Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

HDB – Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Οι συνεργασίες της HDB αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των καινοτόμων επιχειρήσεων

Η HDB χάρη στις συνεργασίες της δικτυώνει τις εγχώριες Startups με την παγκόσμια αγορά.

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει δείξει πολλά σημάδια ωρίμανσης τα τελευταία χρόνια και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB θέλοντας να στηρίξει ακόμα περισσότερο αυτήν την πορεία ανέλαβε πρόσφατα δύο σημαντικές πρωτοβουλίες 

  1. Η πρώτη αφορά μια συνεργασία με το Elevate Greece για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του μητρώου με την ονομασία «ESG Innovation Challenge».  

Η HDB επιδιώκει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να αναπτύξει μια FinTech λύση αξιολόγησης επιχειρήσεων ή/και επιχειρηματικών πλάνων με ενσωμάτωση:  

(α) περιβαλλοντικών, κοινωνικών κριτηρίων και παραγόντων εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) όπως και  

(β) του βαθμού καινοτομίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των κριτηρίων επιχειρήσεων που θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable).  

Οι πλατφόρμες αυτές θα βοηθήσουν να ενταχθούν και κατά έναν τρόπο να εκπαιδευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, κάτι που λείπει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Η ανταπόκριση που υπήρξε είναι σημαντική και δείχνει ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογες Startups που μπορούν να έρθουν σε επαφή με μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες.  

Αυτή η διασύνδεση είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει πολύ την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και για το λόγο αυτό προχωράει και η ίδια σε τέτοιου τύπου συνεργασίες με όσες εταιρείες διακριθούν μέσα από το στάδιο του PoC (Proof of Concept).  

  1. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι μια ψηφιακή κοινότητα με την ονομασία «InnoAgora»poweredby HDB, που φιλοξενείται στη διεθνούς φήμης πλατφόρμα EuroQuity της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Bpifrance. 

Ο σκοπός εδώ είναι να συμβάλει στη διεθνή ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και να παρέχει πραγματικές ευκαιρίες networking, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας με επενδυτές και άλλους εταίρους.  

H InnoAgora φέρνει κοντά τρεις διαφορετικές κατηγορίες συμμετεχόντων για να προβούν σε επενδυτικές συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες με έντονο χαρακτήρα εξωστρέφειας:  

(i) Επιχειρήσεις που μπορεί να είναι νεοφυείς (Startup), μικρής ή μεσαίας κεφαλοποίησης (SMEs ή και Mid-cap)  

(ii) Επενδυτές όπως Venture Capital funds (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών), Business Angels (επιχειρηματικοί άγγελοι), μεγάλες εταιρείες, family offices (οικογενειακά γραφεία) και τράπεζες, και  

(iii) υποστηρικτικούς μηχανισμούς, όπως incubators και accelerators. Μέσα από την InnoAgora διοργανώνονται webinar, e-pitching και εκδηλώσεις match-making, ενώ μέχρι τώρα διεθνώς έχουν επενδυθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.  

Η HDB είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός φορέας που συμμετέχει σε αυτό το οικοσύστημα με τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους e-community όπως το InnoAgora 

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στο ελληνικό οικοσύστημα να προσεγγίσει ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερες από 16.000 εταιρείες2.400 επενδυτές και 1.800 υποστηρικτικούς μηχανισμούς 

Μέσα στον πρώτο μήνα, τα μέλη του InnoAgora έχουν ξεπεράσει τα πενήντα (50) με προοπτική να αυξηθούν σημαντικά μέσα και από συνεργασίες με συλλογικούς φορείς και επενδυτικά σχήματα. 

Των Κωνσταντίνου Καλογεράκη, Διευθυντή FinTech Καινοτομίας, HDB και Παναγιώτη Παπαγεωργίου, Διευθυντή Επιχειρηματικής Καινοτομίας, HDB. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις