StartUpper

Οι ανερχόμενες Startups που διακρίθηκαν στο iCBA

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η τελική εκδήλωση του έργου Intelligent Cross Border Accelerator for ICT-enabled start-ups (iCBA) που υλοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια, στο πλαίσιο του Προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG.

Στο event, παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ έδωσαν το παρόν ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και o κ. Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του Γραφείου του Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ. Χρίστου Δήμα. 

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν λαμβάνοντας κατεύθυνση από ειδικούς και μέσα από σεμινάρια, τα οποία απευθύνθηκαν σε περίπου 25-30 πιο υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες. Από αυτές, οι 15-20 προτάσεις τέθηκαν υποψήφιες για να διεκδικήσουν επενδύσεις, αποσκοπώντας στη δημιουργία νέων Startups και αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ αυτών, αναδείχθηκαν οι καλύτερες 26 ομάδες, συγκεκριμένα 15 από την Ελλάδα και 11 από τη Βόρεια Μακεδονία, που παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο σε 38 θεσμικούς επενδυτές, επιχειρηματικούς αγγέλους και εταιρείες στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. 

Κύριος στόχος του έργου iCBA ήταν να παράσχει επιχειρηματική κατάρτιση και καθοδήγηση, ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία και στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στη διασυνοριακή ζώνη της Ελλάδας-Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.  

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών, συντονίζουν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ερευνητικό κέντρο SEERC του CITY College, το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης», το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφοριών (UIST) «Απόστολος Παύλος», το NCDIEL (Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Μάθησης) και το YES Foundation. Στόχος όλων των φορέων που συμμετείχαν στη διοργάνωση αποτελεί η θεσμοθέτηση του διαγωνισμού σε ετήσια βάση καθώς αποτελεί σημαντική υποβοήθηση του οικοσυστήματος της περιοχής. 

Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκε επίσης, με την υποστήριξη της Ideas Forward, ο διαγωνισμός Next Stage Challenge, ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης και υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Φλώρινα και Πέλλα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματά του Next Stage Challenge 2021:

-Εarly Revenues stage:
1η θέση: SEAMX – Χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ από την Ideas Forward
Διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε διοργανωτές και χορηγούς δρομικών αθλητικών γεγονότων να προσφέρουν μια κορυφαία εξατομικευμένη εμπειρία στους δρομείς τους.
2η θέση: FleetPass – Πακέτο υποστήριξης (co-working, έδρα, perks) από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
Λογισμικό για τη διαχείριση στόλων οχημάτων που καθημερινά εκτελούν πολλαπλές στάσεις, αυτοματοποιώντας τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των δρομολογίων.
-Prototype stage:
1η θέση: AidPlex – Χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ από την Ideas Forward
Έξυπνη συσκευή που εφαρμόζει σε κηδεμόνες σκολίωσης κάθε τύπου, λύνοντας το πρόβλημα της παρακολούθησης της ορθής χρήσης του κηδεμόνα για την προσαρμογή της θεραπείας.
2η θέση: Fertil.ai – Πακέτο υποστήριξης (co-working, έδρα, perks) από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
Λογισμικό που βελτιώνει τα αποτελέσματα των κλινικών εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναλύοντας εικόνες εμβρύων και αξιολογώντας τη πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.
-Idea stage:
1η θέση: METIS – Χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ από την Ideas Forward
Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος στα στάδια Ι και ΙΙ, μέσω μη επεμβατικού διαγνωστικού τεστ χαμηλού κόστους, που ανιχνεύει μικρά μόρια σε δείγματα ούρων.
2η θέση: Skolix – Πακέτο υποστήριξης (co-working, έδρα, perks) από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
Παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης από έντομα για χρήση σε ζωοτροφές και συμπληρώματα διατροφής, βασισμένη στη βιώσιμη εκτροφή αλευροσκούληκων (Tenebrio Molitor).
Επιπλέον, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, δόθηκαν από τους χορηγούς  τα ακόλουθα βραβεία σε είδος με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των νεοφυών ομάδων:
Lancom – Συνδρομή 2 ετών Virtual Private Server αξίας 3.810 ευρώ:
Aretheart : Διαδικτυακή αγορά έργων ψηφιακής τέχνης από επιλεγμένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο με εστίαση στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εκτύπωσης και παράδοσης των έργων.
Agro-U: Διαδικτυακή αγορά που επιτρέπει σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές μονάδες να συνδεθούν γρήγορα και εύκολα με εργαζόμενους στον αγροδιατροφικό κλάδο.
FleePass
Ratio Law – Σύνταξη καταστατικού για σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας
Fertil.ai
OK!Thess – Είσοδος στον επόμενο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης
Skolix
eggxcel: Μείωση εκπομπών CO2 από βαριές βιομηχανίες με χρήση πολύ αποδοτικών, θερμικά σταθερών, βιώσιμων ροφητικών υλικών δέσμευσης CO2 που παράγονται από κελύφη αυγών
aretheart
Friedrich Naumann Foundation for Freedom –  Διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο οικοσύστημα της Γερμανίας για 5 ομάδες- Υποψηφιότητα για τα βραβεία Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας INNOVATE GREECE 2021
Elektronio: Ηλεκτρικά σκούτερ καινοτόμου σχεδιασμού που επιτρέπουν τη βιώσιμη παράδοση  πακέτων/φορτίων σε αστικό περιβάλλον, με υψηλή ασφάλεια και άνεση για τους αναβάτες.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις