Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ενισχύεται η επαφή των οικοσυστημάτων Startups Ελλάδας – Γερμανίας

Την νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και την εμπιστοσύνη που εμπνέει η χώρα μας για γερμανικές επενδύσεις υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Τόμας Μπρίνκμαν.

Ο πρόεδρος της νεοσύστατης επιτροπής Startups του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εξήγησε ότι η ίδρυσή της συνέβη λόγω του μεγάλου αμφίδρομου ενδιαφέροντος διασύνδεσης ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων.

Η βάση για επενδύσεις στην Ελλάδα υπάρχει διότι δεν υφίστανται πλέον μακροοικονομικοί περιορισμοί και δεν κατατάσσεται πλέον στις χώρες υψηλού επενδυτικού ρίσκου, ενώ οι επιχειρήσεις επικεντρώνουν στις υπάρχουσες ευκαιρίες. «Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας γίνονται ολοένα και εμφανέστερα. Καταγράφεται αυτή την στιγμή μια πολύ θετική εξέλιξη», τονίζει.

Κατά τον Τόμας Μπρίνκμαν για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα καλύτερο σύστημα καινοτομίας «δεν είναι τόσο σημαντική η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων», όσο «είναι η σταθερότητα σε διάφορα θέματα όπως η φορολόγηση, η νομική ασφάλεια και οι αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες ίδρυσής τους. Η ψηφιακή διεκπεραίωση θεμάτων, εν τω μεταξύ, έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πάρα πολύ. Το ψηφιακό σύστημα έχει βελτιωθεί περισσότερο από ό,τι στην Γερμανία, ενώ και το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι σχετικά απλούστερο από το γερμανικό», καταλήγει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τόμας Μπρίνκμαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη.

-Κύριε Μπρινκμαν πότε και γιατί ακριβώς ιδρύθηκε η επιτροπή νεοσύστατων επιχειρήσεων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου;

«Διαπιστώσαμε στο Επιμελητήριο ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων να διασυνδεθούν με γερμανικές επιχειρήσεις και παρόμοιο μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε αντιστρόφως από την Γερμανία. Έτσι ιδρύσαμε τον Μάρτιο του 2021 την εν λόγω επιτροπή με στόχο να δημιουργήσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από τη μια πλευρά και γερμανικών επιχειρήσεων και θεσμικών οργάνων από την άλλη».

-Ποια είναι, πιο συγκεκριμένα, η μέχρι τώρα δραστηριότητά σας και οι στόχοι σας;

«Αποστολή μας είναι να κάνουμε μια προεπιλογή ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Εντοπίσαμε πάνω από 350, τις κατατάξαμε ανάλογα τον τομέα ώστε να γίνει η τελική επιλογή μετά την αξιολόγησή τους από μέλη μας τα οποία έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με την αγροτική οικονομία και επιλέξαμε ήδη μια νεοφυή επιχείρηση η οποία διασυνδέθηκε με δύο γερμανικές επιχειρήσεις. Αυτή η διαδικασία, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει, θα αποτελέσει το πρότυπο για την επιλογή και στους άλλους τομείς. Πρόκειται δηλαδή για την εφαρμογή καινοτομιών στην πράξη».

-Τι σημαίνει ακριβώς καινοτομία;

«Καινοτομία είναι η βελτίωση του status quo μιας ιδέας. Θα την υποδιαιρούσα δε σε τρία τμήματα: στην καινοτομία προϊόντος, την καινοτόμα διαδικασία παραγωγής του και το μοντέλο προώθησής του».

-Παίζει η χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων – νεοσύστατων επιχειρήσεων τον σημαντικότερο ρόλο και, εάν όχι, ποιoι άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο;

«Η χρηματοδότηση μιας νεοσύστατης καινοτόμας επιχείρησης χωρίς προϊστορία ήταν μεν δύσκολη, σήμερα όμως η χρηματοδότηση, τόσο η κρατική όσο και η ευρωπαϊκή, έχει καταστεί ευκολότερη συγκρινόμενη με το δεύτερο βήμα, την διασύνδεσή της με την γερμανική αγορά. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και σε αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε. Η προαναφερθείσα νεοσύστατη επιχείρηση την οποία επιλέξαμε έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έλθει σε επαφή με γερμανικές επιχειρήσεις ώστε να παρουσιάσουν το προϊόντα τους παρά για την χρηματοδότησή της».

-Είναι η σύνδεση μεταξύ καινοτομίας και επιστήμης σημαντική;

«Η έρευνα της καινοτομίας σε επίπεδο πανεπιστημίων είναι φυσικά πολύ σημαντική. Σημαντικό είναι, όμως, επίσης να υπάρξει στη συνέχεια η μετάβαση της ιδέας στην πρακτική εφαρμογή εφόσον είναι ρεαλιστική. Σημαντικό είναι επίσης και το κατά πόσον έχει την δυναμική να καθιερωθεί στην αγορά. Εμείς στην επιτροπή δίνουμε έμφαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τις πρώτες επιτυχίες στην ελληνική αγορά και μπορούν να αυξήσουν την προοπτική τους να καταστούν εξαγώγιμα προϊόντα».

-Γιατί δίνεται τόση έμφαση στην καινοτομία, ποια σημασία έχει για την οικονομία;

«Καταρχάς η καινοτομία είναι o μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης. Υφισταμένες δομές επιτυχημένων επιχειρήσεων επανεξετάζονται διότι βρίσκονται υπό την πίεση των καινοτομιών και έτσι δημιουργείται μια ιδιαίτερη δυναμική η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη, σε έναν ανταγωνισμό ο οποίος βελτιώνει την προσφορά. Το θέμα της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων, για παράδειγμα, δεν απασχολούσε την Γερμανία και λόγω της πίεσης της καινοτομίας αναπτύχθηκε μια νέα δυναμική στις υπάρχουσες βιομηχανίες».

-Το αυριανό φόρουμ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «Η καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις» θα εστιάσει και στην προώθηση της περαιτέρω διμερούς συνεργασίας. Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η συνεργασία, έχει σημειωθεί πρόοδος;

«Νομίζω ναι. Λόγω της τελευταίας οικονομικής κρίσης διαταράχθηκαν και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις έβλεπαν με σκεπτικισμό τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το θέμα δεν υφίσταται πια, δεν υπάρχουν πλέον μακροοικονομικοί περιορισμοί και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν σαφώς βελτιωθεί. To ρίσκο να επενδύσει μια γερμανική επιχείρηση στην Ελλάδα έχει σαφώς μειωθεί και οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στις ευκαιρίες που υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει κατά την γνώμη μου αρκετά πλεονεκτήματα όχι μόνο γεωγραφικής φύσεως, αλλά και άλλες ευνοϊκότερες προϋποθέσεις όπως σε σχέση με το καλό ανθρώπινο δυναμικό. Γερμανική εταιρεία για παράδειγμα θα μεταφέρει την παραγωγή της εδώ διότι οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκότερες από ό,τι στην Γερμανία. Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας γίνονται ολοένα και εμφανέστερα σε σχέση με τα περασμένα οκτώ χρόνια. Καταγράφεται αυτή την στιγμή μια πολύ θετική εξέλιξη».

-Ήταν η κρίση του κορονοϊού εμπόδιο για την καινοτομία ή ευκαιρία;

«Η κρίση του κορονοϊού ήταν αναμφίβολα μια δραματική εξέλιξη για όλες τις χώρες. Είχε όμως και μια θετική εξέλιξη την οποία δεν θα είχαμε χωρίς αυτήν. Η διαδικτυακή οργάνωση οι βιντεοδιασκέψεις δεν θα είχαν το ίδιο επίπεδο όπως σήμερα. Και αυτό ήταν μια ευκαιρία για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ευρώπης και δεν είναι πάντα απλή μια μετάβαση στην Βόρεια Ευρώπη, στην Γερμανία. Οι επαφές τους έγιναν πιο εύκολες και βοήθησαν την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού. Πιστεύω επίσης πως η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση της Γερμανίας με τον τρόπο που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση την κρίση του κορονοϊού. Επίσης, η αίσθηση ασφάλειας για επενδύσεις μάλλον ενισχύθηκε παρά επιδεινώθηκε κατά την κρίση αυτή. Φυσικά και ήταν ένα βάρος αλλά υπήρξαν και θετικές εξελίξεις».

-Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής καινοτομίας του 2021, οι επιδόσεις καινοτομίας στα κράτη μέλη αυξήθηκαν κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014. Σε πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η επίδοση βελτιώθηκε μάλιστα κατά τουλάχιστον 25 ποσοστιαίες μονάδες. Πώς το εξηγείτε;

«Το γεγονός ότι υπήρχε μια τόσο μεγάλη ανεργία μεταξύ των νέων ίσως συντέλεσε ώστε να αναπτυχθεί και εξ΄ ανάγκης η καινοτομία, κάτι το οποίο δεν έγινε στην Γερμανία διότι οι εναλλακτικές υπήρχαν και επομένως η ανάγκη να κάνουν οι επιχειρήσεις κάτι καινοτόμο δεν υπήρχε. Αυτή μπορεί να είναι ακόμα μια εξήγηση γιατί η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη επιτυχία τον τομέα αυτόν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

-Θα μπορούσε αυτή η επίδοση να αποτελέσει μια καλή βάση για περισσότερες επενδύσεις από τις γερμανικές επιχειρήσεις, και ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα ενδιέφεραν τις γερμανικές επιχειρήσεις;

«Η βάση για επενδύσεις υφίσταται διότι η Ελλάδα δεν κατατάσσεται πλέον στις χώρες υψηλού επενδυτικού ρίσκου και οι επιχειρήσεις επικεντρώνουν στο εάν υπάρχει η δυναμική ανάπτυξή στους. Τομείς θα ήταν κατά την γνώμη μου εκείνοι οι οποίοι αποτελούν και το γεωγραφικό πλεονέκτημά της, όπως η βιώσιμη ενέργεια, ή ο φαρμακευτικός κλάδος στον οποίο είναι ισχυρή».

-Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει ένα καλύτερο σύστημα καινοτομίας;

«Ενισχύοντας τις επαφές και τις εξαγωγές της προς την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Εμείς ως επιτροπή μπορούμε να συμβάλουμε ενισχύοντας τις επαφές και με άλλα επιμελητήρια πανευρωπαϊκά και την είσοδό της στις αγορές, χτίζοντας γέφυρες και λειτουργώντας ως φίλτρο προώθησης των καλύτερων καινοτόμων ιδεών. Προσφέρουμε νομική υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις που το χρειάζονται, παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις κατευθύνουμε και προς άλλα θεσμικά όργανα οργανισμούς τα οποία μπορούν να δώσουν και άλλη υποστήριξη».

-Ποια κίνητρα προς το σκοπό αυτό είναι ακόμα αναγκαία;

«Δεν είναι τόσο σημαντικό να δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα. Σημαντικότερα θέματα είναι λ.χ. η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η νομική ασφάλεια, οι αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες ίδρυσης μια νεοφυούς επιχείρησης, οι υποδομές, η ταχεία λήψη αποφάσεων. Οι υποδομές πάντως δεν είναι πάντα σε όλα καλύτερες στην Γερμανία. Η σύνδεση λ.χ. με το ίντερνετ μεταξύ γερμανικών πόλεων όταν ταξιδεύεις με το τρένο διακόπτεται, δεν υπάρχει συνεχής σύνδεση wi fi. Η ψηφιακή διεκπεραίωση θεμάτων, εν τω μεταξύ, έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πάρα πολύ. Το ψηφιακό σύστημα έχει βελτιωθεί περισσότερο από ό,τι στην Γερμανία ενώ και το ελληνικό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σχετικά απλούστερο από το γερμανικό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις