Και όμως προειδοποιήσαμε για την κλιματική κρίση πριν πέντε δεκαετίες…

Οι Νομπελίστες του 2021 διαμόρφωσαν θεωρίες και μοντέλα για την κλιματική αλλαγή, με τα οποία διέκριναν τα σημάδια της προ πολλού.

Είναι μια δικαίωση άραγε το Νόμπελ μετά από πέντε δεκαετίες; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έθετα στον 89χρονο Klaus Hasselmann, ο οποίος μαζί με τον 90χρονο Syukuro Manabe (ΗΠΑ) μοιράστηκαν χθες το Νόμπελ Φυσικής 2021 για τη για την «μοντελοποίηση του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, βραβεύτηκε επίσης και ο 73χρονος Ιταλός Giorgio Parisi «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες».  

Ο Klaus Hasselmann έθεσε τα θεμέλια της γνώσης για το κλίμα στη Γη αναπτύσσοντας ένα μοντέλο διασύνδεσης του καιρού με το κλίμα αποδεικνύοντας πώς τα βραχυπρόθεσμα φαινόμενα όπως οι βροχοπτώσεις σχετίζονται με μακροπρόθεσμες εξελίξεις όπως είναι τα ωκεάνια ρεύματα. 

Αυτό βοήθησε να εξηγηθεί γιατί τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες προβλέψεις παρά τη μεταβλητότητα του καιρού. Οι μέθοδοί του απέδειξαν επίσης ότι η αυξημένη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο 89χρονος επιστήμονας διερεύνησε εκτενώς και από πολύ νωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανθρώπινη επίδραση στην κλιματική αλλαγή. 

Μάλιστα σε μια συνέντευξή του το 1988 είχε δηλώσει πως: «Σε 30 έως 100 χρόνια, ανάλογα με το πόσα ορυκτά καύσιμα καταναλώνουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική κλιματική κρίση. Οι κλιματικές ζώνες θα μετατοπιστούν, οι βροχοπτώσεις θα κατανέμονται διαφορετικά και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για τυχαία αποτελέσματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει επιστροφή». 

Ο διαπρεπής καθηγητής Δρ. Klaus F. Hasselmann αφού έζησε στην Αγγλία από το 1934 έως το 1949, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Αμβούργο. Από το 1955 έως το 1957 εργάστηκε ως διδακτορικός φοιτητής στο Max Planck Institute of Fluid Dynamics στο Göttingen και το 1963 έγινε καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. 

Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια και από το 1970 έως το 1972 στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στη Μασαχουσέτη προτού διοριστεί, το 1972, ως τακτικός καθηγητής Θεωρητικής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.  

Ο Γερμανός φυσικός υπήρξε ο ιδρυτικός διευθυντής (από το 1975 έως τον Νοέμβριο του 1999) και σήμερα ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας Max Planck (Max Planck Institute of Meteorology, MPIM) στο Αμβούργο και ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του German Climate Computing Centre από το 1988 έως το 1999.  

Το Max Planck (Max Planck Institute of Meteorology, MPIM) δημιουργήθηκε το 1975 με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών για το κλίμα και αναπτύχθηκε γρήγορα σε ένα διεθνώς κορυφαίο ινστιτούτο στην έρευνα για το κλίμα, συμβάλλοντας σημαντικά στις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.  

Το πρόσφατο ενδιαφέρον του Hasselmann για την κοινωνικοοικονομική μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής είχε ως κίνητρο την ανάγκη ανάπτυξης νέων δυναμικών συστημάτων, βασισμένων σε μοντέλα διαφόρων παραγόντων για την υποστήριξη της κλιματικής πολιτικής. 

Ο  πρωτοπόρος της επιστήμης της Μετεωρολογίας Klaus Hasselmann είναι ο ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για το Κλίμα (σήμερα Παγκόσμιο Φόρουμ για το Κλίμα), ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Global Climate Forum για πολλά χρόνια έως το 2018. Ο Νομπελίστας μίλησε για το πιο επείγον ζήτημα και μας προειδοποίησε 50 χρόνια πριν, για την κλιματική κρίση, για αυτό που θα μιλήσουν όλοι όσοι παρευρεθούν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 τον προσεχή Νοέμβριο.  

Ο ίδιος ακόμη και σήμερα που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης, διερωτάται: «άραγε οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ποτέ ότι κάτι που πρόκειται να συμβεί σε 20 ή 30 χρόνια χρήζει άμεσης αντίδρασης και αντιμετώπισης τώρα;».  

Με τη βράβευση του καθηγητή Klaus F. Hasselmann η επιτροπή για το Νόμπελ δήλωσε ότι στέλνει ένα μήνυμα λίγες εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26, καθώς ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται απειλητικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλο τον κόσμο.  

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες που δεν έχουν λάβει ακόμη το μήνυμα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το λάβουν επειδή το λέμε. Αλλά… αυτό που λέμε είναι ότι η μοντελοποίηση του κλίματος βασίζεται σταθερά στη θεωρία της φυσικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής, Thor Hans Hansson.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις