Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Καινοτόμες λύσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας από την DNA Sequence

Η DNA Sequence είναι μία νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, που προσφέρει καινοτόμες λύσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στη χρήση καινοτόμων τεχνικών για τη μικροβιολογία του δομημένου περιβάλλοντος και την αγρογονιδιωματική. Οι τεχνικές αυτές επηρεάζουν κομβικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός και άλλες μαζικής φύσεως εμπορικές δραστηριότητες.

Η τεχνογνωσία μας κυμαίνεται από την τεχνολογία πληροφοριών έως τη βιοτεχνολογία και τη βιοπληροφορική. Οι ιδρυτές της εταιρείας εργάζονται στον τομέα της ψηφιακής βιοτεχνολογίας για πάνω από 15 χρόνια. Παρά το σύντομο της λειτουργίας της, η εταιρεία έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει έργα σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων που αφορούν εφαρμογές στην υγεία, στον έλεγχο ποιότητας υδάτων, στον έλεγχο βιοασφάλειας σε μέσα μεταφοράς και στον κατασκευαστικό τομέα.

H DNA Sequence συνεργάζεται με επιχειρήσεις και φορείς που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την υπολογιστική βιολογία προκειμένου να μπορέσουν να λύσουν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν συνεργασίες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΚΕΜΕΑ και με μία σειρά άλλων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η εταιρεία συμμετέχει ως συντονιστής σε δύο ερευνητικά έργα του ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Metagenomics of Built Environment (ΜΒΕ)

Η DNA Sequence εργάζεται ώστε να συμβάλει σε έναν υψηλότερο σκοπό νιώθοντας ότι αυτός της δίνει έρεισμα και νοηματοδοτεί το έργο της. Η χρήση της τεχνολογίας Metagenomics of Built Environment (ΜΒΕ) προσφέρει, μεταξύ άλλων, πολύτιμες πληροφορίες για τη διατήρηση και τη συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης-αντικειμένων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τον προσδιορισμό του συνόλου των μικροβίων ενός δείγματος και αποτελεί μία καθολική λύση προσδιορισμού των παθογόνων μικροβιακών κοινοτήτων ενός περιβάλλοντος, χωρίς την ανάγκη ειδικών δοκιμών για αναμενόμενα ή καλά χαρακτηρισμένα παθογόνα.

H ανίχνευση και η παρακολούθηση των μικροβιακών κοινοτήτων γίνεται σε επιφάνειες και δείγματα αέρα και νερού με μη παρεμβατικές τεχνικές που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των έργων τέχνης και των αρχαιολογικών ευρημάτων, την ακεραιότητα των έργων τέχνης και των αρχαιολογικών ευρημάτων, δίνοντας ταυτόχρονα εξατομικευμένες πληροφορίες για τη διατήρηση και τη συντήρηση  τους.

Μbe & Biosafety

Το φλέγον ζήτημα που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας ή τη βιοασφάλεια στο δομημένο περιβάλλον απασχολεί πια όχι μόνο τον ιατρικό τομέα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη αυτού ως κατασκευαστές ή αρχιτέκτονες, μηχανικοί και συναφείς ειδικότητες.

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού COVID19 έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διάδοση της βιοασφάλειας και στο να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλο το φάσμα του δομημένου περιβάλλοντος και των μέσων μαζικής μεταφοράς, κάτι που στο παρελθόν εστιαζόταν αποκλειστικά σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Ισάξιο ρόλο έχει παίξει και η ανάπτυξη τεχνολογιών μεταγονιδωματικής, που μας επιτρέπουν να ανιχνεύουμε όλα τα μικρόβια σε οποιοδήποτε δείγμα, παρακάμπτοντας τη μικροβιολογική καλλιέργεια, με χαμηλό κόστος, γρήγορους ρυθμούς ανάλυσης και βέλτιστη παροχή λύσεων. Η DNA Sequence έχει ενστερνιστεί και έχει συνδράμει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών μεταγονιδωματικής και παρέχει λύσεις για την ενδυνάμωση της βιοασφάλειας στο δομημένο αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρεία μπορεί επίσης να προσφέρει έλεγχο και καταγραφή των μικροβιακών κοινοτήτων σε διαφορετικές περιοχές νερού (water quality control). Μελέτη των μεταβολών της μικροβιοτότητας του νερού μετά από παρεμβάσεις απολύμανσης – καθαρισμού του νερού και προσδιορισμό βαθμού ρύπανσης των υδάτων. Οι υπηρεσίες της DNA Sequence είναι πλήρως προσαρμοσμένες σε θέματα επιτήρησης και πιστοποίησης των διαδικασιών ελέγχου σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και η εταιρεία έχει τη δυνατότητα έκδοσης «Πιστοποιητικού Βιοασφάλειας».

Οι θετικές επιπτώσεις των δειγματοληψιών και ελέγχων σε υποδομές, στο πλαίσιο υιοθέτησης πολιτικών βιοασφάλειας, είναι βαρύνουσας σημασίας για την καθιέρωση της χώρας μας σε ασφαλή προορισμό στη διεθνή αγορά υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η τεχνολογία της DNA Sequence αποτελεί μια διεθνή καινοτομία, που μπορεί να τοποθετήσει την ελληνική Τουριστική Αγορά στην κορυφή της πυραμίδας της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας.

H αγρογονιδιωματική στην ταυτοποίηση και ασφάλεια οργανικών συστατικών 

Η αγρογονιδιωματική (agrigenomics) αφορά τη γενετική ταυτοποίηση συστατικών σε οργανικά δείγματα όπως τρόφιμα και δείγματα εδάφους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών (Next Generation Sequencing, Microarrays). Οι τεχνολογίες της DNA Sequence βρίσκουν εφαρμογή στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας τροφίμων.

Η αγρογονιδιωματική προσέγγιση της DNA Sequence περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες: την ταυτοποίηση συστατικών και τον έλεγχο της ασφάλειάς τους. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση της αγρογονιδιωματικής τεχνολογίας είναι η δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας για πρώτες ύλες και προϊόντα.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται επίσης η ταυτοποίηση ειδών και παραδοσιακών ποικιλιών και η άμεση σύνδεσή τους με μια γεωγραφική περιοχή. Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών της εταιρείας μας, αλλά ταυτόχρονα και πιστοποίησης των διαδικασιών που ακολουθούμε, η DNA Sequence έχει αναθέσει σε διεθνή οργανισμό επιθεώρησης και πιστοποίησης την επιτήρηση και την πιστοποίηση της διαδικασίας ελέγχου «Βιοασφάλειας & Αυθεντικότητας» των προϊόντων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις