Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Wikifarmer: Το πρωτοποριακό marketplace της αγροτικής παραγωγής

Μία ελληνική Startup κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξει τα δεδομένα δεκαετιών στην προώθηση και τη διάθεση αγροτικών προϊόντων, δίνοντας μοναδικές ευκαιρίες και απεριόριστες ψηφιακές δυνατότητες απευθείας ψηφιακών πωλήσεων σε όλο τον κόσμο σε χιλιάδες αγρότες.

Μια πραγματική «ψηφιακή επανάσταση» έφερε στο χώρο της αγροτικής παραγωγής μία ανερχόμενη Startup με ελληνικό DNA και διεθνείς προδιαγραφές, η οποία εξελίχθηκε μέσα στα τελευταία 3 χρόνια σε «σημείο αναφοράς» σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Η πρωτοποριακή ιδέα του Πέτρου Σάγκου και του Χάρη Παριανού, με το όνομα «Wikifarmer», ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2018 με σκοπό να εκπαιδεύσει τους αγρότες στη σύγχρονη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποσπώντας την τιμητική διάκριση της «Wikipedia του Αγροτικού Τομέα» από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.  

Ήταν όμως τόσο ραγδαία η ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας Wikifarmer, που προσέλκυσε χιλιάδες αγρότες και πάνω από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες από 237 χώρες τους πρώτους μήνες από τη λειτουργία του.  

Με αυτήν τη δυναμική και ακολουθώντας τις ραγδαiες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τις απαιτήσεις της γεωργίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στις αρχές του 2020 η Wikifarmer παρουσίασε την online πλατφόρμα (marketplace), όπου κάθε παραγωγός μπορεί να «παρουσιάσει» τα προϊόντα του και να αποκτήσει ψηφιακή πρόσβαση στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.  

Το Wikifarmer marketplace αποτελεί ένα ψηφιακό κανάλι πώλησης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς και αγρότες απευθείας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με τη χρήση της τεχνολογίας ψηφιοποιεί τις αγορές χονδρικής και λιανικής, επιλύει βασικές παθογένειες της αγοράς αγροτικών προϊόντων και δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να πουλήσει το προϊόν του απευθείας με καλύτερους όρους και σε περισσότερους πελάτες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους καταναλωτές καλύτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, μέλι, βότανα κ.λπ.) σε προσιτές τιμές και με εγγύηση ποιότητας και επιστροφής χρημάτων.  

Ειδικά στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης παρέχεται και η δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων κατ’ οίκον (αυθημερόν ή σε 1-3 ημέρες) με δωρεάν μεταφορικά. Στο χονδρικό εμπόριο τροφίμων ξεχωρίζει η υπηρεσία Τροφοδοσία Καταστημάτων, όπου επαγγελματίες, παραγωγοί και εταιρείες παραδίδουν άμεσα σε επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία, μανάβικα, μίνι μάρκετ κ.λπ.) εντός Ελλάδος συνολικά 4.144 προϊόντα από 12 διαφορετικές κατηγορίες με ασφάλεια, διαφάνεια και εγγύηση ποιότητας.  

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Wikifarmer Πέτρο Σάγκο, πάνω από 20.000 δοσοληψίες ολοκληρώθηκαν ψηφιακά και έγιναν με ασφάλεια περισσότερες από 150.000 πωλήσεις προϊόντων. Σήμερα το marketplace συνεργάζεται με περισσότερους από 5.500 αγρότες, έχει πάνω από 18.000 προϊόντα από διάφορες κατηγορίες και δέχεται καθημερινά αιτήματα πελατών από το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις