Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Decacorns: Έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι «μονόκεροι» με αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων

Διπλασιάστηκαν οι Startups οι οποίες είδαν την αξία τους να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω των 10 δισ. δολαρίων το 2021, ξεπερνώντας το σκόπελο της πανδημίας.

Παρά το γεγονός πως η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή συνεχίζεται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, φέτος πρόκειται να σημειωθεί ρεκόρ στον αριθμό των Startups με αξία άνω των 10 δις. δολαρίων. Ειδικότερα, έως το τέλος του έτους αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των decacorns, όπως είθισται να αποκαλούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, συνολικά 30 εταιρείες έχουν λάβει ήδη τον «τίτλο» του decacorn, αντί του παραδοσιακού unicorn, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 15 της περσινής χρονιάς. Μολονότι, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης επηρέασαν τις παγκόσμιες επενδύσεις, το venture funding σημείωσε με τη σειρά του ένα ακόμα ρεκόρ, με τις Startups που καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να χρηματοδοτούνται μαζικά μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και hedge fund.

Μεταξύ των νέων decacorns συγκαταλέγεται η Canva, η εταιρεία πίσω από τη διάσημη online πλατφόρμα design, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια, η οποία εκτός από ένα καθ’ όλα επιτυχημένο unicorn αποτελεί τον έκτο «μονόκερο» με τη μεγαλύτερη αξία για τη φετινή χρονιά. Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία με έδρα το Σίδνεϋ είδε την αξία της να αυξάνεται κατά 157 εκατ. δολάρια ημερησίως, αρχής γενομένης από την τελευταία χρηματοδότηση του Απριλίου, όταν η αξία της εταιρείας ανερχόταν σε 14,4 δισ. δολάρια.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και η αξία της Databricks, η οποία ειδικεύεται σε θέματα δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Τον Αύγουστο, η αξία της εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, «άγγιξε» τα 40 δισ. δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελεί την όγδοη μεγαλύτερη σε αξία ιδιωτική εταιρεία παγκοσμίως. Μέσα σε έξι μόνο μήνες, η αξία της Databricks σημείωσε άλμα 10 δισ. δολαρίων, μετά τον επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης του Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στους φετινούς decacorns συγκαταλέγεται φυσικά και η Revolut, με αξία 33 δις. δολαρίων, η οποία κατέχει την δέκατη θέση στη σχετική λίστα των ιδιωτικών εταιρειών διεθνώς. Μόλις ένα χρόνο πριν, η αξία της Revolut υπολογιζόταν σε 5,5 δισ. δολάρια, γεγονός που μαρτυρά την εκρηκτική ανάπτυξη που σημείωσε η εταιρεία στο μεσοδιάστημα, αυξάνοντας την αξία της συνολικά κατά 27,5 δισ. δολάρια ή 77 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Στους φετινούς decacorns συμπεριλαμβάνεται η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX (25 δισ. δολάρια) και η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Xiaohongshu (20 δισ. δολάρια).

Ο πρώτος decacorn εμφανίστηκε το 2007 και δεν είναι άλλος από τη Facebook, με την εταιρεία να αυξάνει την τότε αξία της στα 15 δις. δολάρια, μέσω μιας στρατηγικής επένδυσης από την Microsoft, που αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της σημερινής Meta προς την κορυφή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις