Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επιπλέον έσοδα στον ΟΤΕ για το γ’ τρίμηνο από τη ζήτηση σε γρήγορο ίντερνετ

H ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες στη σταθερή και δεδομένα στην κινητή, αλλά και η ανάκαμψη στον τουρισμό έφεραν νέα έσοδα στον ΟΤΕ σε συνδυασμό με τους νέους συνδρομητές για τις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,8% και τα κέρδη κατά 3,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα συνεχίζονται, με άνοδο εσόδων 3,5%. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης έκτακτη αμοιβή προς τους μετόχους 174 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού που κατείχε ο ΟΤΕ στην Τelekom Romania.

Με βάση την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της εταιρείας, ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 281,5 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 108,0 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 16,4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα καθαρά δάνεια του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου στα 763,9 εκατ. ευρώ ήταν μειωμένα κατά 26,0% σε σχέση με το 2020.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, στα 789,9 εκατ. ευρώ από τη σταθερή ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες στη σταθερή και δεδομένα στην κινητή, αλλά και από την ανάκαμψη του τουρισμού. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε σημαντική αύξηση 5,0%στα 342,0 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο ανήλθε στο 43,3%, υψηλότερο κατά 60 μονάδες βάσης, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής παρουσίασαν αύξηση κατά 1,8% στο τρίμηνο.

«Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες, καθώς και στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες τηλεόρασης» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν σημαντικά στο τρίμηνο, κατά 8,2%, με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού το καλοκαίρι, αγγίζοντας το 90% των εσόδων προ πανδημίας σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Τα έσοδα από ICT αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, «καθώς ο ΟΤΕ παραμένει συνεργάτης επιλογής για μικρά και μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς».

Ο ΟΤΕ συνέχισε να προσθέτει συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών το τρίτο τρίμηνο, με τις νέες συνδέσεις να φτάνουν τις 44.000, και το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.100.000, που αντιστοιχεί στη μισή περίπου πελατειακή βάση ευρυζωνικών συνδέσεων.

Καθώς ο ΟΤΕ συνεχίζει να αναβαθμίζει την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών του, η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικών ινών αυξήθηκε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 479.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, με στόχο να ξεπεράσουν τις 560.000 στο τέλος της χρονιάς.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης άγγιξε τις 600.000, αυξημένος κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Η Cosmote TV κατέγραψε 21.000 νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, μια αύξηση που αποδίδεται στις συνεχείς επενδύσεις της σε πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, ιδίως στις συμφωνίες που εξασφάλισε με οκτώ από τις δεκατέσσερις ομάδες της Superleague.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,0 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 1,0% σε σχέση με το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Η COSMOTE επεκτείνει με γρήγορους ρυθμούς την κάλυψη του δικτύου 5G και στοχεύει σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 60% στα τέλη του 2021.

Έκτακτο μέρισμα και Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών

Στις 14 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ενέκρινε την διανομή έκτακτης αμοιβής προς τους μετόχους ύψους 174 εκατ. ευρώ με την μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών, μετά την πώληση του ποσοστού (54%) του ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 113,3 εκατ. ευρώ ή 0,248 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση περίπου 60,7 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο από 29 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών, υπό το υφιστάμενο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών όπως εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι “χάρη στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο. Έσοδα Ομίλου, EBITDA και περιθώριο EBITDA, είναι όλα υψηλότερα από πέρυσι. Τα έσοδα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερα δεδομένα, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, καθώς και από την ανάκαμψη στον τουρισμό που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στα έσοδα περιαγωγής.

Στη Ρουμανία, ολοκληρώσαμε την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή και αποκτήσαμε το 100% στην κινητή, οι επιδόσεις της οποίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ισχυρές ταμειακές μας ροές από την αρχή του έτους, μας επιτρέπουν να υλοποιούμε απρόσκοπτα, τόσο την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, όσο και τις επενδύσεις μας σε υπερσύγχρονες υποδομές, προς όφελος των πελατών μας και της χώρας.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις