Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί οι καθυστερημένες πληρωμές βλάπτουν τον πελάτη και την επιχείρηση

Η Lynne Darcey Quigley, συνιδρύτρια και CEO της Know-it (Global), αναλύει πώς οι καθυστερημένες πληρωμές δεν βλάπτουν μόνο την επιχείρησή, αλλά και τον πελάτη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της χώρας (περίπου 52%) των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού.  

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα σήμερα, οι εταιρείες με 0 έως 49 υπαλλήλους αποτελούν το 99% του συνολικού αριθμού των περίπου 6 εκατ. εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην οικονομία.  

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που κοστίζει στην οικονομία το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισ. λιρών σε ετήσια βάση και λειτουργεί εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων των ΜμΕ της χώρας – οι καθυστερημένες πληρωμές.  

Ακόμη και αν μια επιχείρηση δεν είναι μικρομεσαία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πελάτες και οι προμηθευτές της να είναι. Σε αυτή την περίπτωση, ο αντίκτυπος που έχουν οι καθυστερημένες πληρωμές σε αυτές τις εταιρείες μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στους υπόλοιπους. 

Παραδόξως, οι επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν σχεδόν συνηθίσει να πληρώνονται με καθυστέρηση, με το 74% των μεταποιητικών επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν τακτικές καθυστερήσεις πληρωμών 

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο που βλέπει συνολικά καθυστερημένες πληρωμές κατά 78% και τη Σκωτία που υποφέρει από καθυστερημένες πληρωμές περίπου στο 58% του χρόνου. 

Στην πραγματικότητα, σε μια έκθεση της Sage, ο μέσος χρόνος που ξοδεύουν οι ΜμΕ ετησίως για να “κυνηγήσουν” τους καθυστερημένους πληρωτές είναι 15 ημέρες. Τα στοιχεία αυτά δηλώνουν ότι υπάρχει επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης στον τομέα της μεταποίησης, όπου η διατήρηση “καλών πελατειακών σχέσεων” συχνά σημαίνει να κλείνεις τα μάτια στις πληρωμές που αργούν να γίνουν. 

Μπορεί ακόμα να μην ακούγεται σαν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ούτε για τους μεγαλύτερους οργανισμούς, άλλωστε οι μεγάλες εταιρείες μειώνουν τον δικό τους κίνδυνο διασφαλίζοντας ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διατηρούν σταθερή την ταμειακή τους ροή, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 50.000 επιχειρήσεις χρεοκοπούν κάθε χρόνο λόγω καθυστερημένων πληρωμών, δηλαδή περίπου 1.000 την εβδομάδα, τότε γίνεται πραγματική ανησυχία.  

Ως επακόλουθο, όλοι λίγο πολύ διακινδυνεύουν να αγωνιστούν να εισπράξουν αυτά που τους οφείλουν, με τον δείκτη των καθυστερημένων πληρωμών να ανέρχεται πια σε 61 δισ. λίρες –  μια αύξηση της τάξης του 22% το 2020.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις