Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nanoplasmas: Πρωτοποριακά κιτ γρήγορης ανίχνευσης της λεγεωνέλλας και του Sars-Cov-2 διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά

Η Startup Nanoplasmas είναι άλλο ένα επιτυχημένο παράδειγμα εμπορικής εκμετάλλευσης ερευνητικών αποτελεσμάτων που παρήχθησαν στη χώρα μας.

Η Nanoplasmas είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με την ομάδα της να έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοριακό τεστ για ένα εξαιρετικά παθογόνο βακτήριο, τη λεγεωνέλλα, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από 2 ώρες, αντί για 10 ημέρες, σύμφωνα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα!   

Τα διαγνωστικά κιτ της εταιρείας θα είναι διαθέσιμα στην αγορά εντός του Νοεμβρίου και λύνουν τα χέρια τόσο των εταιρειών, όσο και των διάφορων οργανισμών στο κρίσιμο θέμα της πρόληψης προβλημάτων υγείας για τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους.  

Το βακτήριο της λεγεωνέλλας είναι ένα από τα οκτώ πιο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολυμάτων).  

Αερολύματα που περιέχουν βακτήρια της λεγεωνέλλας μπορούν να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή το ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από τα κλιματιστικά συστήματα. Η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να προκαλέσει μια βαριά μορφή πνευμονίας που έχει θνητότητα περίπου 5-10%.  

Τα διαγνωστικά κιτ της Nanoplasmas είναι στη μορφή μικροτσίπ (βιοψηφίδα), μπορούν να χρησιμοποιούνται απευθείας στα σημεία ενδιαφέροντος, προσφέροντας έτσι ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο διαγνωστικού ελέγχου, με κόστος συγκρίσιμο με αυτό των μεθόδων καλλιέργειας.  

Η εταιρεία δεν έμεινε αδρανής και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μια και η τεχνολογική της πλατφόρμα είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη φέρνοντας στην αγορά ένα κιτ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 για επιφάνειες και κλιματιστικά αλλά και ένα μοριακό τεστ, χαμηλού κόστους και ταχύτατης ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα.  

Η ομάδα της Nanoplasmas αποτελείται από τους ιδρυτές (Κοσμάς Έλληνας, Κατερίνα Τσουγένη, Ευάγγελος Γογγολίδης, Αγγελική Τσερέπη, Τιμοκράτης Καραμήτρος, Σωτήρης Κακαμπάκος, Παναγιώτα Πέτρου) και μια ομάδα νέων ανθρώπων (Πέτρος Σιάχος, Γιώργος Περδικάρης, Έφη Τσουνάι) και στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».  

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Nanoplasmas έχει δεχτεί χρηματοδότηση από το επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Uni.Fund. Η Nanoplasmas προσκαλεί όλους τους ενδιαφερομένους να επικοινωνήσουν με την εταιρεία και να χρησιμοποιήσουν τα καινοτόμα προϊόντα της. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις