Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αύξηση στις χρηματοδοτήσεις των Startups που ιδρύονται από γυναίκες

Παρόλο που οι γυναίκες επενδυτές VC είναι πολύ λιγότερες, οι γυναίκες ιδρυτές Startups που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς χώρους αυξάνονται σταθερά.

Η περίοδος της πανδημίας ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις γυναικείες επιχειρήσεις. Η έκθεση για το 2021 με τίτλο All In: Women in the VC Ecosystem, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Beyond the Billion (BTB) και την J.P. Morgan Chase, επιχείρησε να ποσοτικοποιήσει τις τάσεις στο οικοσύστημα των VC σε σχέση με την γυναικεία επιχειρηματικότητα.  

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος, υπολογίζεται ότι η μέση αποτίμηση των εταιρειών σε πρώιμο στάδιο που δημιουργήθηκαν από γυναίκες αυξήθηκε από 30 εκατ. σε 45 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με πέρσι. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οι μέσες αποτιμήσεις ανήλθαν από 70 σε 120 εκατ. δολάρια (κατά 69,4%) από τον προηγούμενο χρόνο. 

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, φάνηκε ότι οι επιχειρήσεις των γυναικών επηρεάστηκαν περισσότερες από όσες ηγούνταν από άντρες. Οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από γυναίκες παρατήρησαν μείωση στις επενδύσεις κατά 28,1%, ενώ οι εταιρείες που φτιάχτηκαν από άνδρες είδαν μείωση μόνο κατά 5,4% κατά την ίδια τρίμηνη περίοδο.  

Οι γυναικείες επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ ανθεκτικές ειδικά εν μέσω πανδημίας, μιλώντας για νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά, ενισχύοντας το μοντέλο συμπερίληψης σε όλα τα επίπεδα από την καινοτομία μέχρι την ψηφιακή μετάβαση.  

Σύμφωνα με την αναφορά, οι άγγελοι επενδυτές στηρίζουν όλο και περισσότερο οικονομικά τις γυναικείες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πόσες γυναίκες είναι όντως σε θέση να “υπογράψουν τις εν λόγω επιταγές” και να λάβουν μέρος στην χορήγηση των χρηματοδοτήσεων. Αν τελικά η απόφαση του ποιος θα αντλήσει τα νέα κεφάλαια εξαρτάται από γυναίκες ή άντρες αποκλειστικά. 

Πάνω σε αυτό, φαίνεται ότι μόνο το 15,4% των επενδυτών VC είναι γυναίκες, το οποίο μολονότι είναι μικρό ποσοστό, έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο αφού πολλές γυναίκες επιχειρηματίες προτιμούν γυναίκες επενδυτές ενώ οι πιθανότητες μιας εταιρείας που έχει ιδρυθεί από γυναίκες να εξασφαλίσει επιτυχώς χρηματοδότηση μπορεί να αυξηθούν με μια γυναίκα επενδυτή στο δωμάτιο. 

Μια επενδυτής VC, η Michelle Wie West, αναφέρει στην σχετική έκθεση ότι δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις γυναικών και μειονοτήτων με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. 

Ενδεικτικά, οι γυναίκες στελέχη VC έχουν αυξηθεί σε όλη τη χώρα σε περιοχές όπως η Silicon Valley, όπου το 17,1% των γενικών εταίρων είναι γυναίκες, η Νέα Υόρκη (16,8%), η Βοστώνη (14,5%) και το Λος Άντζελες (12,9%).  

Η Νέα Υόρκη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των παραπάνω, καθώς οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 11,8% του συνόλου των στελεχών VC με έδρα τη Νέα Υόρκη πέρσι τέτοια εποχή.  

Σε τομείς όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και fintech, παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της δραστηριότητας συμφωνιών VC για εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες σε όλη τη χώρα. 

Για πολλές γυναίκες στόχος είναι να συγκεντρώσουν περισσότερα funds στα χέρια των γυναικών επιχειρηματιών, ενισχύοντας την νέα γενιά καινοτόμων ιδρυτών. Για παράδειγμα, το Equity Summit, ένα ψηφιακό συνέδριο που παρακινεί την αλλαγή στην βιομηχανία, βοηθώντας τις υπό-εκπροσωπούμενες ομάδες να αποκτήσουν ορατότητα και πρόσβαση στα επιχειρηματικά δίκτυα. 

Παρόλο που υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, καθώς το 84,6% των γενικών διευθυντών είναι άνδρες και οι επιχειρήσεις υπό την ηγεσία ανδρών εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα, υπάρχει αναμφισβήτητη αύξηση των εταιρειών που ιδρύονται από γυναίκες σε διεθνικό επίπεδο και αναμένεται να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική το επόμενο έτος.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις