Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Scaleup Θεσσαλονίκη: Κέντρα ικανοτήτων για την υποστήριξη της καινοτομίας

Όπως παρουσιάζεται στο StartupperMag, το οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη κάνει scaleup, στοχεύοντας σε κέντρα ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα ενισχύουν τα καινοτόμα projects. Σε 12 ανέρχονται τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) που θα ιδρυθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  

Πρόκειται για δομές που έχουν βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις.  

Στη Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστημα θα ιδρυθούν δύο κέντρα ικανοτήτων για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Το ΑΠΘ με άλλους φορείς θα δημιουργήσει το Κέντρο Ικανοτήτων με τίτλο «Κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του κλάδου του αλουμινίου με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη Βιομηχανία 4.0».  

Σκοπός του θα είναι η προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα συσταθεί το Κέντρο Ικανοτήτων Ι4byDESIGN, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα για τη Βιομηχανία 4.0.  

Πρόκειται για έναν Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας, ο οποίος, αποτελούμενος από το ΕΚΕΤΑ και 22 ακόμη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιομηχανίας 4.0 και των Logistics 4.0, θα παρέχει τεχνογνωσία αιχμής στους συγκεκριμένους τομείς και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού του ελληνικού συστήματος παραγωγής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 

Thess Intec 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στην Περαία Θεσσαλονίκης η υλοποίηση του πρώτου στη χώρα μας Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, Thess Intec, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2023. Η εταιρεία Thess Intec είναι μια μη κερδοσκοπική κοινωφελής επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης και της περιφέρειας, όπως η ΑΖΚ και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Το συνολικό κόστος δημιουργίας του διαμορφώνεται σε 580 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος 20ετίας έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι σε βάθος εικοσαετίας θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας.  

Το Thess Intec έχει στόχο να συγκεντρώσει καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες από τον ιδιωτικό τομέα και φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία τους για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Thess Intec Νίκο Ευθυμιάδη, «υπάρχουν γραπτές συμφωνίες για το 93% του χώρου που θα χτιστεί, με εταιρείες, ιδρύματα και πανεπιστήμια που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί». 

Κέντρα υποστήριξης της καινοτομίας 

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας H ΑΖΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει κύτταρο δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Με τη μετεγκαταστασή της σε νέο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περνά σε νέα εποχή με στόχο –σε συνδυασμό και με τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC–, να γίνει η Θεσσαλονίκη διεθνής κόμβος καινοτομίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια σειρά υπηρεσιών, δράσεων και εκδηλώσεων στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Για παράδειγμα, μέσα στο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε στην ΑΖΚ η τελική φάση του διαγωνισμού Next Stage Challenge 2021, ενός νέου προγράμματος ανάπτυξης και υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών.  

OK!Thess  

Μέσα στο φθινόπωρο θα ανοίξουν οι αιτήσεις για τον 13ο κύκλο επιτάχυνσης του OK!Thess, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης. Το OK!Thess συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος δίνει ουσιαστική υποστήριξη μέσα από τους κύκλους επιτάχυνσης σε ερευνητές, ομάδες και επιχειρηματίες, ώστε να ωριμάσουν τις ιδέες τους και να στραφούν στην επιχειρηματικότητα.  

Στους 12 κύκλους επιτάχυνσης έχουν υποστηριχθεί περισσότερες από 120 επιχειρηματικές ομάδες. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 32 εταιρείες με πάνω από 110 νέες θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά έχουν λάβει 2,8 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, το OK!Thess στα Demo Day που διοργανώνει φέρνει σε επαφή founders με επενδυτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην τελευταία εκδήλωση στην 84η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν 150 κλειστές συναντήσεις ανάμεσα σε Startups και επενδυτές. 

VentureGarden  

Τον 8ο χρόνο του διανύει ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών VentureGarden, ο οποίος τρέχει στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki σε συνεργασία με το Alba. Οι τελευταίοι τρεις κύκλοι έχουν γίνει online και συνολικά το έχουν παρακολουθήσει σε όλες τις πόλεις περισσότερες από 1.400 ομάδες από το 2014. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων που έχει προσφέρει στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. 

Startup hubs  

Η θερμοκοιτίδα Thermi Group από το 2005 υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους από το 2004, ενώ διαχειρίζεται και ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στη Βόρεια Ελλάδα για επιχειρήσεις στην πράσινη ενέργεια. Η AtlantisConsulting είναι μια συμβουλευτική εταιρεία επιχειρήσεων με σημαντική δραστηριότητα στο χώρο των Startups. Ειδικεύεται στην εύρεση της κατάλληλης χρηματοδότησης αλλά και στη δικτύωση και την ανάπτυξη. Το i4G είναι μια θερμοκοιτίδα που υποστηρίζει την ανάπτυξη εταιρειών αρχικού σταδίου.  

Παράλληλα προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες και δικτύωση με πελάτες και επενδυτές, ενώ η ίδια λειτουργεί και ως επενδυτικό ταμείο για νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας και επιστήμης. Η εταιρεία διαθέτει και χώρους εργασίας για όσους θέλουν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε μια κοινότητα επιχειρήσεων και καινοτομίας. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Coho είναι ένας από τους παλαιότερους ανοιχτούς χώρους εργασίας, συνεργασίας και επαγγελματικής ανάπτυξης.  

Η θερμοκοιτίδα της Technopolis παρέχει τις απαραίτητες υποδομές, υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά επενδυτικά σχέδια σε καινοτόμες εταιρείες στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών προκειμένου να αναπτυχθούν. Τέλος, η Ideas Forward είναι ένα technology venture studio. Απευθύνεται σε ιδρυτές τεχνολογικών Startups με τους οποίους συνεργάζεται προσφέροντας πόρους για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τους και τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου, αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. 

Ελένη Πρασσάκη Marketing & Communications Manager Networking Academy Program Manager Cisco Greece – Cyprus – Malta  

Η πορεία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχαμε θέσει και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτό. Σκοπός μας ήταν να φέρουμε την τεχνολογία κοντά στον κόσμο, να προβάλλουμε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, να δημιουργήσουμε συνέργειες κι αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.  

Στόχος μας είναι η συμβολή του Κέντρου στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο Κέντρο φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού.  

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το εκπαιδευτικό σκέλος του Κέντρου για την κατάρτιση στις ψηφιακές δεξιότητες που ήδη λειτουργεί, υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα NetAcad (www.netacad.com). Έχοντας δημιουργήσει και τις κατάλληλες υποδομές, το Κέντρο φιλοξενεί εκπαιδευόμενους στο πρόγραμμα σε θέματα όπως cybersecurity, programming, networking, παρέχοντας τη δυνατότητα διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων, που αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για την αγορά εργασίας. 

Nico Gariboldi Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη  

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής καινοτομίας της Pfizer και φιλοδοξεί να ψηφιοποιήσει την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, να αξιοποιεί την επιστήμη και την τεχνολογία για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας αλλά και της εμπειρίας των ασθενών.  

Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα μας. Σημαντική πτυχή της στρατηγικής μας είναι οι συνεργασίες με το οικοσύστημα. Το πρώτο βήμα επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με το Elevate Greece και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας της Pfizer με επίκεντρο τον ασθενή. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο ορόσημο για την ψηφιακή τεχνολογία, ακολουθώντας τον εταιρικό μας σκοπό «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». 

Κυριάκος Λουφάκης Πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας  

Τα τελευταία χρόνια δίνεται όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομία της γνώσης. Την τελευταία δεκαετία προσπάθειες που ξεκίνησαν νωρίτερα έχουν ανδρωθεί και έχουν ενθαρρύνει τη δημιουργία δομών υποβοήΘησης νέων τέτοιων προσπαθειών. Από τη μία αναπτύσσονται φυσικές υποδομές υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων, όπως το ThessINTEC και ο Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.  

Από την άλλη, δημιουργούνται δομές ενθάρρυνσης και κατάρτισης νέων ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες, όπως το OKThess, οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΖΚ με προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες θερμοκοιτίδες της περιοχής. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια και συμμετέχει ενεργά σχεδόν στο σύνολο των παραπάνω προσπαθειών. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις