Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Telegram βγήκε κερδισμένο κατά 70 εκατ. χρήστες από την πτώση του facebook

Γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικά για την καθημερινότητα των ανθρώπων τα social media;

Η πτώση του facebook, του instagram και του What’sApp ήταν το μεγάλο θέμα της εβδομάδας που μας πέρασε. Έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία της υφηλίου και για όσο υπήρχε το μαύρο και αφ’ ότου επανήλθαν σε λειτουργία. Μετά την ολική επαναφορά μάλιστα συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ άρχισαν να μετράνε τις οικονομικές απώλειες, αυτής της 7ώρης διακοπής, με νούμερα. Πολλές εκτιμήσεις ήταν αυθαίρετες, βιαστικά διατυπωμένες και δημιουργήθηκαν για λόγους εντυπώσεων.  Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι αυτός. Ο, τι συμβαίνει στην ζωή του, στην αυλή του, στο γραφείο του μας αφορά όλους εν τέλει.

Κατά τη γνώμη μας η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος είναι τι έκαναν τα “ορφανά” των συγκεκριμένων social media κατά το 7ώρο black out τους. Το Twitter, που τρόλαρε την κατάσταση  με σκωπτική ανάρτηση γράφοντας: “Καλησπέρα κυριολεκτικά σε όλους σας”, ήταν η αναμενόμενη επιλογή για σκρολάρισμα και ενημέρωση. Ωστόσο, μάλλον δεν ήταν το κατάλληλο μέσο για άμεση επικοινωνία γι’ αυτό και οι χρήστες έψαξαν αλλού παρηγοριά και απευθύνθηκαν στο Telegram. 

Η εν λόγω εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων από την μια στιγμή στην άλλη είδε απογείωση στο ενδιαφέρον του κοινού το οποίο έσπευσε μαζικά να εγγραφεί για να αποκτήσει προφίλ και να αποκαταστήσει την χαμένη του επικοινωνία. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής του Πάβελ Ντούροφ μέσα στις ώρες του black out των social media του  Μαρκ Ζάκερμπεργκ το δικό του μαγαζί κέρδισε πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες. Κάποια στιγμή δε οι ταχύτητες λειτουργίας του Telegram μειώθηκαν σημαντικά διότι ταυτοχρόνως τεράστιος αριθμός χρηστών προσπαθούσε να μπει και να επικοινωνήσει.

Η εξέλιξη του παραπάνω φαινομένου καταδεικνύει ότι τα social media και οι σχετικές εφαρμογές είναι πλέον καθοριστικές για την καθημερινότητα μας. Πέρα από το αμιγώς επαγγελματικό κομμάτι τα social media λειτουργούν σαν γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, τον παγκοσμιοποιημένο, αποτελούν ευκαιρία για κοινωνικοποίηση ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ώρο, μειώνουν το stress της καθημερινότητας ενώ δίνουν την δυνατότητα της συνεύρεσης μέσα σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων.

Στο Telegram π.χ. έχουν αρχίσει να σχηματίζονται εξειδικευμένες ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων που μπορεί να είναι λ.χ. μέλη ενός fan club τραγουδιστών, ή μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας σε κάποιο άθλημα οι οποίοι σε real time μοιράζονται τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, κάνουν προτάσεις για ένα επίδικο θέμα που τους καίει και ούτω καθ’ εξής.  Άρα τι συμπέρασμα βγάζουμε μέσα απ’ όλα αυτά; Μη μου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τάραττε!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις