Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Girls in STEAM Academy Cyprus: Άρχισαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για έφηβες στον χώρο του STEAM

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια να συμμετάσχουν λαμβάνοντας εκπαίδευση μεταξύ άλλων σε τομείς τεχνολογίας και μηχανικής.

Το Girls in STEAM Academy, μια καινούργια πρωτοβουλία που στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα της αντιπροσώπευσης γυναικών σε θέσεις εργασίας στους κλάδους STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά), ανακοίνωσε τα νέα της προγράμματα που σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν νέα κορίτσια για να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς STEAM.

Ξεκινώντας με το πρόγραμμα BridgeSTEAM, το Girls in STEAM Academy θα προσφέρει δύο Σαββατοκύριακα σε Λεμεσό (4 & 5 Δεκεμβρίου) στο CUTing Edge (στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Λάρνακα (11 & 12 Δεκεμβρίου) στο Youth Makerspace Larnaka, για νέα κορίτσια ηλικίας 14-16 ετών.

Το διήμερο πρόγραμμα BridgeSTEAM στοχεύει να ενδυναμώσει τις συμμετέχουσες σε τρία επίπεδα: α) προσφέροντας εκπαιδευτικά εργαστήρια προγραμματισμού, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης  β) ενημερώνοντάς τις για τις ευκαιρίες επαγγελμάτων που υπάρχουν στους κλάδους των STEM, και γ) φέρνοντάς τις σε επαφή με γυναίκες-πρότυπα στο χώρο των STEAM στην Κύπρο. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επίσης και εκπαιδευτικό εργαστήριο σχετικά με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

To Girls in STEAM Academy είναι μια πρωτοβουλία του Be an Ally Foundation, με συνδιοργανωτές το Youth Makerspace Larnaka (Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου). Οι κύριοι χορηγοί του Girls in STEAM Academy είναι η PwC Cyprus, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας – Center for Social Innovation (Center for Social Innovation), και υποστηρικτές το CUTing Edge (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Την πρωτοβουλία ηγούνται η Παναγιώτα Πολυκάρπου και η Αναστασία Λιοπετρίτη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι 23 Νοεμβρίου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/RgnXL9LtCzeY6S5TA ή μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος: https://steamacademycy.org/bridgesteam/

Γιατί STEAM;

Παρά το γεγονός ότι τα κορίτσια υπερισχύουν των αγοριών στον ψηφιακό γραμματισμό, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 17% των ατόμων σπουδάζουν και εργάζονται σε τομείς ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας) στην ΕΕ και μόνο το 36% των αποφοίτων STEM. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα στερεοτύπων φύλου που εμποδίζουν τα κορίτσια να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Το πρόγραμμα Girls in STEAM Academy στοχεύει να σπάσει τα εμπόδια που συνήθως εμποδίζουν τα νεαρά κορίτσια να αναπτύξουν ενδιαφέρον για καριέρα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά. Επισημαίνεται ότι στη σύγχρονη ιστορία η Mae Jemison, Αμερικανή μηχανικός, γιατρός και πρώην Αστροναύτης της NASA είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις