Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nokia: Το greentech ως προϋπόθεση της βιωσιμότητας

Η Nokia βρέθηκε στο COP26 συνέδριο για την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να ψηφιοποιηθεί για να ευθυγραμμιστεί με τον πράσινο μετασχηματισμό.

Η Nokia απηύθυνε έκκληση για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της υιοθέτησης της πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία έθεσε ως στόχο της το 100% της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις δικές της δραστηριότητες έως το 2025.  

Η απόφαση αυτή συμπίπτει την ίδια περίοδο με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο με παγκόσμιους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, ζήτησε από μέρους του να δοθεί προτεραιότητα στην επιτάχυνση της εφαρμογής της πράσινης τεχνολογίας (greentech) για την επίτευξη ενός καθαρού μηδενικού κόστους.  

Ο CEO της Nokia, δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πράσινη μετάβαση χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία. Παράλληλα, σημείωσε ότι μόνο το 30% της παγκόσμιας οικονομίας έχει μέχρι στιγμής ψηφιοποιηθεί στρέφοντας την προσοχή στο υπόλοιπο 70% για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να φτάσουν τις καθαρά μηδενικές εκπομπές ρύπων. Συνεπώς, το 5G και οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να καταστήσουν τις βιομηχανίες πιο βιώσιμες.  

Η Nokia έχει ως στόχο να επιτύχει την αγορά 100% ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025 για την τροφοδοσία των γραφείων, των εργαστηρίων Ε&Α και των εργοστασίων της.  

Παρόλο όμως που η ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στις 120 χώρες όπου δραστηριοποιείται η Nokia, η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί με το ευρύτερο οικοσύστημα για να προωθήσει τη μεγαλύτερη υιοθέτηση της βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.  

Η ψηφιακή μετάβαση είναι ζωτικής σημασίας για να γίνουν οι βιομηχανίες πιο βιώσιμες για να υπάρχουν λιγότερα απόβλητα, μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων και παραγωγικότητα.  

Για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας, η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές αιολικών πάρκων να αυτοματοποιήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν πιο παραγωγικά.  

Στη γεωργία, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει την απόδοση να μειώσει το κόστος και την χρήση νερού. Σε όλο το φάσμα του μετασχηματισμού, μια έξυπνη μετάβαση μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση ετήσιων κερδών παραγωγικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 10-20%.  

Ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την ψηφιοποίηση κατά μέσο όρο έξι χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει πρόσβαση σε βασικές ψηφιακές τεχνολογίες.  

Η Nokia έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά 50% στην αλυσίδα αξίας της, συμπεριλαμβανομένων των δικών της λειτουργιών, των προϊόντων σε χρήση, των logistics και των εργοστασίων των προμηθευτών τελικής συναρμολόγησης έως το 2030.  

Οι δεσμεύσεις της έχουν εγκριθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) ώστε να συνάδουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Με το 90% των εκπομπών της να προέρχεται από τη χρήση των προϊόντων που κάνουν οι πελάτες της, η Nokia επενδύει συνεχώς στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων της – ακόμη και καθώς αυξάνεται η παραγωγική ικανότητα.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις