Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η D-Cube παρουσιάζει τα εργοστάσια του μέλλοντος

Πριν από 100 περίπου χρόνια τσιμινιέρες που κάπνιζαν και τεράστια εμπορικά βαγόνια γεμάτα κάρβουνα και ατσάλι σηματοδοτούσαν την βιομηχανική πρόοδο. Δεκαετίες αργότερα, η πλήρης αυτοματοποίηση των εργοστασίων με την είσοδο των ρομπότ και τον μερικό εκτοπισμό των ανθρώπων σήμαινε τη μετάβαση στη νέα εποχή της βιομηχανίας, προκαλώντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανησυχίες. Σήμερα το εργοστάσιο του μέλλοντος δείχνει να είναι πολύ διαφορετικό, καθώς ο κόσμος των ευφυών συστημάτων μπορεί να συνυπάρχει ιδανικά με τον κόσμο των ανθρώπων. Και αυτό γιατί από τη μια μεριά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν περισσότερα από αυτά που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, δηλαδή, να χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους, τις ειδικές γνώσεις και την κατανόηση της απεικόνισης δεδομένων για την επίλυση προβλημάτων και από την άλλη μεριά, τα «έξυπνα» συστήματα κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν καλύτερα, να επεξεργάζονται ταχύτατα δισεκατομμύρια δεδομένων, ώστε να βρίσκουν λύσεις που ένας άνθρωπος είναι αδύνατο να ανακαλύψει. 

Αυτή η φιλοσοφία της εξέλιξης του έξυπνου εργοστασίου (smart factory)- όρος γύρω από τον οποίο κινείται το industry 4.0.-απασχόλησε αρκετά χρόνια πριν και συνεχίζει να απασχολεί τρείς φίλους από τη Θεσσαλονίκη, τον Δημήτρη Ζαρπαλά, που είναι ερευνητής Γ΄ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ, Δημήτρη Κατσίκα και τον Διευθυντή Ερευνών στο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, Πέτρο Δάρα, οι οποίοι σκέφτηκαν να κεφαλαιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Οπτικής Υπολογιστικής (http://vcl.iti.gr) του ΙΠΤΗΛ σε τομείς όρασης υπολογιστή (computer vision) και μηχανικής μάθησης (machine learning), μέσω παρεχόμενων υπηρεσιών στη βιομηχανία. 

Αυτή η σκέψη, αλλά και η πεποίθηση ότι η καινοτομία ξεκινά από τη γνώση και οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, τούς οδήγησε το 2016 στην ίδρυση της εταιρείας-τεχνοβλαστού (spin-off) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την επωνυμία D-Cube Immersive Solutions (https://www.d-cube.eu/el/). «Εμείς διενεργούμε έρευνα με παγκόσμιες διακρίσεις και τη μεταφράζουμε σε επιχειρηματική αξία, παρέχοντας λύσεις και υπηρεσίες σε βιομηχανίες που επιθυμούν να μετασχηματιστούν και να εισαχθούν στην νέα εποχή της Βιομηχανίας 4.0  (Industry 4.0), δηλαδή, να γίνουν εργοστάσια του μέλλοντος», εξηγεί ένας εκ των τριών συνιδρυτών και ο CRO της εταιρείας, κ. Πέτρος Δάρας, συμπληρώνοντας πως η ομάδα της D-Cube εξειδικεύεται σε πρωτοποριακές λύσεις διασφάλισης ποιότητας για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, χρησιμοποιώντας υπολογιστική όραση, μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Με άλλα λόγια η ερευνητική ομάδα εργάζεται για να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις για βιώσιμη, ανθεκτική και κοινωνικά προσανατολισμένη βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Δάρα, η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας δεν προέκυψε ξαφνικά. Η λογική και η προσέγγιση των μελών της ομάδας ήταν και εξακολουθούν να είναι διαφορετικές. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν αρχικά την ALUMIL, η οποία αργότερα εξελίχθηκε και στον καλύτερο πελάτη τους, και συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα που είχε η εταιρεία στην διέλαση αλουμινίου. «Τους προτείναμε να μας επιτρέψουν να κάνουμε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το κύριο πρόβλημά τους χωρίς δεσμεύσεις ή συμβάσεις και με δικά μας κόστη μέχρι να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Την ίδια τακτική ακολουθήσαμε και με μια εταιρεία μαρμάρων. Εμείς δεν φτιάξαμε ένα software και πήγαμε να το πουλήσουμε, αλλά χτίσαμε κάτι ακριβώς πάνω στις ανάγκες των βιομηχανιών δηλ. στις ανάγκες των πελατών», εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει – και ήδη έχει εφαρμόσει – εξειδικευμένα καινοτόμα συστήματα Τεχνητής νοημοσύνης & λύσεις ποιοτικού ελέγχου σε διάφορους τομείς με εμπορική απήχηση. Ωστόσο, τα κύρια προϊόντα της είναι δύο: το Extrusion 4.0 για εργοστάσια αλουμινίου και το Stone 4.0 για εργοστάσια μαρμάρου. 

Εμπιστοσύνη στην καινοτομία

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαβάζει κάποιος πως η D-Cube αποτελεί ένα ιδανικό μίγμα έρευνας, επιστημονικής γνώσης, εξειδίκευσης και πελατοκεντρικής αντίληψης, η οποία έχει ήδη αντιληπτή. Δεν είναι τυχαίο που βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η ALUMIL εμπιστεύονται την εταιρεία για τον «έξυπνο» ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και 2.200 εργαζόμενους, η ALUMIL είναι σήμερα μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου παγκοσμίως, με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής σε 12 εργοστάσιά στην Ευρώπη. «Από το τέλος του 2018, η ALUMIL έχει εμπιστευθεί το σύστημα EXTRUSION 4.0 της D-Cube, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση μηχανικής όρασης για τον έλεγχο ποιότητας στις γραμμές διέλασης αλουμινίου σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ελαττωματικών προφίλ, τη μείωση κόστους παραγωγής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης με τη χρήση νευρωνικών δικτύων στον ποιοτικό έλεγχο, την παρακολούθηση παραγωγής σε πραγματικό χρόνο και την υποβοήθηση λήψης αποφάσεων με την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Με άλλα λόγια, εγγυόμαστε στους πελάτες των βιομηχανιών αλουμινίου προϊόντα χωρίς ελαττώματα, έγκαιρη παράδοση και δυνατότητα διείσδυσης σε πιο απαιτητικές αγορές», παρεμβαίνει ο CEO της εταιρείας κ. Δημήτρης Κατσίκας,  προσθέτοντας πως η εταιρεία σταδιακά επέκτεινε τη συνεργασία της σε νέες γραμμές διέλασης αλουμινίου καθώς και στα βαφεία και τους σταθμούς συσκευασίας. «Μέσα στο 2021 θα εγκαταστήσουμε τα συστήματα μας στο εργοστάσιο της ALUMIL στην Σερβία, ενώ παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις με άλλες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2021 η πρωτοποριακή λύση μηχανικής όρασης για τον έλεγχο ποιότητας στη βιομηχανία του αλουμινίου, EXTRUSION 4.0, της D-Cube  βραβεύτηκε ως η καλύτερη λύση για βιώσιμη, ανθεκτική και κοινωνικά προσανατολισμένη βιομηχανική παραγωγή, μεταξύ start-up εταιρειών που επιθυμούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. «Καταλάβαμε την 1η θέση στην κατηγορία Accelerate στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό BoostUp, από το EIT Manufacturing και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό», σχολιάζει ο κ. Κατσίκας.

Το δεύτερο κύριο προϊόν της εταιρείας, το Stone 4.0 είναι μια ολοκληρωμένη λύση ποιοτικού ελέγχου στην παραγωγή πλακιδίων, την παλετοποίηση και την ιχνηλασιμότητα τους σε όλα τα στάδια. «Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται αυτόματη διαλογή πλακιδίων και ακριβής εντοπισμός σφαλμάτων και με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπεται η υποστήριξη παλετοποίησης και η παρακολούθηση της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο από στελέχη και πελάτες. Είναι η μοναδική λύση στον κόσμο που εγγυάται την αντικειμενική διαλογή φυσικών πετρωμάτων», περιγράφει με τη σειρά του ο CTO της εταιρείας κ. Δημήτρης Ζαρπαλάς, συμπληρώνοντας πως τα τελευταία 3 χρόνια η Stonegroup International στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης έχει ενσωματώσει τη λύση Stone4.0 στο σύνολο της παραγωγής πλακιδίων μαρμάρου, διασφαλίζοντας την αυτόματη διαλογή μέσω τεχνολογιών μηχανικής μάθησης.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στην Ευρώπη, ο οποίος διαθέτει 9 ιδιόκτητα λατομεία και 5 παραγωγικές μονάδες, απασχολώντας συνολικά 650 εργαζόμενους, και δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες. Στόχος της D-Cube είναι να συμβάλει ουσιαστικά στον μετασχηματισμό του εργοστασίου της Stone Group International σε εργοστάσιο του μέλλοντος, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας μία καινοτόμα, κάθετη λύση στον τομέα της επεξεργασίας μαρμάρου που θα αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στην εμπορική εκμετάλλευση των πλακών μαρμάρου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον CRO της εταιρείας κ. Πέτρο Δάρα, αυτή τη στιγμή, ο κύριος πυλώνας χρηματοδότησης της D-Cube είναι η οργανική ανάπτυξη και οι μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση ενισχύεται με στοχευμένα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, τόσο Εθνικά (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας) όσο και Ευρωπαϊκά (Horizon 2020). «Τον τελευταίο καιρό είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλα ελληνικά και παγκόσμια funds εξετάζοντας τις προοπτικές συνεργασίας μας. Στόχος μας είναι η επέκταση της εταιρίας στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο ίδιος. Στην παρούσα φάση η D-Cube απαρτίζεται από 10 άτομα, τους 3 συνιδρυτές και 7 εργαζόμενους ενώ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία πρόσληψης επιπλέον 2 ατόμων. Η έδρα της εταιρείας παραμένει στην θερμοκοιτίδα του ΕΚΕΤΑ εκεί από όπου ξεκίνησε η ομάδα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη.

Ως τρία ενδεικτικά μεγέθη της εξέλιξης της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Δάρας αναφέρει τον 3πλασιασμό του ετήσιου κύκλου πωλήσεων και των κερδών, τον 2πλασιασμό του αριθμού των project που «τρέχουν» και τον όγκο των εργασιών που αυξήθηκε τόσο ώστε να επιτρέψει την πρόσληψη νέων συνεργατών. «Σε αυτό που κάνουμε και στις δύο βιομηχανίες και με τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε, είμαστε προς το παρόν οι μοναδικοί στον κόσμο. Οπότε, το στοίχημα τώρα είναι να επεκταθούμε. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι πως οι παραδοσιακοί βιομηχανικοί κλάδοι είναι αρκετά συντηρητικοί και χρειάζεται χρόνος να αντιληφθούν την προστιθέμενη αξία που μπορούμε να προσφέρουμε. Όπως όλες οι μεταβάσεις είναι δύσκολες, έτσι και η μετάβαση στο Industry 4.0 απαιτεί υπομονή. Αλλά η καινοτομία, ως προϊόν μακρόχρονης έρευνας, είναι το κλειδί», καταλήγει ο CΤO της D-Cube.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις