Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ψηφιακά νομίσματα από Mastercard αν το εγκρίνουν οι κυβερνήσεις

Κίνα και Νιγηρία εκδίδουν ήδη ψηφιακά νομίσματα με τα οποία οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από μεγάλα brands και όχι μόνο.

Καθώς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι παγκόσμιοι ηγέτες στον χώρο των οικονομικών συναλλαγών επιχειρούν να μπουν στο παιχνίδι των e-coins. Στο πλαίσιο αυτό, ο CEO της MastercardMichael Miebach δήλωσε ότι η υποστήριξη των CBDCs βρίσκεται στα πλάνα της εταιρείας.   

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη πιθανότητα να λειτουργήσει αυτού του είδους η τεχνολογία για τις πληρωμές είναι να εκδοθεί μέσω μιας κυβέρνησης με τη μορφή ενός CBDC. Όταν μια κυβέρνηση αποφασίσει να εκδώσει ένα CBDC που θα υπάρχει παράλληλα με το δολάριο ή το ευρώ ως νόμισμα διακανονισμού, θα προετοιμαστεί και το αντίστοιχο τραπεζικό δίκτυο.  

Το γεγονός αυτό θα σημάνει και την ανάπτυξη ενός “sandbox” για τη δοκιμή πληρωμών στο δίκτυο της Mastercard, προσφέροντας έναν ασφαλή χώρο για τις κυβερνήσεις και τις ιδιωτικές τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυκλοφορία του eNaria, του πρώτου νιγηριανού CBDC, διαθέσιμο σε ψηφιακά πορτοφόλια για εμπόρους και καταναλωτές. 

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανέφερε ότι το CBDC θα έχει πολλά οφέλη, μεταξύ αυτών η οικονομική ένταξη, η μείωση του κόστους των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η αύξηση της συλλογής φόρων και των εσόδων, καθώς και η πιο διαφανής κατανομή της κοινωνικής πρόνοιας. 

Το eNaira σηματοδοτεί επομένως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εξέλιξη του χρήματος ενώ η CBN δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι το eNaira, όπως και το φυσικό Naira, θα είναι προσβάσιμο από όλους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας. 

Η Κίνα με τη σειρά της βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην εξάπλωση του CBDC της, προετοιμάζοντας το ψηφιακό γουάν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ενώ πιέζει για αυτό τους εμπόρους να αποδεχθούν το νέο νόμισμα, μεταξύ τους και τα McDonald’s 

Η αλυσίδα fast food έχει ήδη προσφέρει μια ανάλογη ψηφιακή προσφορά σε 270 περιοχές δοκιμαστικά, αλλά η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει αυτό το πρόγραμμα, πιέζοντας επίσης για την ανάπτυξη CBDC με τη Nike και τη Visa. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι στην Κίνα δήλωσαν ότι η χρήση του ψηφιακού γουάν ή αλλιώς e-CNY έχει αυξηθεί σε 140 εκατ. ατομικούς λογαριασμούς ενώ 10 εκατ. επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν.  

Τα πιλοτικά προγράμματα σε πάνω από 10 περιοχές που χρησιμοποιούν το ψηφιακό γιουάν έφτασαν σε αξία τα 62 δισ. γιουάν (περίπου 9,7 δισ. δολάρια) μαζί με τις συναλλαγές που σημειώθηκαν, οι οποίες συνολικά ανήλθαν τις 150 εκατ. 

Για αυτό και η κεντρική τράπεζα άρχισε να αξιολογεί τη χρήση του ψηφιακού γιουάν για διασυνοριακές πληρωμές τον Ιούλιο, εξετάζοντας πώς να αναπτύξει παγκόσμιες αρχές με το διεθνές νομισματικό σύστημα.  

Ειδικότερα, οι φορείς εκμετάλλευσης του ψηφιακού γουάν μπορούν να ανοίξουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους πελάτες, από eWallet που ανοίγουν μόνο με αριθμό τηλεφώνου μέχρι μια απλή ταυτότητα, με ή χωρίς ανώτατα όρια συναλλαγών. Αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια θα συλλέγουν λιγότερα δεδομένα από τις παραδοσιακές ψηφιακές υπηρεσίες πληρωμών, κρατώντας τα δεδομένα ιδιωτικά.  

Επισημαίνεται τέλος ότι η συμμετοχή στο πιλοτικό πορτοφόλι e-CNY της Κίνας ξεπέρασε τους 24 εκατ. μεμονωμένους και επιχειρηματικούς χρήστες στα τέλη Ιουνίου, με συναλλαγές αξίας περίπου 34,5 δισ. γιουάν (περίπου 5,4 δισ. δολαρίων). 

Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εισαγωγής και χρήσης παγκοσμίως. Η επέκταση αυτή όμως θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση αρκετών δοκιμών στο λιανικό και εγχώριο εμπόριο, ώστε οι χρήστες να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες και να πληρώνουν για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άλλους λογαριασμούς. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις