan της εταιρείας μπορεί να εκτυπώσει 3D σπίτια και κατασκευές έως 280 τετραγωνικά μέτρα, είναι 1,5 φορές μεγαλύτερος και 2 φορές γρηγορότερος από τους προηγούμενους τρισδιάστατους εκτυπωτές Vulcan.

Η ICON έχει επίσης δύο έργα που τρέχουν με τη NASA με την Startup να κατασκευάζει πρώτο οίκημα σε ένα προσομοιωμένο 3D περιβάλλον του Άρη όπου και θα φιλοξενηθούν υποψήφιοι αστροναύτες.
Το Project Olympus αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της ICON να αναπτύξει ένα διαστημικό σύστημα κατασκευής για μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης και να οραματιστεί το σπίτι της ανθρωπότητας σε έναν άλλο κόσμο. “Ο στόχος μας είναι να έχουμε την τεχνολογία ICON στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία”, δήλωσε ο CEO της εταιρείας.

Η ICON σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση εσόδων 400% το χρόνο .Έχει επίσης τριπλασιάσει την ομάδα και τώρα έχει περισσότερους από 100 υπαλλήλους. Αναμένεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στο επόμενο έτος ενώ τα κεφάλαια του Β γύρου θα δοθούν για περισσότερες κατασκευές τρισδιάστατων εκτυπωμένων σπιτιών, ταχεία κλιμάκωση και R&D , περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις στο διάστημα και δημιουργία διαρκούς κοινωνικού αντίκτυπου στα ζητήματα στέγασης. Στα επόμενα πέντε χρόνια η εταιρεία στοχεύει να παραδίδει χιλιάδες σπίτια ετησίως.

Ο διευθύνων συνεργάτης της Norwest Venture Partners, Jeff Crowe, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ICON, δήλωσε ότι η εταιρεία του πιστεύει ότι η τεχνολογία κατασκευής τρισδιάστατων εκτυπώσεων της ICON “θα επηρεάσει μαζικά την έλλειψη κατοικιών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο”.
Είναι “εξαιρετικά δύσκολο” να συγκεντρώσουμε την προηγμένη ρομποτική, την επιστήμη των υλικών και το λογισμικό για να αναπτύξουμε μια ισχυρή τεχνολογία κατασκευής τρισδιάστατης εκτύπωσης, είπε ο Crowe. “Είναι ακόμα πιο δύσκολο να αναπτυχθεί η τεχνολογία με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να παράγει εκατοντάδες και χιλιάδες όμορφα, οικονομικά, άνετα, ενεργειακά αποδοτικά σπίτια σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με αξιοπιστία- όχι μόνο μία ή δύο μονάδες επίδειξης σε ελεγχόμενο περιβάλλον. “Η ICON τα έχει καταφέρει όλα αυτά και  έχει όλα τα στοιχεία για να είναι μια πρωτοποριακή επιτυχία της γενιάς μας”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις