Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι gaming Startups «στην αιχμή του δόρατος» για την υλοποίηση του metaverse

Συνολικά, ο κλάδος του gaming έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις επενδύσεις από VCs για το metaverse, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένου της διαδραστικής φύσης που έχουν αποκτήσει πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η ραγδαία στροφή της Facebook προς το metaverse μέσω της αλλαγής ολόκληρου του brand καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που έχει προαναγγείλει για την υλοποίηση του φιλόδοξου project, έχει φέρει το «μετα-σύμπαν» στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της τεχνολογίας.

Φυσικά, από αυτό το νέο ψηφιακό «χορό», ο οποίος σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποτελεί το μέλλον του διαδικτύου, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι Startups, που ως είθισται έχουν σε περίοπτη θέση την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Έχοντας υπόψιν την αυξανόμενη δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων, των NFTs και του online gaming, τόσο οι τεχνολογικοί κολοσσοί όσο και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για έναν νέο ψηφιακό κόσμο.

Για του λόγου το αληθές, το 2021 οι επιχειρήσεις που ασχολούνται μερικώς ή εκτεταμένα με το metaverse σήκωσαν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια – αύξηση που αγγίζει το 100% σε σχέση με την περσινή χρονιά – μέσω 612 συμφωνιών. Σημείο αναφοράς αποτελεί η Epic Games η οποία σήκωσε 1 δισ. δολάρια στον γύρο χρηματοδότησης του Απριλίου.

Συνολικά, ο κλάδος του gaming έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις επενδύσεις από VCs για το metaverse, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένου της διαδραστικής φύσης που έχουν αποκτήσει πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μεταξύ των εταιρειών της βιομηχανίας που έχουν λάβει χρηματοδότηση είναι η Mythical Games, η αποκεντρωμένη gaming πλατφόρμα The Sandbox και η εταιρεία πίσω από το NFT παιχνίδι Genopets.

Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο «μετα-σύμπαν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, 150 εταιρείες αναφέρουν το metaverse στην εταιρική τους περιγραφή. Φέτος οι εταιρείες αυτές «σήκωσαν» συνολικά 96 εκατ. δολάρια σε pre-seed, seed και πρώτους γύρους χρηματοδότησης. Μεταξύ αυτών των Startups συγκαταλέγεται η Upland, η Inworld AI και η GuildFi.

Αν και μια ολοκληρωμένη metaverse εμπειρία όπου οι χρήστες μπορούν να «μεταπηδούν» από το ένα σύμπαν στο άλλο δεν είναι ακόμα πραγματικότητα, βασικά στοιχεία αυτής είναι ήδη εδώ, ενώ αυτά έχουν αποδεχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή. Η Roblox, η δημοφιλής gaming πλατφόρμα που μπήκε φέτος στο χρηματιστήριο αποτελεί, επί της ουσίας, ένα υποτυπώδες metaverse, καθώς οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν ψηφιακούς κόσμους και να δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια τα οποία μπορούν να παίξουν οι άλλοι. Παράλληλα, η Chipotle τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε το λανσάρισμα του πρώτου ψηφιακού εστιατορίου εντός του Roblox, ενώ την πρώτη συναυλία μέσω της πλατφόρμας έδωσε ο γνωστός μουσικός Lil Nas X.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις