Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η foodtech Formo αντλεί 42 εκατ. ευρώ για την παραγωγή animal-free τυριού

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σειρές χρηματοδότησης στην Ευρώπη στον τομέα του foodtech.

Η Startup Formo, με έδρα το Βερολίνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τον γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την EQT Ventures μαζί με τις Elevat3 Capital και Lowercarbon Capital. Τα κεφάλαια που συγκέντρωσε η Formo ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ σε μια από τις μεγαλύτερες σειρές χρηματοδότησης VC στην τεχνολογία τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο γύρο συμμετείχαν επίσης οι Lionheart Ventures, Happiness Capital και Albert Wenger καθώς και οι υφιστάμενοι επενδυτές Agronomics, CPT Capital, Good Seed Ventures, Grazia Equity και M Ventures.

Η Formo, που ιδρύθηκε το 2019, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία κυτταρικής γεωργίας, η οποία αναπτύσσει γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς ζωϊκή παρέμβαση, χρησιμοποιώντας πραγματικές, ή μάλλον πανομοιότυπες με τη φύση, πρωτεΐνες γάλακτος που προέρχονται από ζύμωση ακριβείας.

Η νεοσύστατη εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση αυτή για την κατασκευή της πιλοτικής μονάδας της, την ταχεία προώθηση της παραγωγής σε εμπορική κλίμακα και την ανάπτυξη της ομάδας μοριακής βιολογίας και επιστήμης τροφίμων.

Ο Raffael Wohlgensinger, συνιδρυτής και CEO της Formo, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων και θα ενώσει τις δυνάμεις της με κορυφαίους επενδυτές όπως οι EQT, Lowercarbon Capital και Elevat3 Capital, εδραιώνοντας παράλληλα τις σχέσεις τους με τους υφιστάμενους μετόχους της επιχείρησης.

Με την αύξηση της ικανότητας Ε&Α, η Formo σχεδιάζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, ώστε να αντιπροσωπεύει μια ευρεία ποικιλία ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών σπεσιαλιτέ, όπως η μοτσαρέλα και η ρικότα, με τεχνικές που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τυροκόμους που φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα .

Η επενδυτική σύνθεση της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ομάδα διεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων, καθιστά το εγχείρημα της σε προνομιακή θέση προκειμένου να ορίσουν το νέο χρυσό πρότυπο τυριού. Με την τεχνολογία που εισάγουν, φιλοδοξούν να ηγηθούν της αλλαγής παραδείγματος προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο σύστημα διατροφής για αυτόν τον πλανήτη.

Στόχος τους είναι η οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα και η επένδυση στην καθαρή ενέργεια. Αναλυτικότερα, η Formo αναπτύσσει μικροοργανισμούς αντί για αγελάδες, χρησιμοποιώντας ζύμωση ακριβείας για τη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων παρόμοιων με της φύσης.

Τα τυριά της Formo έχουν την ίδια γεύση, υφή και λειτουργικές ιδιότητες με τα τυριά ζωικής προέλευσης, αλλά έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία των ζώων.

Με τους μικροοργανισμούς να είναι έως και 20 φορές πιο αποτελεσματικοί από τις αγελάδες στη μετατροπή της τροφής, η Formo μπορεί ήδη να καλύψει
τη μαζική προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν τα είδη της παραγωγής τους.

Από την άλλη, το πραγματικό κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία του πλανήτη και την ευημερία των ζώων είναι καταστροφικό, ωστόσο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να επιδοτούν αυτή τη βιομηχανία.

Η ομάδα της Formo έχει αποδείξει με επιτυχία πώς η βιοτεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί για να δημιουργήσει όχι απλώς εξίσου, αλλά ακόμη καλύτερα προϊόντα με ιδανικότερες επιδόσεις, τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά ως προς την τιμή σε χρόνο μηδέν, και όλα αυτά στην αρχή της επανάστασης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις