Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Meta μεταθέτει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σε Facebook και Instagram για μετά το 2023

Η απόφαση για μια εκ νέου καθυστέρηση εφαρμογής ενός ενισχυμένου μοντέλου ιδιωτικότητας ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση της Meta με τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών της Ευρώπης, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκεται μονίμως τα τελευταία χρόνια

Παρά το σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για την ιδιωτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται η Facebook (νυν Meta), οι πρωτοβουλίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών προχωρούν με βραχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η αναβάθμιση της κρυπτογράφησης των συνομιλιών μέσω Messenger και Instagram αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή το 2023». Ο τεχνολογικός κολοσσός αρχικά σχεδίαζε την ολοκλήρωση του νέου μοντέλου κρυπτογράφησης για το 2022, ωστόσο η επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος ασφαλείας Antigone Davis δήλωσε πως η εταιρεία θα καθυστερήσει ώστε η διαδικασία «να γίνει σωστά».

Το ενισχυμένο μοντέλο ιδιωτικότητας είναι ήδη διαθέσιμο για τους χρήστες του Whats App, αλλά για τους χρήστες του Messenger και του Instagram θα είναι ακόμα απαραίτητη η έναρξη μιας κρυπογραφημένης συνομιλίας από τους ίδιους τους χρήστες (secret conversations). Η απόφαση για μια εκ νέου καθυστέρηση εφαρμογής ενός ενισχυμένου μοντέλου ιδιωτικότητας ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση της Meta με τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών της Ευρώπης. Ενδεικτικά η Βρετανία το 2023 αναμένεται να περάσει έναν νόμο που θα ζητά από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να διασφαλίσουν την προστασία των χρηστών και ιδίως των παιδιών και των εφήβων απέναντι σε φαινόμενα καταχρηστικής συμπεριφοράς.΄

Η κα Davis σημείωσε πως η Meta μπορεί ακόμα να εντοπίσει φαινόμενα διαδικτυακής βίας, συνδυάζοντας μη κρυπτογραφημένες πληροφορίες και τις αναφορές των χρηστών. Η νέα καθυστέρηση όμως αν και μπορεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Meta με τις κυβερνήσεις, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικής ανησυχίας στους κόλπους των χρηστών που χρησιμοποιούν τα social media της εταιρείας για την επικοινωνία τους.

Αυξάνονται οι φόβοι των χρηστών στον απόηχο των Facebook Papers

Η Meta αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις μετά το Cambridge Analytica, μέτα την απόφαση ενός πληροφοριοδότη να κατηγορήσει ευθέως την εταιρεία ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών του.  

Συγκεκριμένα, μια πλειάδα εγγράφων που διέρρευσαν αποκαλύπτουν την εσωτερική δραστηριότητα του κολοσσού σχετικά με δημοσιεύσεις και σχόλια στην πλατφόρμα του και τον τρόπο επεξεργασίας τους από ειδικούς των τμημάτων του.

Τα ντοκουμέντα αυτά δόθηκαν στο Κονγκρέσο και σε ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ, από τον συνήγορο της Frances Haugen, πρώην υπεύθυνη σε θέματα δεδομένων, ενώ μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί απέκτησαν πρόσβαση στις απόρρητες εκδοχές των εγγράφων, διαδίδοντας το περιεχόμενο τους στα μέσα.   

Πρόσφατα, η Haugen ανέφερε με πειστήρια ότι ο όμιλος των social media δεν εξασφαλίζει ασφαλή πλοήγηση στην πλατφόρμα του, το Facebook, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και εξαπατώντας επενδυτές και κοινό.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις