“Αυλαία” για τον διαγωνισμό καινοτομίας Beyond Circularity με νικήτριες Startups

Οι εταιρείες έλαβαν χρηματικά έπαθλα και τιμητικές διακρίσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού με επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Λαβακάκου Παναγιώτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός ΚαινοτομίαςBeyond Circularity της ΕΤΒΑ με τον τελικό που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του GreenTech Symposium υπό την διοργάνωση του StartupNow Forum 2021.

Μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας αναδείχθηκαν καινοτόμες ιδέες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Mantis Business Innovation και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Υποστηρικτής του προγράμματος είναι το Elevate Greece.

Ο διαγωνισμός καινοτομίας περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, όλες με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο:
-Διαχείριση Υδάτων και Αποβλήτων
– Βιώσιμη Παραγωγή και Βιομηχανική Συμβίωση
– Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα.

Οι νικήτριες ομάδες

Νικήτριες ομάδες, μεταξύ εννέα συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν:
– Η υβριδική εταιρεία Αγροτεχνολογίας Solmeyea, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Company Solution και το έπαθλο των 4.000 ευρώ
– Η MOA (Mineral and Ore Auction) μεταξύ τριών συμμετεχόντων, η οποία έλαβε την πρώτη θέση και το αντίστοιχο έπαθλο των 1.000 ευρώ στην κατηγορία Idea Solution.

Τιμητικές διακρίσεις

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν και οι εταιρείες: Zero Innova Smart Water (2η θέση) και η Industrial Zones: Rezos IoT Sixth Sense (3η θέση) στην κατηγορία Idea Solution, PCN Materials και AMEN New Technologies να καταλαμβάνουν αντίστοιχα την 2η και 3η θέση στην κατηγορία Company Solution.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Τελικού, έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα «Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και η αξιοποίηση νέων πράσινων τεχνολογιών στην βιομηχανική συμβίωση» στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές η Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και ιδιοκτήτης της εταιρείας CBL στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Νικολάου, Επικεφαλής Ανάπτυξης και Αδειοδοτήσεων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Οι Γενικοί Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τον τρόπο ανάπτυξης συνθηκών κυκλικής οικονομίας στα επιχειρηματικά πάρκα, εν όψει και των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών των δύο Υπουργείων (Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας, Αναθεώρηση του Νομοθετικού Πλαισίου για τα Πάρκα κοκ). Ιδιαίτερα σημαντική στάθηκε και η κατάθεση των εμπειριών του πρωτεργάτη Έλληνα ερευνητή και Startupper, του Καθηγητή Μπάρλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., Αθανάσιος Ψαθάς, με αφορμή την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού Καινοτομίας, ανέφερε: «Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού οράματός της, η ΕΤΒΑ, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, προωθεί επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία ενός νέου προτύπου «επιχειρηματικών πάρκων» στον τομέα της περιβαλλοντικής οικονομίας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δράση μας στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων για Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες. Επιθυμώντας να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε τις καινοτόμες δράσεις που προάγουν την βελτιστοποίηση των υφιστάμενων παραγωγικών διεργασιών στην περιοχή, βασιζόμενες στα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας, δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της ΒΙ.ΠΕ. τον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας Beyond Circularity. Οι δράσεις και το πάθος των συμμετεχόντων ειλικρινά μας εντυπωσίασαν και είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε μέσω του διαγωνισμού να στηρίξουμε έμπρακτα την επέκτασή τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις