Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θ. Κούκουτσας: Η υιοθέτηση του blockchain από εταιρείες θα ευνοήσει πολλές βιομηχανίες και κοινότητες

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GX Blocks Energy μιλά στο Startupper Mag για τη βιομηχανία του Blockchain και των κρυπτονομισμάτων και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει, διαβάσει και ακούσει πολλά για το Blockchain, τα κρυπτονομίσματα, τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον αλλά και τη χρησιμότητά τους για τις επιχειρήσεις. Στο μυαλό πολλών ακόμα, όμως, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.  

Ο «αποκεντρωμένος» κόσμος αυτής της τεχνολογίας μοιάζει ακόμα θολός και υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που αξίζει να γνωρίζει κανείς για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, το Startupper Mag συνάντησε τον Θοδωρή Κούκουτσα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ της GX Blocks Energy, και μίλησε μαζί του για το παρόν και το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς.  

Ο Θοδωρής θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για αυτήν τη συζήτηση, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες Startuppers που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την αγορά. Η εταιρεία του δημιουργεί νέα πρότυπα μοντέλα διαχείρισης data centers, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα του Blockchain.  

Με λίγα λόγια, χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα data centers της, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν το δίκτυο του Blockchain. Ο ίδιος ασχολείται με τις τεχνολογίες Blockchain από το 2013, όταν ακόμα βρισκόταν στο πανεπιστήμιο.  

Από τότε μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει ενδελεχώς το συγκεκριμένο οικοσύστημα και μέσω της GX Blocks Energy πλέον, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι γνωρίζει όσο λίγοι την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά Blockchain και crypto.  

Διαβάστε τι μας απάντησε, λοιπόν, σε πέντε βασικά ερωτήματα που του θέσαμε: 

S.M: Το Blockchain κερδίζει μεγάλη προσοχή το τελευταίο διάστημα. Τι πιστεύετε ότι έχει συντελέσει σε αυτό το γεγονός;  

Θ.Κ: Το Blockchain είναι μια καινοτόμα και disruptive τεχνολογία. Παρέχει ένα σύστημα το οποίο καταγράφει πληροφορίες με ασφαλή, απροσπέλαστο και διαφανή τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα. Επιπλέον, το Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία που δημιουργεί μια «ψηφιακή εμπιστοσύνη» μεταξύ διαφορετικών οντοτήτων. Η πανδημική κρίση δημιούργησε σε πολλές επιχειρήσεις την ανάγκη να σκεφτούν πώς μπορούν να εφαρμόσουν τεχνολογίες Blockchain αλλά και κυβερνοασφάλειας στις δραστηριότητές τους.  

S.M: Η ελληνική αγορά έχει υιοθετήσει την τεχνολογία του Blockchain;  

Θ.Κ: Η υιοθέτηση τεχνολογιών Blockchain από ελληνικές εταιρείες βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει έλλειψη γνώσης στο πώς οι συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούν να ευνοήσουν τις εταιρείες. Μία από τις υπηρεσίες που παρέχουμε εμείς ως GX Blocks Energy είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση στις τελευταίες τεχνολογίες του χώρου. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τεχνολογίες Blockchain και η εφαρμογή της σωστής λύσης απαιτεί σωστή αξιολόγηση και ανάλυση της εκάστοτε επιχείρησης. Βοηθάμε επίσης τις εταιρείες να εντοπίσουν τις ανάγκες τους και παρέχουμε λύσεις Blockchain για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.  

S.M: Τι αλλαγές έχετε δει από την πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με το χώρο του Blockchain; 

Θ.Κ: Βρίσκομαι στο χώρο του Blockchain τα τελευταία εννέα χρόνια μέσω διάφορων projects. Το 2016, ξεκινήσαμε μια εταιρεία υπηρεσιών Blockchain, την Pyleas ltd, η οποία υποστήριζε εταιρείες και ιδιώτες που ήθελαν να συμμετάσχουν στη βιομηχανία του Blockchain Mining. Η εισαγωγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες το 2018 λειτούργησε ανασταλτικά για πολλά projects. Ωστόσο, η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση των αγορών crypto, θα προσφέρει μια πιο σαφή εικόνα του οικοσυστήματος Blockchain.  

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δει τρεις φάσεις ανάπτυξης: 

> 2011-2015: Πειραματική περίοδος που θα μπορούσε να ονομαστεί εν συντομία «Η Άγρια Δύση» των κρυπτονομισμάτων.  

> 2016-2018: H «περίοδος του Hype», που μπήκαν στο χώρο οι πρώτοι «χρήστες» από το χρηματοπιστωτικό τομέα και επενδυτές υψηλού κινδύνου.  

> 2019-σήμερα: Φάση υιοθέτησης από θεσμικούς παίκτες και κυβερνήσεις ή αλλιώς «Πρώιμη εποχή ωριμότητας».  

S.M: Πώς ανταποκρίνεται η βιομηχανία του Bitcoin Mining με τα κριτήρια ESG περί βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος;  

Θ.Κ: Οι ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των digital assets αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τη βιομηχανία. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει μια στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια και πολλές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους σε ένα πιο ρυθμιζόμενο περιβάλλον.  

Στην GX Blocks, από πολύ νωρίς, αναπτύξαμε πολλές διαφορετικές υβριδικές λύσεις για την ενέργεια και τον τομέα «εξόρυξης», βασισμένες στα κριτήρια ESG. Χρησιμοποιούμε πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε τα κέντρα δεδομένων μας και να υποστηρίξουμε το δίκτυο Blockchain. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής μας.  

S.M: Πώς φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν τα πράγματα από το 2022 και μετά;  

Θ.Κ: Από τη στιγμή που βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης, το 2022 αναμένεται μια ενδιαφέρουσα χρονιά με πολλά προϊόντα και λύσεις Blockchain να έρχονται στην αγορά.  

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του Blockchain από εταιρείες, καθώς και του Bitcoin ως μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, θα ευνοήσει πολλές βιομηχανίες και κοινότητες στην αλληλεπίδραση και την ψηφιοποίηση των οικοσυστημάτων τους.  

Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια μια σημαντική μερίδα δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης που θα φέρει στην αγορά μια ποικιλία λύσεων και προϊόντων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις