Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό climate tech ταμείο επενδύει 350 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση από τον άνθρακα

Το ταμείο αναζητά Startups που να αξιοποιούν την τεχνολογία για να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση.

Το World Fund, το μεγαλύτερο climate tech επιχειρηματικό ταμείο στην Ευρώπη, εγκαινιάζει μια επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζει ιδρυτές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης 

Εμπνευστής του ταμείου είναι η γερμανική τεχνολογική Startup Ecosia, η μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, η οποία φυτεύει δέντρα για κάθε αναζήτηση στη μηχανή της.  

Η ιδέα για τη δημιουργία του ταμείου προέκυψε πριν από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, όταν οι ιδρυτές της Ecosia και το δίκτυο κλιματικής τεχνολογίας τους ενώθηκαν γύρω από την ιδέα να αναλάβουν πιο σοβαρή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.  

Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, με την υποστήριξη 60 επενδυτών, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σε κλιματικά θέματα και ιδρυτές climate tech, καθώς και θεσμικοί LPs, οι ιδρυτικοί εταίροι κατάφεραν να αυξήσουν το μέγεθος-στόχο.  

Γενικοί εταίροι του νέου ταμείου είναι ο Tim Schumacher, επενδυτής και ιδρυτής της Eyeo, ο Craig Douglas, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για το ολλανδικό ταμείο σχετικά με το κλίμα SET Ventures, ο Κροάτης επενδυτής και σύμβουλος κλιματικής τεχνολογίας Danijel Visevic και η Daria Saharova, η οποία διηύθυνε το γερμανικό proptech VC Vito One. Ο Christian Kroll, ιδρυτής και CEO της Ecosia, συμμετέχει ως εταίρος επιχειρηματικού κινδύνου.   

Μέχρι τώρα, το ευρωπαϊκό VC δίσταζε να εκμεταλλευτεί μια τέτοια επενδυτική ευκαιρία και αυτό θέλουν να αλλάξουν συλλογικά μέσα από αυτήν την κίνηση.  

Η δυναμική της κλιματικής απόδοσης ως βασικός δείκτης για τη χρηματοδότηση 

Μια βασική προϋπόθεση που υπάρχει για όλες τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις που στοχεύουν να λάβουν χρηματοδότηση είναι ότι οι λύσεις τους θα πρέπει να εξοικονομούν τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. Στόχος του ταμείου είναι να στηρίξει τις νεοσύστατες εταιρείες με το υψηλότερο δυναμικό κλιματικών επιδόσεων (CPP).  

Όσον αφορά σε συγκεκριμένους κάθετους τομείς, το Παγκόσμιο Ταμείο θα αναζητήσει τεχνολογικές Startups στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και της γεωργίας, της μεταποίησης, των κτιρίων και των μεταφορών, τους οποίους το ίδιο έχει αναγνωρίσει ως τους κλάδους με την υψηλότερη δυναμική απόδοση για την απαλλαγή από τον άνθρακα. 

Για την αξιολόγηση της CPP, το ταμείο έχει αναπτύξει επίσης τη δική του μεθοδολογία, σύμφωνα με την οποία θα ελέγχει διάφορους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες. 

Σύμφωνα με τον Tim Schumacher, γενικό εταίρο του World Fund, τα VCs πρέπει να δημιουργήσουν ένα μέλλον όπου δισεκατομμυριούχοι δεν θα είναι αυτοί που συσσωρεύουν χρήματα, αλλά αυτοί που δημιουργούν ενεργά λύσεις, οι οποίες εξοικονομούν δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών Co2.  

Οι χρηματοδοτήσεις για το κλίμα ξεπέρασαν τις υπόλοιπες επενδύσεις και ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι η απήχηση των ανθρώπων που προσελκύονται για να εργαστούν πάνω στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με βάση λεγόμενα του Schumacher,.  

Η Ευρώπη διαθέτει ήδη ένα ισχυρό πεδίο έρευνας και καινοτομίας, αλλά και την πολιτική ευαισθητοποίηση για να καταστεί ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Όμως μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε ουσιαστική στήριξη με επιχειρηματικά κεφάλαια που να δίνει τη δυνατότητα στους climate tech ιδρυτές να κλιμακώσουν τις ιδέες τους.  

Το Παγκόσμιο Ταμείο θα καλύψει αυτό το κενό υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις από το στάδιο της σποράς έως το στάδιο της πρώιμης ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το ήμισυ της χρηματοδότησης έχει ήδη δεσμευτεί και το πρώτο κλείσιμο του ταμείου αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2021.  

Το World Fund έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες του επενδύσεις στις δύο γερμανικές Startups RECUP που διαχειρίζεται ένα σύστημα καταθέσεων για τοπικά εστιατόρια και καφετέριες και QOA που στοχεύει στην ανάπτυξη της πρώτης σοκολάτας στον κόσμο που δεν περιέχει καθόλου κακάο.  

Επισημαίνεται ότι το World Fund έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να συμβάλει στην εξοικονόμηση 2 γιγατόνων εκπομπών μέχρι το 2040, που ισοδυναμεί με το 4% όλων των παγκόσμιων εκπομπών. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις